Джордж Сорос – един филантроп и милиардер на 80

Джордж Сорос: Снимка: официален сайт

Джордж Сорос, един от най-големите финансисти на нашето време, днес навършва 80 години. Роден в Унгария, Сорос емигрира във Великобритания през 1947 година, където постъпва в Лондонското училище по икономика. Сред учителите му е философът Карл Попър, който поставя началото на критическия рационализъм и идеите за развитие на човечеството като отворено общество, способно да защитава демократичните си ценности. За да припечелва между лекциите, Сорос работи като хамалин на гарата, а след това и като сервитьор, но скоро получава работа в една от лондонските банки.

През 1956 година Сорос се мести в Ню Йорк, където започва работа като брокер на фондовата борса. Там създава собствен метод за анализ на икономическите цикли, основаващ се на философията на Карл Попър. Приложното използване на знанията за демократичните общества позволява на финансиста да открие нови възможности пред пазарната икономика.

При постъпването си на работа в брокерската къща Армхолд енд Ес. Блайхрьодер (Arnhold and S. Bleichroeder) през 1969 година Джордж Сорос успява да убеди ръководството й да му бъде даде възможност да използва най-новото откритие на финансовия пазар – инвестиционните фондове. Така той застава начело на една от първите подобни структури – фонда Дабъл ийгъл (Double Eagel). Получавайки бляскави резултати, финансистът напуска брокерската къща и през 1973 година създава собствена инвестиционна група – Квантум (Quantum), която е първият хедж фонд.

По този начин Джордж Сорос става един от основоположниците и създателите на съвременния финансов пазар, формулирайки идеологията и основните методи на работа на инвестиционните фондове. Сорос става известен в цял свят в деня, известен в историята на световната икономика като „Черната сряда“ или 16 септември 1992 година.

За няколко часа чрез умела спекулативна игра, залагайки срещу британската лира, Сорос поставя на колене Банк ъв Ингланд (Bank of England) и принуждава Великобритания да излезе от Европейския механизъм на обменните курсове.
При операцията самият Сорос „заработва“ 1 млрд. долара. След тези събития финансистът винаги бива определян като „човекът, който успя да разбие Банк ъв Ингланд“.

През последните години Джордж Сорос намали активността си във финансовия сектор и разшири хуманитарната си и филантропска ангажираност, публикува няколко книги, в които анализира съвременното общество. В последните си разработки финансистът стига до извода, че пазарната икономика не е способна постоянно да се саморегулира. Пазарът се нуждае от ръководство от страна на силно правителство и общество, за да се „коригират излишествата от икономически егоизъм“, посочва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.