Фидел Кастро възхвалява книга за тайния заговор на „Билдербергите“

Асошиейтед прес

Фидел Кастро на представяне на новата му книга на 2 август 2010 г. Снимка: кубадебате

Фидел Кастро излага една теория, която отдавна е популярна сред крайната левица и крайната десница: че сенчестата организация „Билдерберг груп“ е станала нещо като световно правителство, което контролира не само международната политика и икономика, но и културата.

Осемдесет и четири годишният бивш кубински президент публикува в сряда в комунистическия вестник „Гранма“ статия, в три от чиито осем страници се цитира – в повечето случаи дословно – издадената през 2006 г. книга на писателя от литовски произход Даниел Естулин.

В книгата си „Тайните на клуба „Билдерберг“ Естулин твърди, че международната група до голяма степен управлява света. Всяка година тя има тайни срещи на изтъкнати политици, мислители и бизнесмени, които се организират от основаването й през 1954 г. в хотел „Билдерберг“ в Холандия.

Кастро не прави коментар на цитатите, освен когато представя Естулин като честен и добре информиран и за да назове неговата книга „фантастична“. Книгата на Естулин, както пише Кастро, описва „злокобни клики и билдербергски лобисти“, които манипулират обществото, „за да установят световно управление, което не познава граници и не се отчита на никого освен на себе си“.

Уебсайтът на „Билдерберг груп“ съобщава, че членовете му имат „около три дни за неофициална дискусия по теми от текуща важност“ веднъж годишно, но групата не прави нищо повече. Съобщава се още, че срещите целят да подтикнат хората да работят заедно по важни политически въпроси.

Критиците са разтревожени от именитостта на групата. В нея често влизат членове на семейство Рокфелър, Хенри Кисинджър, видни държавници от САЩ и Европа и ръководители на международни компании и медии.

Извадките, които публикува Кастро, свидетелстват, че езотеричната Франкфуртска школа за социалистически учени е работила през 50-те години с членове на семейство Рокфелър, за да проправят пътя на рокмузиката с цел „контрол върху масите“, като бъде отклонено вниманието им от гражданските права и социалната несправедливост.

„Човекът, виновен за това, че американците харесаха „Бийтълс“ бе самият Уолтър Липман* „, се казва в цитатите по адрес на политическия философ и коментатор в уравновесен по онова време вестник. „В САЩ и Европа големите рокконцерти на открито бяха използвани за спирането на нарастващото недоволство на населението“, се посочва в извадките.

Кастро, който бе активен участник в Студената война, отдавна изказва подозрения за наличието на тайни заговори. Той постави въпроса за това дали правителството на САЩ не е организирало атентатите от 11 септември, за да увеличат военния си бюджет, а напоследък намекна, че Вашингтон стои зад потопяването на един южнокорейски боен кораб, за което вината бе хвърлена върху Северна Корея.

Личният уебсайт на Естулин твърди, че нападенията от 11 септември вероятно са предизвикани от малки ядрени устройства и че ЦРУ и наркотрафиканти стоят зад свалянето на самолета над Локърби, Шотландия, през 1988 г., за което бе обвинена Либия.

Конспиративната теория за „Билдерберг“ е популярна в двете крайни крила на идеологическия спектър, въпреки че те имат разногласия за това какво иска да постигне групата. Левичарите я обвиняват, че прокламира капиталистическото господство, докато някои крайнодесни уебсайтове опонират, че „Билдерберг клъб“ е наложил Барак Обама, за да подпомогне социализма. Някои от работите на Естулин се базират на данни от Биг Джим Тъкър – изследовател на „Билдерберг груп“ и редактор на крайнодесни уебсайтове.

„Това е страхотен холивудски материал… 15 човека седят в една стая и определят съдбата на света“, казва Хърбърт Лъндън, президент на Института „Хъдзън“, надпартиен мозъчен тръст в Ню Йорк. „Като човек, който не е излязъл от конспиративната школа на Оливър Стоун **, ми беше трудно да повярвам в това“, добавя Лъндън.

Телефонно обаждане до номер в щата Вирджиния на Американските приятели на Билдерберг остана без отговор в сряда, а на уебсайта на групата няма телефони за контакт. Кастро, който през юли 2006 г. претърпя стомашно-чревна операция и се оттегли от президентския пост през февруари 2008 г., напоследък изведнъж започна да се показва навсякъде – произнесе реч в кубинския парламент за заплахата от ядрена война, срещна се във външното министерство с кубински посланици, пише книга и даже присъства на шоу с делфини в хаванския аквариум.

По БТА

* Уолтър Липман (1889 – 1974) – американски интелектуалец, писател, репортер и политически коментатор; пръв в света въвежда концепцията за Студената война; два пъти носител на наградата „Пулицър“ (1958 и 1962) – бел. прев.
** Уилям Оливър Стоун (1945) – американски кинорежисьор и сценарист с леви убеждения; „Оскар“ за сценарий на „Среднощен експрес“ (1978), „Оскар“ за режисура „Взвод“ (1986) и „Роден на 4 юли“ (1989); режисьор на „Убийци по рождение“ (1994) и „Джей Еф Кей“ (1991) – бел. прев.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.