Оставка за Божидар Димитров? Не, по-добре с министър Шибидар Шибидръв

С изявлението си “шибан народ, шибани колеги”, Божидар Димитров си спечели прякора Шибидар Шибидръв. Но си има и ревностни привърженици. Макар че оплю БСП, в чието ръководство беше, и мина към ГЕРБ, Димитров продължаваше да е любимец на червените бабички и пенсионерския електорат, заради наукоподобния си национализъм, проповядван в предаването му с патетично име “Памет българска”. И сега те са леко объркани от изявленията му, но защитниците му казват: “Е, кво, не е ли прав? Шибан народ сме”.

Димитров не е първият българин, който се изразява осъдително за народа си. Но в случая той е министър, а говори като в селска кръчма. И в селската кръчма сигурно има хора, които ще харесат това. Въпросът е – това ли трябва да е целта на един министър?

Но възмутителното е, че Димитров избухва и казва “шибан народ” заради съмненията, че откритите мощи са на св. Йоан Кръстител. Това вече е оливане. Да се усъмниш в откритите мощи е съвсем обичайно за учени и археолози, още повече, че съществуват 12 глави, 7 челюсти, 9 ръце и 8 пръста на светеца в различни храмове и музеи по света. И в тази ситуация Димитров се провикна “Созопол става втори Ерусалим”. Де, брееее. И понеже нещо не се подема неговият ентусиазъм, той избухва – “шибан народ, шибани колеги”. Е, никак не е прав. Съвсем чалга изпълнение. Не случайно го наричат чалга историк.

И продължава – вместо извинение към колегите, той се разбъбри още повече – нямало да се извини, българките влизали в църквата разголени, виждали им се “зърната на циците”, а “рускинята, и най-голямата курва да е”, първо слага кърпа и после влиза в църквата.

Хубав речник на един министър. Ако пък се разтълкуват думите му, той, Димитров има особено отношение към рускините, познава ги… Навремето в интервю за “Нощен труд” се беше похвалил, че “До 25-тата си година, преди да дойда в София, с българка не бях лягал”. После пък обясняваше, че “можем да бъдем световен износител на сперма”…

Съвсем основателно шефката на парламента Цецка Цачева го защити и каза, че не може да се иска оставка за емоционално изпуснати думи. Наистина – такъв чалга министър е необходим и съвсем на място в чалга държава. Той ще е като предпазен клапан за правителството – ще избухват скандали около него, който отвличат вниманието от по-сериозни неща.

Наистина – у нас повече се вълнуват от думите на Димитров, а не от дейността му. Например издателска фирма, в която съдружник е дъщеря му, издава исторически справочници-пътеводители за градове в бургаско и др. региони, чийто автор или съставител е Димитров, като местните общини финансират изданията. Най-малко за такъв справочник е платила община Свиленград – 15 000 лв., най-много община Бургас – 59 000 лв., показва разследване на “168 часа”. На кого му пука? Чалгата да свири…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.