Израелски групи ще отстояват своята истина в Уикипедия

Още от появата на световната мрежа конфликтът между израелци и палестинци се пренесе във форумите и чат-стаите в интернет. Сега две израелски групи се заканват да вземат надмощие в онлайн-дебатите, като започнат операция по редактиране на съдържанието на статии в световната безплатна интернет-енциклопедия Уикипедия.
Съветът „Йеша“, който представлява израелските заселници и дясното движение „Израел шели“ (Моят Израел) се събраха на първа работна сесия в Ерусалим тази седмица, на която инструктираха редакторите как да променят съдържанието на някои от най-спорните страници в Уикипедия.

„Не искаме да променяме Уикипедия, или да я превръщаме в пропаганден орган“, подчертава Нафтали Бенет, директор на Съвета „Йеша“. „Просто искаме да покажем другата страна. Хората мислят, че израелците са подли, зли хора, които по цял ден се чудят как да навредят на арабите“.

Уикипедия е един от най-популярните сайтове в света, а неговите над 16 милиона статии могат да бъдат редактирани, пренаписвани и дори изтрити от всеки, който пожелае. Проблемът, според Айелет Шакед от „Израел шели“ е, че пропалестинските активисти в интернет имат силно числено превъзходство над произраелските. „Не искаме да сдадем това бойно поле на другата страна, но ние сме толкова малко, а те са толкова много! Хората в САЩ и Европа никога не чуват израелската гледна точка с всички правилни аргументи и обяснения“, коментира тя.

Организаторите на инициативата дори планират конкурс за „най-добър ционистки редактор“. Наградата е пътуване с балон над Израел. Активистите вярват, че в Уикипедия има много работа за вършене. Да вземем като начало статията за Израел, казва Бенет. „Тя е изобразена без Голанските възвишения, или Юдея и Самария“. Друг предмет на спор е статутът на Ерусалим, който Израел смята за своя столица. В Уикипедия този статут редовно търпи промени.

В една от статиите в свободната енциклопедия се твърди, че град Силох се намира на окупирания Западен бряг. „Това не е вярно“, коментира Исраел Медад, един от участниците в проекта. „Силох се намира в областта Бинямин отвъд Зелената линия, или в териториите, определяни като спорни“. Друга статия, която постоянно търпи нови редакции, е списъкът на стоките, разрешени и забранени за внос в ивицата Газа. В момента се обсъжда дали тя да бъде изтрита.
Идеята на активистите не е да щурмуват сайта, да всеят смут и да бъдат изхвърлени от него, обяснява Шакед. Редакторската общност в Уикипедия е чувствителна, работи на принципа на консенсуса и е необходимо време, за да се спечели доверието й.

Според анонимен член на редакционната колегия на Уикипедия от Ерусалим публичното обявяване на инициативата на израелските групи не е добра идея. В миналото подобни декларации са предизвиквали обратен ефект, твърди той. „В Уикипедия се води война и за съжаление тя трябва да остане скрита“. През 2008 г. членове на радикалната произраелска група „Камера“ планираха да редактират организирано статии в Уикипедия, но администраторите на сайта им забраниха достъп.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.