Избори в Австралия – рижата дама срещу царя на гафовете

В събота австралийците са призовани да подновят състава на парламента си на предсрочни парламентари избори, насрочени по настояване на лейбъристите на министър-председателката Джулия Гилърд, които се надяват да затвърдят мнозинството си. Изходът от вота обаче е несигурен. След като дълго време двамата основни претенденти бяха с изравнени позиции в допитванията до общественото мнение, накрая Гилърд успя да увеличи преднината си пред съперника си Тони Абът. Това показва най-новото допитване на „Нюзпул“, публикувано в понеделник, според което, Гилърд има преднина от 4 пункта пред Абът и се ползва с подкрепата на 52 процента от сънародниците си срещу 48 процента за Абът.

Но според анализаторите нищо не е предрешено. Има дори прогнози, че за първи път от 70 години в Австралия може да има парламент без мнозинство. „За момента, както изглежда, може би ще имаме парламент без мнозинство“, казва Мишел Ливайн, директор на социологическия институт „Рой Морган“. Самата Джулия Гилърд призна, че това е най-оспорваната предизборна кампания в историята на Австралия. Допитване на „Рой Морган“ от събота й даде преднина от 2 пункта пред Абът (тоест 51 срещу 49 процента). Друг сондаж, публикуван същия ден от „Нилсен“, я постави доста по-напред – с 53 срещу 47 процента за Абът.

През юни Гилърд стана първата жена премиер на Австралия, след като измести Кевин Ръд начело на лейбъристката партия. Колкото и парадоксално да е, тя плаща за бруталния начин, по-който завзе властта. „Това наистина натежа през първите седмици на кампанията на лейбъристите“, смята Ливайн, според която, именно тогава част от лейбъристкия електорат се е приближил към либералната коалиция. По време на предизборната кампания, която според много наблюдатели върви доста вяло, лейбъристите изтъкнаха икономическите си успехи. Австралия, благодарение на мащабния план за икономически подем, се оказа единствената развита икономика, която избегна рецесията по време на глобалната криза.

Настоящото правителство обещава да продължи с инвестициите в инфраструктурните проекти (30 милиарда евро, вложени в мрежа за високоскоростен трафик), както и в проекти в областта на образованието и на здравеопазването. В ущърб на правителството обаче е неговият проект за данъци върху огромните печалби на минната индустрия. Консерваторите от своя страна обещаха да намалят държавните разходи и да спрат корабите с бежанци, които искат убежище в страната. В действителност именно темата за незаконната имиграция би могла да изиграе роля в съботния вот в една страна, в която прииждат бежанци от Афганистан и Шри Ланка, поели риска на опасно пътуване по море.

В началото на юли Гилърд промени позицията си по спорния проект за център за задържане на незаконни имигранти в Източен Тимор и обяви, че се подновява разглеждането на молбите за убежище за бежанци от Шри Ланка – процес, което беше временно прекратено от предшественика й. Абът, който е роден във Великобритания, и който признава, че Австралия е страна, създадена от емигранти, пое ангажимента да ограничи броя на имигрантите. 14-те милиона регистрирани гласоподаватели в Австралия, където вотът е задължителен, може да излъчат в събота еднакъв брой депутати в парламента от редиците на лейбъристите и на консерваторите, за първи път от септември 1940 г.

Хейдън Манинг, професор по политически науки в университета Флиндърс, смята подобен сценарий за малко вероятен, но отбелязва, че каквото и да се случи, новото правителство ще трябва да преговаря със Зелените, третата парламентарно представена сила. Иначе по време на предизборната кампания двамата опоненти Гилърд и Абът не скриха различията си.
Гилърд е бивша адвокатка, известна с решимостта и ефикасността си. През 2007 г. става вицепремиер в правителството на Ръд и се прояви като един от най-ефикасните министри в кабинета. Натоварена и с поста на министър на заетостта и на образованието, тя ръководеше амбициозна програма за инвестиции в училищата, като отмени спорни закони в трудовото законодателство, приети от консерваторите.

С течение на времето, докато доверието в Ръд спадаше, тази жизнерадостна дама с рижа грива, която изтъква статута си на неомъжена жена и отказа си да има деца, спечели симпатиите на австралийците. Гилърд е родена на 29 септември 1961 г. в Уелс и е емигрирала със семейството си в Австралия, когато е била на 5 години. Блестяща студентка, тя учи право и история на изкуствата в университета в Аделаида и през 1983 г. поема ръководството на Синдиката на австралийските студенти. Така започва кариера в областта на трудовото право, преди да влезе в политиката заедно с опозиционния лидер на щата Виктория Джон Бръмби. За първи път влиза в парламента през 1998 г. и днес се радва на уважение в австралийските политически среди.

През 2007 г. депутат от редиците на консерваторите предизвика скандал, когато каза за нея, че една стерилна жена не може да ръководи държавните дела. През 2008 г. Гилърд припомни този случай по време на интервю и заяви, че се възхищава на онези жени, които успяват да бъдат и съпруги, и да градят кариера. Самата тя призна тогава, че не е уверена, че би се справила с нещо подобно.

Противникът й, либералът Тони Абът, е пламенен католик, бивш журналист и бивш министър в последното правителство на Джон Хауърд. Абът е и бивш семинарист, произхожда от промонархическо семейство. Петдесет и двегодишният Абът е известен с прямотата си, но и с гафовете си. Той е третият лидер начело на консерваторите, след като преди две години те изгубиха властта след 11-годишно управление. Абът е смятан за политически дилетант, който повече се интересува от спорт. Местните вестници често публикуват негови снимки, на които той е с невероятни бански или в спортен екип с крещящи цветове. През март той участва успешно в триатлона „Железният човек“, като преплува 3,8 км, кара колело 180 км и пробяга 42 км за 14 часа.

Сред най-прочутите гафове на Абът са думите му, че обещанията на политиците не бива да бъдат вземани за чиста монета, освен ако са били написани предварително. На Абът често му се налага да внася яснота в изказванията си, за да намали негативните последици от тях. Така например той трябваше да признае, че „малко е преувеличил“, наричайки климатичните промени „пълни глупости“ .

Абът е роден в Лондон, семейството му после емигрира в Австралия. Учил е в университета в Сидни, печели стипендия за Оксфорд. За кратко е изкушен от кариерата на свещеник и е бил семинарист, оттам и прякорът му Лудия монах. Работи като журналист, впуска се в политиката и влиза в парламента през 1994 г.. После става министър на здравеопазването на Хауърд. Сега Абът обещава да се справи за 3 години с бюджетния дефицит, да въведе 6-месечен платен отпуск по бащинство и да наложи по-строг контрол на австралийските граници. Зарича се да се бори срещу плановете на лейбъристите за въвеждането на данък върху печалбите на минните компании и за борба с климатичните промени.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.