Български реликви – канонизирано откритие

Българското правителство привлича необичаен съюзник

Предполагаемите мощи на св. Йоан. Снимка: от тв екрана

Да се перчиш със стари зъби и няколко кости е необичаен начин да привличаш туристи и да отвличаш вниманието на избирателите. Не и в България, където за наскоро открито ковчеже с древни кости се твърди, че съдържа мощите на Св. Йоан Кръстител.

На 28 юли Казимир Попконстантинов, археолог, намира кутията докато копае под олтар на ранно християнски храм на островче край брега на Созопол – малко повяхващо курортно градче в източната част на страната. На ковчежето има надпис с името на Св. Йоан и вероятна дата на раждане.

Един вестник нарича Созопол новия Йерусалим, друг определя откритието като чудо и приписва на костите супер сили. Управляващите в България междувременно се надяват, че откритието ще им докара чудо на изборите. Икономическите затруднения, непопулярните здравни и пенсионни реформи пораждат недоволство към правителството, избрано преди година.

Спасението може да се корени в туризма. През последните години постъпленията в хазната са запушени от икономическата криза и трудността да се привлекат богати туристи. Междувременно предразположеният към аскетичност финансов министър Симеон Дянков подпомогна разкопките край Созопол с голямо количество пари, с надеждата за нови разкрития.

Ако реликвите бъдат одобрени, ще привлекат поклонници. „Провъзгласената“ за глава на Йоан Кръстител е най-свещеният предмет в джамията в Дамаск – почитана от християни и мюсюлмани едновременно. През 2006-а временното завръщане в Русия от Черна гора на обявената за ръка на светеца предизвика идването на тълпи.

Поставянето под съмнение на оптимизма за откритието предизвика голям публичен спор между българския министър за диаспората Божидар Димитров (професор по история) и местните археолози. Г-н Димитров, който е роден в Созопол, обяви гръмко автентичността на откритието. В телевизионно интервю той нарече по-скептичните археолози „шибани колеги“, които просто ревнуват. Той продължи да се оплаква, че българите са изпълнени със съмнение и злоба.

Католическата църква смята, че костите трябва първо да бъдат изследвани преди тяхната автентичност да бъде потвърдена. Българската православна църква обаче твърди, че „небесните тайни не трябва да бъдат разкривани с човешки средства“. На 5 август мощите на Св. Йоан Кръстител са пренесени тържествено в созополска църква в сребърно ковчеже, дарено от премиера. Не се планира тяхното изследване.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.