Медиен закон връща Унгария в комунизма

Европейски журналистически организации и контролиращи органи, следящи за свободата на печата остро разкритикуваха унгарското правителство за новото му медийно законодателство. С необичайно крайна реторика критиците описаха новите правила като връщащи страната във времето на комунизма. Най-спорният елемент в плановете е създаването на контролиран от правителството „медиен президиум“, надзираващ обществените медии, които ще трябва да гарантират „балансираност на информацията“ и ще бъдат задължени да представят информация, преценена от регулаторните органи като „необходима на обществото“.

Всяко лице, споменато в статия, била тя коментарна или с чисто новинарски характер, сега ще се ползва с гарантирано право на отговор. Освен това ръководителят на президиума ще се назначава пряко от премиера с деветгодишен мандат, а изпълнителният съвет на институцията ще отговаря за назначаването на директорите на унгарските обществени медии.
Обществените организации за радио и телевизия ще бъдат превърнати в дружества с идеална цел и контролирани от президиума.

Генералният секретар на Международната федерация на журналистите Ейдън Уайт нарече наскоро в изявление закона „рестриктивна мярка, ограничаваща свободата на мнение, а оттам и свободата на словото. Той не отговаря на европейските стандарти за многообразие и плурализъм и връща Унгария към времето на комунизма и сянката на държавния контрол над медиите“. „В новия закон липсват ясно дефинирани норми, той е повърхностен и създава опасения, че новите правила ще се прилагат своеволно и ще създадат възможност за намеса отгоре“, каза той.

На 30 юли местното представителство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че е възложила на експерти да направят оценка на медийния закон. В края на юни ОССЕ призова Будапеща да изчака със закона и да се консултира с представителите на бранша преди да го придвижи нататък. В писмо до външния министър Янош Мартони Дуня Миятович от ОССЕ посочи, че „предложените закони са силно обезпокояващи по отношение свободата на медиите и тяхното приемане може да доведе до положение всички информационни средства да се окажат подчинени на политически решения“.

Представители на унгарската управляваща партия ФИДЕС обаче отхвърлят критиките. Аннамария Салай, настоящ член на регулаторния орган на унгарските радио и телевизия, създаден от ФИДЕС, каза, че новото законодателство ще повиши независимостта на медиите. Салай, бивш депутат от ФИДЕС, която се очаква да оглави новият контролен орган, създаден със закона, отбеляза пред обществената телевизия, че законодателството дори ще деполитизира медиите.
Тя подчерта, че очаква също по-висока рентабилност и повишаване на качеството в сектора.

Първата част от пакета медийни закони, която вече бе одобрена от унгарския парламент, слива националното управление на далекосъобщенията и управлението за радио и телевизия в една институция, наречена Национално управление на медиите и далекосъобщенията (НУМД). Останалата част от законодателството за регулиране на медийното съдържание, включително елемент, наречен „Медийна конституция“ ще бъде разгледана през есента.

Във връзка с критиките на закона от страна на медиите, Илдико Гал-Пелц, висша представителка на управляващата дясна партия ФИДЕС – сега евродепутат, поиска ЕК да се намеси, за да не се допусне появата на отрицателна информация за закона в медиите. В писмено запитване до изпълнителния орган на ЕС Илдико Гал-Пелц, бивш лидер на парламентарната група на ФИДЕС и заместник-председател на унгарския парламент, казва, че медийната система в Унгария досега е била движена непрозрачно, откъслечно и с многобройни политически машинации“, и новият закон цели да промени това положение.

Тя обяви също за неуместно това, че унгарските медии „предполага се тласкани от лобистки интереси, очакват по-малко или повече новата медийна система да е антидемократична“ още преди законът да е влязъл в сила. Илдико Гал-Пелц запита комисията дали в такива случаи на „лъжливи статии, скрити зад маската на демокрацията“, ще предприеме стъпки да ги спре. Г-жа Пелц поиска да узнае дали комисията е съгласна с развиването на новата медийна система в Унгария, „дори и тя да нарушава интересите на определени лица и бизнес отрасли“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.