Колко струва пост на полицай в България? 15 000 евро?

Франс прес разпространи резултати от сериозно проучване в Русия, което показва, че там пост на катаджия се купува за 40 000 евро. А на помощник прокурор в районна прокуратура – само около 8000 евро (10 000 долара).

Никой никъде досега не е писал и проучвал колко струват постовете на полицай в България. В корумпирани страни от Русия до Латинска Америка е известно, че низшите длъжности в полицията се купуват, а дори някъде назначените отделят от заплатата си като постоянно месечно заплащане на горестоящите. А те самите си изкарват от …униформата. Утвърдена практика. Полицаите и у нас си изкарват от униформата. Но кой знае защо тук се мълчи колко струва назначение в полицията.

Проблемът тук е по-сложен – не печелят само катаджиите. Тук цари беззаконие и произвол. Пътни проверки вечер правят повсеместно редови полицаи, които не са катаджии. Дори си купуват със собствени пари  уреди за проверка на алкохол и рекетират шофьорите, както неведнъж сме писали в e-vestnik (виж тук). И понеже официално нямат право на такива проверки, ако шофьорът се запъне да даде подкуп, викат КАТ да му направи нов тест и да му напише акт.

Униформата на редови полицай докарва доходи между 2000 и 3000 лв. месечно в голям град като София. Има по-възлови райони и длъжности, от които се изкарва и повече. Съответно – в по-слаби райони, градове и т. н., доходите от подкупи падат. Но униформените живеят добре. Това дори не може да се скрие – колите на сержантите се виждат, ходят с тях на работа, дори на дежурство в района си пристигат с тях, ползват ги и по време на работа. Има и с мерцедеси, беемвета, на старо разбира се, но това е стандарт по-висок от този на хора с 1000 лв. брутна заплата.

Вече на по-високи нива в полицията доходите скачат значително. Там се плащат редовни месечни вноски от публични домове, от мрежите за разпространение на наркотици (дилърите са районирали София точно по границите на РПУ-тата – защо ли?) и др.

Според доходите от подкупи и рекет може да се пресметне, че един полицай в София купува поста си за около 10-15 хил. евро. Тук не става дума за началнически постове, а за пост на обикновен, редови полицай в някое районно. От МВР твърдят, че имало свободни щатове и малцина искат да стават полицаи и т. н. Да, тук и там може да е така. Но сержантското училище отдавна се пълни с кандидат-полицаи, които са мотивирани не от друго, ами от възможността да печелят добре от униформата.

На този фон постоянните обвинения на Цветанов към съда за корупция са много лицемерни. Докато един престъпник стигне до съд, може да бъде пуснат от полицаи, от дознатели, следовател, прокурор може да прекрати наказателно преследване срещу него… И чак след това идва съдът.

Убеден ли е ли някой, че в полицията и прокуратурата са честни и почтени?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.