За новите глупости на Божидар Димитров – български паспорт срещу 100 хил. евро

Божидар Димитров в предаването „Горещо“. Снимка: от екрана

Б. р. – Министърът на българите в чужбина Божидар Димитров направи няколко заблуждаващи изявления за придобиване на български паспорт срещу дарения. Също така некомпетентно заяви, че в САЩ е практика да дават паспорт срещу пари. Думите му останаха без отзив в медиите, с изключение на mediapool.bg и един по-голям коментар на английски в сайта novinite.com. Помолихме авторката, която има и българско, и американско гражданство, да го напише на български, специално за e-vestnik.

Откриването на мощите на св. Йоан Кръстител в родния му Созопол зареди с ентусиазъм министъра на българите в чужбина Божидар Димитров, и той продължава с изявления в същия дух.
Министърът, който изглежда трудно се владее, прави гаф след гаф. Пример са последните му съобщения, че у нас вече имало американци и канадци, получили български паспорти срещу …пари. Това станало възможно поради нови законодателни промени, даващи достъп до българско гражданство на чужденци дарили значителни средства на България.
Пред вестник „Стандарт“ Божидар Димитров разясни, че дарението трябва да бъде в размер поне 100 хиляди евро и да е насочено към културна институция. Инвеститори, допринесли 1 милион лева за страната, както и хора с големи заслуги в спорта или науката, също минавали по бързата процедура.

В телевизионно интервю пък министърът ни информира, че първите му двама „клиенти” (както той сам ги определи) били американец и канадец, и направили дарения за църкви и манастири, ама имало и трето дарение от 165 000 евро за „един институт за изучаване на икономиката”.

Димитров обясни по следния начин как двете българки, съпруги на чужденците, искали за мъжете си български паспорт:„Яки, хубави, здрави българки и казват – искам мъжът ми да бъде българин. Аз даже съм се опитвал да ги въздържа и им казвам: защо харчиш така парите на мъжа си?! А те казват – той е богат, бълха го ухапала. Те и двамата са много хубави мъже, бизнесмени и със смях приемат това. Казват – давай, така и така ще живеем тук.“ Така Димитров демонстрира отново, че теми, свързани с жени, пари, история и патриотизъм му въздействат като стимуланти.

Недодяланият изказ и арогантното поведение на министъра, които напоследък са обект на остра критика, май не са най-голямото зло.
След изявите на Димитров, юристът Янаки Стоилов (БСП), цитиран от „Медиапул”, каза че даването на гражданство срещу пари е било обсъждано, но е отхвърлено и не е записано в закона. Подобна възможност съществува в Закона за чуждите граждани, не в Закона за българското гражданство, но тя не е свързана с предоставяне на български паспорт, а касае разрешение за постоянно местожителство за инвеститори с над 1 милион лева.
На въпрос на журналист от Българското национално радио според какви точно законодателни промени въпросните американец и канадец се сдобиват с наши паспорти, преди да изтече задължителният тригодишен срок за брак с български гражданин, Димитров неохотно си призна, че никъде в закона не е записана такава възможност. И набързо си намери извинение, гневно обяснявайки на журналистката, че „даването на паспорти срещу пари било обичайна практика във всички демократични страни, особено САЩ и Канада.

Второто му обяснение е още по-самомнително – решението за двата паспорта се основавало на неговото собствено тълкуване на член 16 от Закона за българското гражданство, където се казва, че последното може да бъде придобито, „…ако Република България има интерес от натурализацията на дадено лице или ако то има особени заслуги в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта“.
Привличане на чуждестранни инвестиции, и то за култура и реставрация на исторически паметници, на пръв поглед изглежда нелоша идея, особено за бедна страна като България. Но ако тази идея стане закон, без в него да се определят ясно и точно така наречените„заслуги”, всеки чуждестранен богаташ ще може да си купи български паспорт и да стане гражданин на Европейския съюз. И кой знае кой още… Но нека сме справедливи към министъра, той все пак каза, че и хората с дарения ще подлежат на …проверка от ДАНС и Здравно министерство.

С недомислените си обяснения Димитров обаче подведе десетки българи относно правилата и политиката на САЩ за придобиване на американско гражданство. Той даде за пример покойния Илия Павлов, познат в България като богат човек с „неясно минало”, който имал американски паспорт. Но пишещият тези редове не можа да открие никакви солидни доказателства, че Павлов е притежавал американски паспорт. Министърът намекна, че всеки, който има готовност да се бръкне малко по-надълбоко би могъл да стане американец.

Как всъщност стоят нещата? През 1990 г. конгресът на САЩ създава така наречената програма за виза EB-5 и приема със закон, че предприемчиви чужденци могат да си платят за постоянно местожителство в страната (а не за гражданство), чрез инвестиции от половин милион щатски долара (за селски райони), до един милион в бизнес, който ще създаде 10 работни места. Ако след две години чуждестранният инвеститор все още притежава този бизнес, при това с 10 работника на пълно работно време, той вече отговаря на изискванията за постоянно местожителство (така наречената Зелена карта). Три години след това „предприемчивият чужденец” може да подаде молба за американско гражданство.

И тук става видно, че не всеки богаташ може да получи автоматичен достъп до американски паспорт, че „заслугите” и процесът на получаване на гражданство са точни и ясни, и че в САЩ това е ЗАКОН, а не предмет на личното тълкуване на отделен политик, нещо което започва да се превръща в запазена марка и на други членове на кабинета ГЕРБ (и вътрешният министър Цветан Цветанов например много иска да затваря разни хора зад решетки, но не въз основа на приемливи за съда доказателства).

Веднага след като стана министър Божидар Димитров обеща, че ще пребори демографската криза като привлича чужденци и ги прави български граждани. Явно си държи на думата. Според него при встъпването му в длъжност заварил опашка от 60 000 молби за българско гражданство. От тях 17 000 вече били оформени и хората получили заветното разрешение, както той сам се похвали. 30 000 още чакат. Какво става с другите 13 000 не е ясно. Сигурно събират стотинки за дарения…

На споменатите 17 000 късметлии – успех с българските паспортни служби – там няма интернет обслужване и изпращане паспорти по пощата, каквато е например практиката на консулския отдел към американското посолство.
А като става дума за решаване на демографската криза, не е ли по-логично да мислим не за български паспорти на промоция, а за създаване на по-добри условия за живот, за труд, за бизнес, за по-високи заплати, за здравна реформа, за по-чиста природа, и за спазване на закона?

Заглавието е на редакцията. Виж коментара на английски в novinite.com.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.