САЩ – суверенните граждани, които не признават правителството

Асошиейтед прес

Член на гражданска милиция в САЩ. Снимка: аризонамилиция

Те наричат себе си суверенни граждани – хора, които живеят в САЩ и които обявяват, че стоят над щатските и федерални закони. Много от тях не регистрират ражданията на новородени, не носят шофьорска книжка или не признават съдебната система. Някои измислят схеми, като използват вратички в закона, за да се освободят от дългове и да избегнат възбрани. Някои от техните последователи са избухливи: двама полицаи загинаха при престрелка в Арканзас през май, след като спрели суверенен гражданин от Охайо и неговия син.

Близо 300 000 души се идентифицират като суверенни граждани, сочи проучване на Южния правен център, публикувано миналата седмица. Наблюдатели на т. нар хейтърски групи (групи на омразата) твърдят, че броят им се е увеличил заради рецесията, кризата с отнемане на ипотекирани жилища, разрастването на интернет и избирането на Барак Обама през 2008 г. Последователите на тези групи очакват, че сегашната американска правителствена система ще бъде премахната – по един или друг начин.

„Аз съм Патрик Хенри* на 21 век. Тук съм, за да си възвърна свободата“, заяви „суверенният гражданин“ Джеймс Макбрайд в интервю от затвора. „Ще го направя или ще умра, докато се опитвам.“ В основата на системата от възгледи на суверенните граждани на САЩ е убеждението, че американското правителство създава тайна идентичност на всеки гражданин при раждането му, „сламен човек“, който контролира сметка в американското министерство на финансите, която да бъде използвана паралелно за чуждестранния дълг. Подайте достатъчно документи в правилните служби и парите в тези сметки могат да бъдат използвани за плащането на дългове или за извършването на покупки за хиляди долари.

Движението се базира на форма на „законен фундаментализъм“, заяви Майкъл Баркън, пенсиониран професор по политология от университета Сиракуза, който изследва антиправителствените и хейтърски групи. „Тези хора наистина смятат, че подаването на определени юридически документи, които са свързани с техните теории, по някакъв магически начин ще промени отношенията и ще им предостави неща, които не биха могли да бъдат получени по друг начин“, каза той.

Експерти твърдят, че суверенните граждани са последната проява на антиправителствените активисти от времето на движението „Поссе Комитатус“ през 70-те години, които признаваха само местни правителства и нито един правораздавателен орган с по-голяма юрисдикция от тази на шерифа. През 80-те години, правителствени демонстранти експлоатираха кризата на фермерите, като продаваха измамнически програми за погасяване на дълговете.
„В добрите времена те се фокусират върху данъчните измами, а в лошите – върху това как да се избавим от дълговете“, заяви Джей Джей Макнаб, експерт по данъчни и финансови схеми и автор на доклада на Южния правен център. @Пр имерите са многобройни.

Мартин Смит от Картидж, Мисури, изгуби 8000 долара в семейна компания в Кълъмбъс, наречена „Либърти Рисорсис“ („Ресурси на свободата“), която измисли модел за погасяване на дългове от кредитни карти, базиран на теорията, че националните банки не са оторизирани да отпускат кредити. „Просто се уверихме, че всяка една от частите на пъзела, която „Либърти Рисорсис“ ни казваше, че съществува, ще проработи“, заяви 48-годишният строителен инженер Смит.
Дан Уиклайн и синът му, Чад, се признаха за виновни през 2008 г. по обвинения в заговор за пране на пари и излежават доживотни присъди във федерален затвор.

През април, група, наречена „Пазители на свободните републики“, изпрати писма до губернатори, в които ги призовава да напуснат службата си – или ще бъдат отстранени. Уебсайтът на групата призовава за възстановяване на законното правителство и край на данъчните формуляри, регистрациите на автомобили и брачни свидетелства. Електронно писмо, адресирано до групата, остана без отговор. Джим Джарвис е координатор от Охайо на плана „Възстанови Америка“, който споделя подобни схващания като тези на групата на Пазителите. Той споделя виждането, че в страната не е имало законно правителство след неуспешното закриване на Конгреса през 1861 г. Лудите са онези, които няма да направят проучването, за да открият какво наистина се случва в страната, отбеляза Джарвис.

Суверенното гражданско движение има близо 100 000 твърди последователи, посочва докладът на Южния център, още 200 000 изпробват теориите, като се противопоставят на всичко – от глоби за превишена скорост до обвинения за наркотици. Докладът се позовава на цифри от Вътрешната данъчна служба на САЩ, според които в средата на 90-те години броят на хората, които отказват да си плащат данъците, е 250 000, въпреки, че не всички са част от суверенното гражданско движение. Цифрата 300 000 е първото изчисление на движението и не включва тези, които отказват да плащат данъци.

През май Джери Кейн, който измисли т. нар. спасителни схеми за намаляване на дълговете, загина при престрелка с полицията в Западен Мемфис, Арканзас след като властите съобщиха, че 16-годишният му син Джо е прострелял фатално двама полицаи по време на пътна проверка. Вдовицата на Кейн от Флорида, Дона Лий Рей, отрича, че съпругът й и доведеният й син са суверенни граждани. Тя поддържа уебсайт, в който твърди, че те не са били замесени в смъртта на полицаите. В документ от 2003 г., който регистрирал в окръжната служба по вписванията в Охайо, Джери Кейн твърди, че не е „гражданин на Четиринайсетата поправка“ (която уточнява кой може да се смята за гражданин на САЩ).

„Много суверенни граждани смятат, че 14-та поправка е създала нова класа граждани, хора, които нямат конституционни права, а вместо това са роби на правителството“, отбелязва Марк Питкевидж, изследовател от Лигата срещу поругаването. Макбрайд, суверенният гражданин, който е в затвора, се запознал с антиправителствените възгледи, докато лежал във федерален арест в Мичиган за внасяне на кокаин през 1992 г. През годините той създал собствени принципи, включително преработена история на САЩ , според която страната е била тайно организирана като обща пощенска служба през 1789 г. Той отхвърля всички обвинения, че програмите, които е измислил, са мошенически с аргумента, че не е субект на законите в САЩ, които той нарича корпорация, подобна на автомобилна компания.

„Законите на „Дженеръл Мотърс“ не ме засягат, защото не съм техен служител“, каза Макбрайд. „Същото важи за щата Охайо и САЩ.“ Днес Макбрайд отново бе вкаран във федерален затвор след като според прокуратурата е осребрявал фалшиви чекове и е отказал да сътрудничи на пробационните си служители след осъждане за измама за банкрут през 2004 г. „Никога внуците ми няма да кажат: „Дядо, защо не направи нещо, за да защитиш правата ми“, заяви Макбрайд. „Могат да кажат, дядо ми умря, като се опитваше да защити правата ми.“, допълни той.

По БТА

*Патрик Хенри (1736 г. – 1799 г.) – два пъти губернатор на щата Вирджиния, един от „бащите основатели“ на САЩ. Негови са думите „Дайте ми свобода, или ме убийте“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.