Македония затъва в немотия

в. Утрински весник

Македония отдавна е потънала дълбоко в социална бездна. Тук безработните са около 340 хиляди души, над 50 000 са социално слабите семейства, тук са онези, които получават по 5-6 хиляди денара заплата, тези, които не са получавали заплата от месеци, тук са и работниците от банкрутиралите предприятия, технологичният излишък, пенсионерите с минимални пенсии. Всички онези, които живеят с такъв минимум от средства, който не може да им осигури нормално съществуване. И когато всички тези категории хора се съберат накуп, човек се пита остава ли някой в държавата, който да не е в категорията бедни, т.е. който е богат.

Да. Има ги. Според статистиката те са около шест процента. Такъв процент от гражданите са заявили, че с месечните си доходи могат да задоволят всички свои жизнени нужди. Още по-страшно е, ще става по-лошо. Защото всичко поскъпна и продължава да поскъпва. И плодовете, и зеленчуците, и месото, и хлябът, поскъпна и парното, очаква се и скок на цената на тока. Това е засега. От септември ръстът на цените ще продължи, обявяват производители и търговци. През септември започва и подготовката за учебната година, трябват пари за зимнина, за купуване на дърва за огрев и др. Как да не си беден в такава ситуация?

Бедността отдавна тропа на нашата врата. През 2004 г. тя възлизаше на 29,6 процента, през 2005 г. бе точно 30 процента, докато през 2006 г. имаше лек спад, свеждайки се на 29,8 процента. През 2007 г. нивото на бедност възлизаше на 29,4 процента. Последните статистически измервания на степента на бедност от 2008 г. показват 28,7 процента сиромашия, което с други думи означава, че близо една трета от населението живее бедно.

Експертите коментират, че данните за степента на бедност през 2009 г. ще бъдат още по-високи в резултат на икономическата криза, която остави без работа над 20 000 души, а много от работещите месеци наред си седяха у дома на принудителна почивка със 70 процента от заплатата си.

Дали затова данните за бедните все още не се обяввяват от държавния статистически институт? От тази институция винаги казват, че са професионалисти и не се месят в политиката, което би означавало, че не фризират данните по поръчка на властите. Все пак, ако скоро получим цифри, които показват намаляване на бедността, трудно ще повярваме в такива твърдения. Не само безработните, но и работещите македонци се намират на самия ръб на бедността. Размерът на средната заплата възлиза на 21 000 денара или около 320 евро, от които почти 200 евро или 12 000 денара са за прехрана. Всеки се чуди как изобщо преживява едно четиричленно семейство. По този начин освен според степента на безработица от 33,5 процента и според размера на заплатите отдавна сме поставени на дъното на европейската скала. Там най-вероятно ще останем още дълго време.

И въпреки крайно тревожните факти, властите не предприемат нищо конкретно за спасяване на ситуацията. Сега, както и в миналото, само се констатира положението без да се предложат стриктни мерки за излизане от социалната криза. Това още повече предизвиква загриженост. Последният подготвен документ против бедността – „Стратегия за намаляване на бедността „, е изготвен в далечната пролет на 2002 г. с посредничеството на Световната банка. Много лястовички оттогава отлетяха и долетяха, но няма нищо от нейното изпълнение на практика.

А времето за чакане отмина още вчера. Декларативните изявления на правителството, че излизаме от икономическата криза, че икономиката се възстановява, че заетостта със сигурност ще се увеличи, че ще има наплив от чуждестранни инвестиции и че всичко това накрая ще доведе до повишаване на стандарта и намаляване на бедността, бяха и останаха само хубава музика за ушите на македонците, които все повече се губят в лабиринта на немотията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.