Има ли таен протокол между Гърция, Кипър и Израел?

Новата връзка между Атина и Тел Авив „бе изградена“ повече от американския Конгрес и еврейското лоби, отколкото от ръководството на Белия дом, което, разбира се, не крие радостта и задоволството си от факта, че Гърция е „сложила рамо“ на Израел в този изключително труден момент за него най-вече заради атаките, на които е подложен от бившия му съюзник Турция.

Според източници от Конгреса, запознати с разигралото се задкулисие през юни, правителствени фактори насърчили важни сенатори и депутати, подкрепящи традиционно Израел да установят диалог с представители на гръцкото лоби, комуникиращи с Атина и Никозия.

Още в началото на този диалог бе регистриран „голям интерес“ от страна на американските посланици в двете столици. Гърция и Кипър незабавно се отзоваха на този диалог, в резултат на който се стигна до рязмяна на информация и до взаимодействие между американските евреи и американските гърци, прераснало впоследствие в сътрудничество между Атина, Никозия и Тел Авив. За всички сондажи са били уведомявани американският вицепрезидент Джоузеф Байдън и държавният секретар Хилари Клинтън.

Американците не са съгласни с турското отношение към Израел, но на този етап не биха желали каквито и да са съюзи срещу Анкара, макар че премиерът Ердоган се движи далеч от Запада, по израза на един сенатор, нарекъл Турция „неприятелска страна“. Същата констатация е била направена и на съвещание в Държавния департамент, на което е присъствала и Хилари Клинтън.

Създадената съвместна гръцко-израелска комисия ще поддържа директни връзки с канцелариите на двамата премиери и ще се занимава с въпроси на тероризма, въоръжението, съвместните военни маневри и подобряване на имиджа на двете страни пред света. Изглежда, че първоначално израелският премиер Бенямин Нетаняху е дал съгласието си да бъде задвижено еврейското лоби в услуга на Гърция и по-специално на нейната икономика и туризма.

Дейвид Харис от американско-еврейския комитет, който е шапката на еврейските организации в САЩ, идва в Никозия (вероятно той е пристигнал вчера там, бел. ред.), за да се срещне с кипърския президент, а след това да отиде и до Тел Авив. От съображения за сигурност не бяха оповестени неговите планове за престой в Атина.

За отбелязване е, че в миналото еврейското лоби премахна наложеното на Турция оръжейно ембарго. Същото това лоби наложи и термина „изолация на кипърските турци“, вместо „нашествие“ и „окупация“, и участваше в кампанията по наказването на Кипър след референдума от 2004 г. заради отхвърления от кипърските гърци протурски план на Кофи Анан за обединение на острова. Представителите на гръцкото лоби, които неведнъж са се конфронтирали в миналото с американските евреи, вярват, че везните в крайна сметка ще наклонят в полза на Гърция и Кипър.

Някои източници посочват, че визитата на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Гърция миналата седмица, бе предшествана от пътуването на гръцкия министър-председател Георгиос Папандреу до Израел и от създаването на смесена комисия за насърчаване на стратегическото сътрудничество между двете страни. На разговорите между Папандреу и Нетаняху дори бе подхвърлена идеята за организиране на тяхна обща среща с кипърския президент Димитрис Христофиас в Никозия.

Държавният глава на Кипър е в непрекъснат диалог с Израел още от юни. В същото време официалният гръцки представител, който първи ще посети Тел Авив ще бъде министърът на отбраната Евангелос Венизелос. Вашингтон офицално не е съгласен, че Гърция и Израел трябва да поддържат тясно стратегическо сътрудничество независимо от отношенията на Анкара с Тел Авив.

Във връзка с кризата между Турция и САЩ дипломатически източник обясни пред в. „Етнос“, че президентът Барак Обама е дал на Ердоган разяснения по въпроса за въоръженията, като му казал, че американският Конгрес е обзет от гняв заради враждебното поведение на Турция спрямо Израел и заради приятелските връзки, които поддържа с Техеран.

Американският президент е казал още, че покупките на оръжие от Турция ще бъдат „замразени“ в Конгреса, както и стана, тъй като депутатите и сенаторите, които са под влиянието на Израел, вярват, че американското оръжие ще стигне до Иран и „Хизбула“.

Други високопоставени представители обяснили на турските си събеседници, че ще е трудна каквато и да е намеса на американското ръководство, ако се направи опит за взаимодействие на еврейското и арменското лоби за признаване на арменския геноцид от Конгреса.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.