Пак наричат ТИМ мафия. Що не чуват Борисов и Цветанов?

При всяка своя публикация за България германският разследващ журналист Юрген Рот неизменно твърди, че ТИМ е мафиотска групировка. В последната си книга “Гангстерска икономика”, излязла неотдавна, той пише, че варненската групировка ТИМ е стигнала и до Германия. В интервю за Дойче Веле по повод новата си книга Рот нарече ТИМ една от най-големите престъпни формации и упрекна министър-председателя Бойко Борисов, че не прави нищо за да бъдат проверени загадъчните варненски бизнесмении.

Интересно – защо Цветан Цветанов и премиерът Борисов не споменават нищо за тези наистина загадъчни бизнесмени, които от чужбина открито наричат мафиоти? И с които свързваха в публикации Румяна Желева, злополучен кандидат за еврокомисар (нейният съпруг е работил в банката на ТИМ). За нея в “Ди Велт” дори излезе статия със заглавие “Румяна Желева – гангстерска невеста за Европейската комисия?” (виж тук).

Групировката ТИМ е обвита в мълчание. Няма публикации във вестниците, няма определения като октоподи и т. н. Това, което не казват у нас, го казва Юрген Рот. ТИМ се управлява от 12 души, в публичното пространство обаче почти няма техни фотографии, пише Рот. Наистина – основните шефове на ТИМ не са публични личности, крият се типично като мафиоти.

Застрахователно дружество “Армеец”, Централна кооперативна банка, “Химимпорт”, авиокомпаниите “България Ер” и “Хемус ер”, летищата във Варна и Бургас, хотели и заведения, телевизия МСАТ, винарски изби – Сухиндол и др., и т. н. – това са видимите дружества на ТИМ. Официално групировката няма такова име. Неофициално за нея се казват още куп неща – притежават редица охранителни фирми, като МИ-2 и МИ-5, като за техните служители има специално създадени центрове за обучение. След 1996 г. групировката успява да вземе целия контрол над проституцията по северното Черноморие, пише Рот. Множество заведения и хотели във Варна и региона са на ТИМ, някои от тях са почти обсебени, иззети от бившите им собственици с откупуване на дългове, със заплахи и т. н. По същата схема са завзети предприятия и др. Сега зад проекта със строителство на хотели в морската градина на Варна (т. нар. Алея първа) стои ТИМ (виж тук). Без корупция никой в България не може да придобие такова влияние – пише Рот.

Германският журналист може да не е с безспорен авторитет и да не е напълно точен, но въпросите в новата му книга са логични – “Защо община Варна работи изцяло с банката на ТИМ, при положение, че си има собствена банка? Също така защо градът е направил застраховка при компанията на групировката, която печели всеки държавен конкурс, в който участва?”

Тези въпроси у нас никой не ги задава. Ваньо Танов казал пред Рот, че докато бил шеф на ГДБОП никой не можел да обвини групировката в каквото и да било, дори не било позволено да се казва, че ТИМ съществува.

А Цветанов гони, ли гони мафията. И Ваньо Танов е подгонил…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.