Какъв ти е семейният статус – във „Фейсбук“ и на живо

Илюстрация: Гади Шами, блог

За много хора присъствието в социалната мрежа „Фейсбук“ се е превърнало в огледало на личността им в реалния живот. Снимки показват на всички колко добре си прекарват, статусът им – за какво си мислят в момента, а семейното положение – дали са обвързани, свободни или нещо по средата. От всички тези миниизявления само семейното положение въвлича директно друг човек и това, ако цитираме „Фейсбук“, може да усложни нещата.

Социалната мрежа предлага шест категории, от които да изберете семейния си статус – свободен/а, женен/а, сгоден/а, обвързан/а, в отворена връзка и „сложно е“. Първите четири категории са доста ясни. Въпросът е кога точно трябва да бъдат използвани.

Все още никой не е написал книга за етика в социалните мрежи и кое е допустимо и кое – не в тях. За много хора промяната в семейния статус е сигурен знак, че нещата са вече официални, че връзката е започнала и за пред хората или пък съответно е приключила. Обаче не всички са съгласни с това. Някои двойки са заедно от години и не намират за нужно да осведомяват широката публика за личните си проблеми.

Така се оформят две големи групи – на поддържащите тезата, че една връзка не е достатъчно сериозна, ако не е обявена в един или друг профил, и на онези, според които личните взаимоотношения все пак трябва да си останат лични. Въпросът всъщност е дали сте готови да споделяте толкова лична информация и с хора, които не познавате добре или пък не познавате лично изобщо. И на кого пък ще кажат те. Защото винаги остава вероятността да обяснявате на роднини защо сте съобщили една или друга важна новина първо на интернет и след това на тях.

Според Илана Гершън, професор по комуникации в университета на Индиана, различните поколения използват технологиите по различен начин и съответно предпочитат да разгласяват различни неща в социалните мрежи. Младите рядко прекратяват връзките си чрез социални мрежи и предпочитат да използват телефон или електронна поща, твърди Гершън.

Важно е също и на кой етап се намира връзката. Много хора споделят, че използват социалните мрежи, за да започнат разговор с определен човек, но след това предпочитат да прехвърлят общуването към телефон и евентуално към среща очи в очи. Винаги обаче съществува възможност да се изгубите в превода. И да си понесете последствията.

Като например да изградите идеалната връзка във „Фейсбук“, но да я провалите в личностната комуникация, защото не сте свикнали с особеностите на човека, който този път действително седи срещу вас. Поведението след раздялата също се нуждае от правила.

Дебненето на бившия в социалните мрежи, както и на потенциалните му нови възлюбени е грях, който си признават голяма част от хората, взели участие в изследването на Гершън. Общо взето, всички са съгласни, че Фейсбук етикет трябва да има. Проблемите идват от различните начини, по които хората си представят този етикет. Затова и специалистите съветват – съобщавайте каквото прецените и на когото прецените, но не забравяйте да сменяте паролата си след всяка раздяла.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.