Франция – кой е против прогонването на българските роми?

Ромско семейство от България пред колибата си във Франция. Снимка: Рю89

Във френския медиен сапунен мехур има нещо съветско – пропастта между обработването на информацията и реалността, каквато я виждат французите – независимият информационен сайт „Венткатрьор актю“ (24heuresactu) в статията си „Роми и кражби – онова, което медиите не казват“ осъжда „заклеймяването“ и „поставянето на всички в един кюп“, на което са жертва ромите във Франция.

Медиите на практика им отреждат място на жертви и се възмущават от „антирепубликанските“ мерки на Саркози. Те никога не представят мотивите, които карат правителството най-сетне да действа – проблем със специфичната за тази общност престъпност – просия, проституция и най-вече кражби. Нека успокоим веднага експертите по „поставянето на всички в един кюп“: не всички роми са обирджии, никой не твърди такова нещо. Можем да кажем обаче, дори в отсъствие на обобщаващи статистически данни, че ромите са отговорни за значителна част от кражбите, особено в Южна Франция. Те дори имат специфична методика, което може да потвърди всеки полицай, отбелязва сайтът. Само две смущаващи числа – от 10 000 роми във Франция само в района на Париж през 2009 г. са били арестувани 3100.

От десет години главно в Югоизточна Франция (но това несъмнено важи и за Париж и останалите големи градове) полицията е установила взрив на обирите, който съвпада с масовото заселване на роми в района. Не става въпрос за това властите да действат безразборно, но е от първостепенно значение да се изпращат в страните им (основно Румъния и България) ромите, пребиваващ незаконно, и да се наблюдават потенциалните престъпници в тази общност. Във всяко общество има рискови групи. Ромите безспорно са такава група. Важното е да не затваряме очи и да изпадаме в традиционните антисаркозистки аргументи за расизма и ксенофобията, заключава „Венткатрьор актю“.

В същото време Обединените нации разкритикуваха Франция за политиката й към чужденците, пише в. „Фигаро“. Комитетът на ООН за елиминиране на расовата дискриминация, който заседава в Женева, осъди направените в края на юли от президента Никола Саркози предложения относно ромите и лишаването от гражданство на някои престъпници.

Американският докладчик на сесията припомни на Франция ролята й на движеща сила в защитата на човешките права и свободи, подчертавайки, че днес се наблюдава противоречие между имиджа й по света и действителността. Експерт от Того пък констатира, че Франция е изправена пред видимо засилване на расизма и ксенофобията. „Фигаро“ цитира изказването на френския държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш пред комитета, който казва, че Франция е стриктно спазваща правата на човека държава, стремяща се да гарантира обществените свободи и изконното човешко право – на сигурност.

Френските неправителствени организации приветстваха критиките на ООН. Председателят на Лигата срещу расизма и антисемитизма каза, че е тъжно да гледа как Франция е критикувана и сочена с пръст, но трябва да се признае че критиките и упреците не са неоснователни. Председателят на Лигата на правата на човека, на свой ред, изрази задоволство, че международните експерти споделят тревогата на членовете й. Това означава, че нашите констатации не са плод на антисаркосизъм и нередностите безпокоят и международната общност, отбеляза лидерът на организацията, цитиран от „Фигаро“.

Експертите от Комитета на ООН за елиминиране на расовата дискриминация поставиха Франция на подсъдимата скамейка заради политиката й към малцинствата. Франция се защити с аргумента, че първото човешко право е правото на сигурност, посочва в. „Пеи“. Франция се защитаваше със зъби и нокти в отговор на ожесточените критики на експертите от ООН. В. „Дерниер нувел д’Алзас“ цитира думите на Льолуш, че полемиките около взетите от френското правителство решения са неуместни, тъй като всички политики на правителството целят именно да гарантират обществените свободи.

Кметове от левицата се разграничиха от Френската социалистическа партия (ФСП), която се възмути от решението на президента Никола Саркози да бъдат премахнати 300 незаконни лагера на роми, главно от Румъния и България. Те също поискаха експулсиране на незаконно пребиваващи роми на територията на техните общини, пише в електронното си издание в. „Монд“ (lemonde.fr).

Ръководството на социалистите осъзнава проблемите със сигурността, които могат да предизвикат ромските лагери и признава, че „кривата на обирите нараства“, когато някъде се настани такъв лагер. От централата на ФСП обаче призовават да се уважава начинът на живот на тази общност. Успешно или не, левите кметове се опитват да се справят с настанилите се роми. Така например градската управа в северния град Лил, председателствана от социалистическата лидерка Мартин Обри, се ангажира да настани около 200 души в селища за социално приобщаване, които до този момент за наполовина населени.

В Монтрьой, близо до Париж, общината, ръководена от Доминик Воане е създала програма за социално приобщаване на ромите, която струва на града почти 1 млн. евро годишно. Но в същото време в края на юли общината експулсира ромски семейства, които се били настанили незаконно на нейна територия. За 15 дни са били премахнати 40 незаконни лагера на роми във Франция, съобщи вчера в Лион министърът на вътрешните работи, отвъдморските територии и местното самоуправление Брис Ортфьо.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.