Коя е най-добрата бира? Да направим тест отново

Най-добрите бири в теста на e-vestnik миналия август. Кои ще бъдат най-добрите тази година? Готвим нова дегустация с помощта на читателите. Снимка: Нели Томова

Миналата година през август e-vestnik направи дегустация на 22 вида бира от пазара и съответна класация. Дегустатори бяха известни и по-малко известни бираджии – Румен Белчев от в. “Стършел” (основател на бирената партия през 1990 г. и автор на проникновени думи за бирата), Ивайло Крайчовски (басист на ФСБ и заклет бираджия) и трима журналисти – Стоян Сираков от в. “Експрес”, и Нели Томова и Иван Бакалов от e-vestnik.

Всяка бира беше опитвана без дегустаторите да знаят какво опитват. Резултатите изненадаха и самите дегустатори, защото се оказа, че някои са дали по-ниски оценки на любимите си бири отколкото за други бири, които не смятат за толкова хубави. Виж класацията тук, в края на статията.
Сред първите 6 бири се наредиха 4 на един производител – “Карлсберг”, “Шуменско” (2 вида) и “Пиринско” – на „Карлсберг“ – България. На трето и пето място се наредиха “Бекс” и “Астика”. Това беше изненада и за нас, организаторите на дегустацията, защото такова подреждане може да предизвика съмнение, че има някаква рекламна кампания. Но, уви, дегустацията беше съвсем честна, пред доста свидетели и с участници, които няма как да участват в някакви шашми.

Затова тази година e-vestnik иска да повтори експеримента, да се види има ли някакви промени в качеството на бирите на пазара, има ли постоянство в производителите и т. н. В началото на лятото бирените компании обикновено са си приготвили голям запас от бири през пролетните и зимните месеци и няма напрежение в производството. Но през август всички запаси вече са изчезнали и пивоварните трудно смогват да произведат количествата, които са нужни за пазара. Това често води до технологично съкращаване на времето за отлежаване и съзряване на бирата, което влошава и качеството. Затова точно сега е моментът да се провери качеството на бирата.

Тази година искаме да повторим експеримента с почти същия състав от дегустатори, за да има някаква база за сравнение. Тъй като вестникът вече има финансови затруднения, не можем да организираме дегустации с вина, бири и др., както по-рано. Затова каним читатели, които искат да повторим теста, да дарят каквото могат да посочените  банкови сметки, също чрез epay и PayPal (виж тук), и съответно да пишат на посочения по-долу адрес, че са внесли съответна сума именно с тази цел.

За дегустацията са нужни по 3 бутилки от около 25 вида бира, някои от които ще бъдат поръчани от провинцията, тъй като в София не се срещат. С три бутилки се гарантира, че на дегустаторите ще се сипва минимум 200 мл от всяка бира, защото при по-малки количества бирата се стопля бързо в чашата и дегустацията няма да стане както трябва. Необходимо е да се събере сумата от приблизително 200 лв., с които ще покрият разходите за бира, снимки и др. Някой от дарителите с по-голяма сума, ако желае, може да бъде включен в журито.

E-vestnik ще обявява кампании за финансиране и на други конкретни публикации – проучвания, разследвания, потребителски статии. Читатели, които пращат средства, могат да придружат дарението си с някакво съобщение на адрес


.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.