В десетката: Как ме „отвлече“ цар Киро

Разказ на журналиста от PRO.BG за сблъсъка му с Кирил Рашков, известен като Цар Киро

Журналистът Емил Кацаров пред палатите на „цар Киро“. Снимка: от тв екрана

Онзи ден бях „отвлечен” от Кирил Рашков. Или по-скоро бях настойчиво задържан в автомобила му, докато той се добере до касетата в моята видеокамера… Уви, тя беше празна. Но гузната съвест на ромския Дон Корлеоне изигра обичайния сценарий през последните 20 години: той реши да покаже „царския” си произход с евтин шантаж и креслива надменност. В крайна сметка, кой бях аз?! Един никому ненужен репортер, който може спокойно да бъде обесен на крайпътно дърво. Жалко, че не сме в Иран!

Почти съм убеден, че Кирил Рашков не чете вестници. Но винаги има услужливи адвокати, които го осведомяват за публичния му имидж. Искам да им кажа, че аз не мразя техния клиент.

Той е „цар”, колкото аз съм „император“

Г-н Кирил Рашков си позволи да отнеме свободната ми воля. Каза ми: „Ти няма да излезеш от този автомобил, извади касетата. Чуваш ли?!” Кресна ми в лицето, сякаш съм негов слуга, който е длъжен да му работи безплатно ангария всеки втори ден от седмицата.

Някои приятели казват съчувствено: „Не е трябвало да се качваш в колата му”. Е, какво можех да направя, когато тъмната S-класа беше спряна диагонално на платното, а в далечината се виждаха бабаитите на „Царя”. А и все се надявах, че при цялата му арогантност, той няма да посмее да ме заплашва. Все пак сме 2010 година, а не 1995-а…

Всъщност не мога да се сърдя на Кирил Рашков.

Той си е такъв. Това е животът му, който, повярвайте ми, е по-лош от Дантевия ад. Но г-н Рашков знае, че колкото и журналисти да напсува, на него все ще му се разминава. В крайна сметка за 20 години нито един прокурор не набра смелост да го попита откъде са парите му за грозните псевдобарокови палати и S-класите с кожена тапицерия.

Ако ме питате как ще завърши всичко, мога да ви кажа: НИКАК. И затова са виновни двама униформени служители, на чиято съвест ще лежи поредният провал на г-н Цветанов (когото иначе много уважавам).

Да поясня… След като г-н Рашков взе „компрометиращата” касета, той великодушно ме пусна да изляза от автомобила му. И добави: „Сега ще дойдеш вкъщи да се разберем”. Точно в този момент се появи патрулка с двама полицаи. Те не се опитаха да разберат. Те знаеха. Нямаха нужда от моите обяснения. Просто ми казаха: „Ела сам до дома на цар Киро. Карай след нас”. Двамата униформени щяха да ме разпитат в тронната зала на цар Киро.

Явно домът му изпълнява функцията на местен полицейски участък или прокуратура

Срам за ш……та ни държава, г-н Цветанов! Полицаите да водят репортер в дома на местен алкохолен бос, за да му се обясняват за неудобството, причинено му от журналиста… Затова не е никак чудно онова, което последва.

Виж целия текст на сайта на бТВ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.