Тони Блеър пак разяри британците – с дарение

Мемоарите на Тони Блеър „Пътуването“

Ако е вярно, че няма лоша реклама, Тони Блеър трябва да се смята за късметлия, защото решението му да дари милиони лири от продажбата на предстоящата си книга на ранени войници за пореден път го поставя в центъра на политическа буря. От друга страна обаче 57-годишният бивш премиер може да се разочарова, виждайки, че е обект на нападки – дори когато се опитва да направи нещо добро – и вероятно разбирайки за пореден път, че остава крайно противоречива и дори омразна фигура във Великобритания.

Съобщението му, че ще дари всички постъпления от автобиографията си „Едно пътуване“ на нов спортен център за рехабилитация на британски войници, ранени в Ирак, Афганистан и други конфликти, бе отхвърлено от критици като даряване на „кървави пари“, с които иска да изчисти съвестта си. Блеър, който стана мултимилионер, след като се оттегли от поста си през 2007 г., е получил аванс от 4,6 милиона британски лири (7,1 милиона долара) за книгата, която ще излезе на 1 септември. Сумата и всички бъдещи хонорари ще бъдат дадени на построен от Британския легион център за рехабилитация в знак на признание за „куража и жертвоготовността“, показани от британските войници в различни конфликти – от Ирак до Косово, се казва в съобщението на Блеър.

С това обаче той бръкна в отворена рана. „Войните в Ирак и Афганистан причиниха безмислената смърт на стотици британски войници и стотици хиляди невинни граждани. Никакви пари не могат да измият кръвта от ръцете му“, каза коалицията „Спрете войната“, обединяваща пацифистки организации. Роднини на убитите войници също реагираха ядосано. Блеър, казват те, стана богат отчасти заради „наследството на войната“, което засили международния му статут. Някои казват, че все още искат да видят бившият премиер изправен на съд за военни престъпления.

„Мисля че това дарение е заради огромната му вина за смъртта на 179 войници в Ирак“, каза Карол Джоунс, загубила син в Ирак. „За мен това са кървави пари“, коментира тя пред „Индипендънт“. Роджър Бейкън обаче, чийто син също е загинал в Ирак, каза: „Нямам думи. Но това поне показва, че той има някаква съвест. Не трябва да задържи и пени от тези пари и е съвсем правилно те да отидат за благотворителност“.

Блеър вбеси много роднини на войници, загинали в Ирак, когато по време на слушанията на британската комисия, разследваща причините за войната в Ирак, през януари той отказа да се извини за жертвите и каза, че не съжалява, че е повел Великобритания към война. Хора от близкото обкръжение на Блеър отхвърлят слуховете, че решението му да дари парите е знак за разкаяние или съжаление. „Той не би го направил от чувство за вина, защото е напълно убеден, че причините да отидем на война в Ирак са основателни“, каза Джон Бъртън, отдавнашен довереник на Блеър.

Вестник „Таймс“ се съгласи с това в коментар вчера и писа, че Блеър е напълно наясно, че един тлъст чек е смешно извинение. „Това е потвърждение на твърдата убеденост на Блеър – независимо дали правилно или неправилно аргументирана – че каузата, с която той ангажира британските въоръжени сили, е достойна кауза“ писа вестникът. В широката си кампания по повод публикуването на книгата, подпомогната от собствения му уебсайт и от видеоклип в Ютюб, Блеър не показва нито смирение, нито съжаление. В записа Блеър казва, че иска да запознае читателя с „човешките и политическите измерения“ на живота си като премиер. „Това е честен преглед на живота ми в политиката, който хвърля светлина върху това какво е да си лидер, както във Великобритания, така и, разбира се, на международната сцена“.

Само преди два месеца издателската къща „Рандъм хаус“ промени заглавието на книгата на „Едно пътуване“ от по-помпозно звучащото „Пътуването“. Ограничено специално издание на мемоарите с корица в червено и златно ще се продава по 150 лири, а стандартното издание с твърди корици ще струва 12,5 лири. Книгата вече е преведена на 14 езика. Мащабът на кампанията за представяне на книгата вече разпали гнева на пацифистки групи, които призоваха за „масов протест“ пред книжарница в Лондон, където на 8 септември Блеър ще дава автографи.

Противоречието около дарението на Блеър вероятно ще увеличи броя на протестиращите пред книжарницата на площад Пикадили, защото полицията планира да засили мерките за сигурност. Организатори на протеста създадоха страница във Фейсбук, в която призовават Блеър да бъде арестуван на това събитие и предлагат награда от 30 000 лири за този, който успее да го задържи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.