След пожарите идат невидимите поражения на здравето

Сателитна снимка на пожарите в Русия

Над Москва най-сетне се изля дъжд и столичани успяха да поемат въздух с пълна гръд. В Подмосковието обаче все още бушуват пожари и смогът може да се върне в града. Има впрочем и добри новини – горещините в Москва и околностите отслабват. Не се потвърждават и страховитите съобщения на някои експерти за урагани, които щели да терзаят столицата в края на август и началото на септември. Според федералната служба „Гидрометцентр“, теоретично е възможна появата на ураган в Московска област, но в момента няма предпоставки за това, пише „Московский комсомолец“. Миналата седмица прогнозите варираха от черно до бяло и объркваха московчани. Според експерт от „Гидрометцентр“, през последните 15 години в Русия не достигат тесни специалисти и „учените вече не могат да поглеждат далеч в бъдещето“.

В смога над Русия „може да се появи радиоактивност и дори бойни отровни вещества“. Федералната служба „Рослесозащита“ и еколози потвърдиха, че масови пожари са обхванали радиоактивни зони от горите в Русия. Не е изключено пожари да избухнат и в складове за химическо оръжие, разположени в опасна близост до гори и торфени находища, посочва всекидневникът. До момента руските чиновници отричаха в страната да има радиоактивни пожари, които може да разширят площите с радиоактивно замърсяване и значително да увеличат държавните разходи за обезщетения, припомня „Независимая газета“.

Специалисти впрочем призовават да не се преувеличава опасността във връзка с пожарите в гори, пострадали от катастрофата в Чернобил през 1986 г. Повечето са заразени с гама-активен цезий, съответно нарастването на радиационния фон няма да е съществено. Далеч по-опасно е в белите дробове да попаднат обикновени частици – продукти на горенето, които създават в тях канцерогенни огнища, обяснява руски експерт, цитиран в материала. Междувременно министерството на извънредните ситуации заяви вчера, че радиационната обстановка в Брянска област и в съседните райони е нормална, неповлияна от природните пожари, допълва „Московский комсомолец“.

Трябва ли да се страхуваме от радиоактивния облак, с който плашат Москва? – пита се „Комсомолская правда“. Мнозина специалисти от Брянска област смятат, че еколозите в „опасните“ райони са склонни съзнателно „да сгъстяват облаците“. Така им е по-лесно да изтръскват от федералния бюджет пари за защита, превантивна дейност и контрол, се казва в коментара.

Горещините и смогът вече са отслабили имунитета на хората в пострадалите зони и наесен те ще са по-уязвими за грип и простудни заболявания, твърдят лекари, цитирани в „Комерсант“. „През тези месец и половина, когато организмът обикновено трупа жизнени сили, ние, напротив, изразходвахме тези ресурси“, подчертава главният санитарен лекар на федерацията Генадий Онишченко, говорил пред вестника. “ Жегите и пожарите събудиха различни страхове в масовото съзнание“, коментира изданието резултати от анкета на руския център ВЦИОМ.

Хората в Русия се тревожат най-вече за здравето и живота си, безпокои ги също „изкуственото нарастване на цените“. Социолозите предсказват, че тези страхове ще се уталожат заедно със стихията, но при условие, че дотогава властта „извърши публичен анализ на станалото и вземе мерки“, обобщава „Комерсант“. Аномалните горещини в Русия са пряко свързани с наводненията в Пакистан, цитира „Росийская газета“ предположение на британския синоптик Майкъл Блакбърн, публикувано в печата на страната. „Всички тези аномални събития стават заради устойчивия блокиращ антициклон, който влияе върху времето през последните няколко седмици. Причина за появата му е, че силните ветрове в атмосферата „спират“, обяснява специалистът.

„Щом движението им се забави, в зоните на понижено налягане (топлите страни) започват бури и наводнения, както е сега в Пакистан. А в зоните на повишено налягане (по-студените страни) това предизвиква аномални жеги, както е сега в Русия“, добавя експертът. Нямам представа как ще се развие времето, зная само, че планетата се нагрява. Континентите от северното полукълбо стават все по-топли. Това увеличава риска от аномално високи температури и тези явления зачестяват. Жегите може да се върнат в Русия още следващото лято, прогнозира британският метеоролог пред „Росийская газета“.

„Пожарите в Централна Русия показаха, че днешната система за управление на горите не става за нищо“, твърди руският учен Александър Исаев според „Новие известия“. Днес обаче никой експерт не може да каже с точност колко пари ще потрябват за ликвидиране на последиците от пожарите в Русия. Камо ли за създаване на нов орган за управление и контрол на горите, коментира вестникът. Той обаче обръща внимание на положителния опит, натрупан в други държави. В Калифорния примерно има цяла мрежа от доброволци, които по време на стихийни бедствия получават отпуск от основната си месторабота, а после държавата плаща за техния труд. Без участието на гражданите обаче всяка инициатива губи своя смисъл, констатира според изданието Андрей Сирин, директор на Института по лесовъдство към Руската академия на науките.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.