Кадри от убийство с камъни на 17-годишно момиче нажежиха Мрежата

Мъже ритат девойката, тълпата снима с мобилни телефони

17-годишното момиче, подмамено от родителите си и убито с камъни от тълпа от 1000 души, част от които снимали екзекуцията с мобилни телефони. Снимката е направена с телефона на някой от екзекуторите, който е качил после клипа в Интернет.

От няколко дни в Интернет се разпространяват кадри с убийството на 17-годишно момиче от тълпа мъже в Мосул, Ирак. Видеоклиповете са заснети с мобилни телефони от участници в убийството и зяпачи (виж линк по-долу). Жертвата е момиче от общността йезиди, което било наказано, защото опетнило семейната чест.

Наказанието е – публично убийство с камъни. На мястото присъстват около хиляда мъже. Част от тях участват в екзекуцията, други снимат с мобилните си телефони, трети гледат зрелището.
Преди няколко месеца 17-годишната Дуа Калил Асуад, чието семейство е от кюрдската общност йезиди, направила фатална грешка – влюбила се в мюсюлманин-сунит. Близките на момичето приели връзката й с него като опозоряване на семейната чест. Те се разгневили и от слуховете, че Дуа е приела сунитската вяра, обиждайки по този начин религията на общността си. Заради това момичето с месеци се укривало от роднините и близките си. В един момент обаче семейството й успяло да се свърже с нея и да я придума да се върне вкъщи, убеждавайки я, че грешката й е простена. Оказало се обаче, че това не е така.
Когато Дуа все пак решила да се прибере вкъщи, на пътя я пресрещнали стотици мъже, начело с нейни роднини. От кратките клипове, пуснати в мрежата, става ясно, че момичето е проснато на земята, тълпата е образувала кръг около нея, мъжете я ритат, докато лежи на земята, а повечето наблюдаващи я удрят с камъни. Чуват се възгласите на мъжете и се вижда как много от тях се опитват да запечатат случващото се с мобилните си телефони. На клиповете се вижда как тя лежи на земята полугола, окървавена и все още дишаща. В продължение на половин час десетина мъже яростно я замерват с камъни. В един от клиповете, докато момичето плаче и вика за помощ, мъжете й се присмиват и я ритат в корема. Мъките на Дуа свършват, когато един от екзекуторите разбива главата й с огромен камък и тя престава да диша.
Според очевидци на събитието на мястото са присъствали и въоръжени местни полицаи, които обаче не са предотвратили кървавото убийство. По-късно към тях са се присъединили и иракски военни, които не допуснали никого до местопроизшествието, включително и медиите.
Убийството е станало миналия месец, но за него се разчу едва след пускането на клиповете в Интернет. Разпространяват се най-малко 8 различни видеоклипа от екзекуцията (тук са пуснати 3). От британския клон на правозащитната организация “Амнести Интернешънъл” определиха случилото се като “ужасяващо убийство” и поискаха виновните да бъдат подведени под отговорност. Говорител на организацията в Лондон заяви, че често получават сигнали за престъпления, свързани с “честта” от Ирак, най-вече от северните части на страната, където има предимно кюрдско население. Жертвите обикновено са момичета или жени, които според роднините си мъже са посрамили семействата си с “неморално поведение”. Кюрдските власти са въвели промени, с които тези убийства са поставени извън закона, но не успяват да разследват подобни престъпления, нито пък да осъдят извършителите.
Съществуват и опасения, че екзекуцията на момичето, вече е предизвикала ответни реакции. Преди две седмици група въоръжени сунити застреляха 23-ма йезидски работници, пътуващи с автобус в Мосул.

(по в. „Лос Анжелис Таймс“)

Внимание! Клиповете съдържат сцени на насилие и жестокост. Не се препоръчват за гледане от непълнолетни.
клип 1
клип 2
клип 3

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.