Вместо фейлетон: ВАЦовете вапцат паралелно Бойко, Първанов, Цветанов

Следващите два текста са от вестниците „Труд“ и „24 часа“ от вчера. Публикуваме ги без коментар, заедно със снимката от първа страница на „24 часа“ от миналата седмица, със забележителния репортаж за почивката на Цветан Цветанов и Веселин Маринов в курорта Албена.

 Труд: Бойко каза: Токът на морето да светне!

Вицепремиерът Цветан Цветанов и певецът Веселин Маринов (на заден план) са на първа страница на „24 часа“ от миналата седмица, по време на крос из курорта Албена. Вестникът отделя 2 страници за физкултурата на министъра и придворния му певец. Текстът под снимката обяснява как сутрин Цветанов тича, после плува и ръководи акции по телефона.

Много натоварен работен ден имаше вчера премиерът Бойко Борисов. В типичен за него стил той успя да поздрави Варна за празника й, да обходи няколко обекта, да пререже куп ленти, да коментира важни държавни и лични дела и да се прибере в столицата. През целия ден ехтеше новината на Генерала: “При финансирането на пътищата вече ще се набляга на тези от Северна България”. От Варна Генерала разпореди още токът на Южното Черноморие да светне! И прати вицето си Симеон Дянков да изпълни заръката му.

11 ч. Луксозен автобус спира пред катедралния храм “Успение Богородично” във Варна. Преди минути е приключила литургията, отслужена от митрополит Кирил за празника на морската столица. Председателката на парламента Цецка Цачева, военният министър Аню Ангелов, кметът Кирил Йорданов, дипломати, депутати и местни управници от ГЕРБ търпеливо изчакват финала на церемонията. Външният министър Николай Младенов не се откъсва от приятелката си Гергана, облечена в елегантна рокля на точки. Липсват БСП активисти. Единствено се “разписват” бившият транспортен министър Петър Мутафчиев и Корнелия Нинова – в ярка червена рокля. Над площада се разнася на запис химнът на Варна, в изпълнение на Веселин Маринов, вдигат се флагове, шества духовият оркестър на ВМС. Всички чакат премиера.

11,30 ч.На площада пристигат лимузини, районът е отцепен. Слизат Борисов и финансовият министър Симеон Дянков. Двамата се качват в автобуса, където ги чакат политиците. “Живо-здраво”, поздравява репортерите Борисов и сяда отпред. До него се настанява Дянков. Министър Младенов и Гергана обаче избират служебната кола.

В автобуса е и кметът Кирил Йорданов. И веднага се преквалифицира на гид: “Отляво – нов мол, пред вас – обновена улица”. Сменя умело темите – презаселването на града, озеленяването, пътната инфраструктура.

12 ч. Автобусът спира на новото кръгово кръстовище на ул. “Девня”. Пътниците слизат и под предвидливо опънатата тента ги посрещат Младенов и Гергана. “Новият участък от ул. “Девня” намалява напрежението по основните пътни артерии. Той е реконструиран за 12 млн. лв. без 34 000 лв. с пари, осигурени от държавата”, изстрелва Йорданов. Симеон Дянков обаче не се впечатлява от сумата. Бъбри дружески с Младенов и му обяснява, че ще пътува за Бургас, за да се среща с представители на EVN. Премиерът му е заръчал да реши проблемите с тока, който често спира в курортите за ужас на местните и на туристите.

Снимка: Булфото

През това време самият Борисов с удоволствие реже лентата на новото кръстовище. Щедро обещава, че пари ще има за довършване на проекта. Но форсира кмета: “Хубаво е новите отсечки да бъдат открити не за следващия празник, а в началото на туристическия сезон”. На репортерска закачка към премиера, че министър Дянков сигурно му е любимец, щом не се отделя от него, Борисов отсича: “Нямам любимци”.

Виж целия текст във в. „Труд

24 часа: Кой е по-добър на джета – президентът или Зорка

Ако си около нашия държавен глава, не ти мърда спортуването поне по 4 часа на ден. Така минава тази година почивката на семейство Първанови в “Евксиноград”. Сутрин е времето за плуване и фитнес, а следобед – за футбол и волейбол.

Тази година са се отдали на новото си хоби – джета.

Първанов и преди е яздил водни мотори, но сега се запалила и първата ни дама. Дори двамата се надбягват в залива и тя имала амбицията да го изпревари.

Съзнавам, че дългите години в политиката ме отделиха от семейството и затова гледам да компенсирам през почивката, признава Първанов. В “Евксиноград” са и синовете му заедно със снахата Цвети и приятелката на по-малкия.

Семейството рядко напуска резиденцията, но в петък вечер било изкушено от морските дарове на мидения ресторант край Каварна. Тъй като президентът е в отпуск, на масата с тях седнал и кметът Цонко Цонев. На първия етаж под тях по същото време хапвал морски дарове и военният министър Аню Ангелов. “ВИП гостите не са рядко явление при нас”, казаха от персонала в заведението. Ден по-рано при тях вечерял вицепремиерът Цветан Цветанов, който почива в Албена.

Лазурният залив на Евксиноград. Мараня и тих ветрец единствено смущават вековните дървета и ВИП обитателите. Спокойствието се стеле над малките кокетни вили и постройки и с нищо не издава, че зад стените понякога се върши важна държавна работа.

В мързеливия следобед само два джета се надбягват в залива. Гардовете от НСО обаче са учудващо спокойни. Защото на джетовете е самият обект, който охраняват – президентът.

Кой обаче е вторият ездач? Може би служител от НСО, шампион по водни спортове или просто приятел?

Нищо подобно. Това е самата първа дама Зорка Първанова!

Първото ни семейство тези дни активно почива в резиденция “Евксиноград” и се е отдало на новото си хоби – джетовете. Георги Първанов е яздил и в предишни години, но гордост за всички Първанови е Зорка. За кратко тя овладяла тънкостите на водния мотор и дори има амбицията да надбяга съпруга си във водата.

Важното е, че заливът е тих и няма опасност за други хора, оценява удобствата на резиденцията държавният глава.

Всяка година в началото на август той се оттегля със семейството си на почивка в Слънчевото бунгало на резиденцията. След дълги преговори във времето недоверието е стопено и човек на „24 часа“ е допуснат да се увери, че президентът не трупа отпуски, а активно почива.

Всъщност силно казано почива. Това важи в пълния смисъл на думата само за останалите членове на семейството му.

Виж целия текст във в. „24 часа

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.