Защо Ал Каида заплашва Турция

в. Тудейс Заман

В тази рубрика на 11 септември 2009 г. публикувах статия под заглавие „На 11 септември, клане на арменци, пеперуди, халифат и ЕС“. Бих искал да цитирам няколко параграфа от онази статия.

„Ако Турция може да възвърне паметта си, ако Турция от една страна поддържа хармония с мюсюлманската си идентичност, а от друга с дългата си история с християните, мисля, че тази държава ще има важна роля през 21 век…“ „Какво ще си помислите, ако ви кажа, че има силна връзка между краха на Османската империя и ужасните нападения над двете кули в Ню Йорк?

Това аз наричам ефекта на пеперудата. Според класическата теория за ефекта на пеперудата, ако пеперудата размахне крилата си в Китай, ще предизвика торнадо в Калифорния. В исторически план ефектът на пеперудата действа по същия начин: създаденият вятър от краха на Османската империя, за съжаление, предизвика торнадо в Ню Йорк през 2001 г. Крахът на Османската империя и премахването на халифата (централната религиозна и морална власт за всички мюсюлмани) създаде голям вакуум в мюсюлманския свят; вакуум, от който все още страда целият свят.“

„Щеше ли да е възможно Осама бин Ладен да издаде фетва за джихад, ако мюсюлманите имаха халифат, който да държи сърцата и умовете на всички мюсюлмани и да изповядва демократични ценности? С краха на Османската империя мюсюлманите загубиха своята централна власт и сега целият свят страда от тази липса на централна власт на мюсюлманите, която да дръзне да каже на Осама бин Ладен, че тълкува погрешно Корана и че ислямът е религия на мира, а не на войната.

„Не само липсата на халифат, но и крахът на Османската империя оказаха голямо влияние на мюсюлманския свят. Празнотата, която остави след себе си Османската империя, бе запълнена с безкрайни войни и конфликти.“
След това въведение можем да започнем обсъждането на специфичния феномен, който се случва в последно време.

Вторият в йерархията на Ал Каида Айман ал Зауахири „предупреди“ Турция два пъти в течение на един месец – един път в края на юли и втори път миналата неделя. Той обвинява Турция в сътрудничество с Израел, за изпращането на войници в Афганистан и др. Доста любопитно е, че тези предупреждения идват след инцидента с флотилията, който предизвика сериозни пререкания между Турция и Израел.

Очевидно е, че симпатиите, които този инцидент предизвика към Турция в мюсюлманския свят, сериозно обезпокоиха Ал Каида. Мисля, че с тези изказвания виждаме само върха на айсберга. Недоволството на Ал Каида от Турция, както и заплахите й ще се увеличават и ще стават все по-дръзки с всеки изминал ден. Смятам, че Ал Каида вече възприема Турция като препятствие по пътя на глобалната си стратегия за постигане на джихад, като тази перспектива ще се задълбочава в бъдеще.

В резултат на авторитарните и репресивни режими в Близкия изток, които нямат подкрепата на хората, нещата бяха доста лесни за Ал Каида. От гледна точка на Ал Каида за мюсюлманите има само две сили: от една страна, техните корумпирани правителства, а от друга, Израел и Западът, които се опитват да властват в региона. Да бъдеш мюсюлманин в този свят означава само да търпиш унижение, репресии, да бъсеш смятан за изостанал човек и да си жертва на агресия от страна на Израел и Запада.

Новата Турция, която неотдавна изостави кемалистката изолационистка политика в международните отношения и започна да обръща повече внимание на Близкия изток и на мюсюлманския свят, е заплаха за Ал Каида след като има потенциала да наруши равновесието в региона. Това е така поради няколко причини.

На първо място, Турция представлява надеждата, че една мюсюлманска държава може да има напълно действаща демокрация и добри взаимоотношения със Запада, без да губи своята идентичност или да жертва достойнството си. Въпреки че страда от някои ограничения като забраната за забрадки в университетите, Турция е доказателство за това, че няма конфликт между съвременността и това да си мюсюлманин и между това да има светска система и да се живее според религиозните изисквания.

Ал Каида и друг път е заплашвала някои мюсюлмански държави под предлог, че са марионетки на Запада и т. н. В този контекст е доста интересно, че заплахата към Турция идва в момент, когато държавата доказа, че преследва своя собствена програма в Близкия изток. Лидерите на Ал Каида сравняват Турция с Османската империя, но аз мисля, че алергията им към страната най-вече произлиза от факта, че Турция има капацитета да запълни появилата се след изчезването на Османската империя празнота в мюсюлманския свят.

Кемалистка Турция отхвърли наследството от Османската империя и преустанови всички взаимоотношения с мюсюлманския свят, но вярващите мюсюлмани, които са на власт в днешна Турция, възобновиха отново тези връзки. Ако този процес продължи, Турция несъмнено ще заеме водеща позиция и ще се превърне в модел за целия мюсюлмански свят. Това, разбира се, не е светът, към който се стреми Ал Каида.

Следователно последните заплахи към Турция не са моментни или предполагаеми маневри на Ал Каида, а само началото на дълга борба с нова Турция. Ал Каида с нейното разбиране за глобална стратегия знае много добре какво означава за региона тази нова Турция. Надявам се, че стратегическата й визия може да бъде подкрепена от нашите европейски приятели, които просто се опитват да оставят Турция извън ЕС, използвайки наивни и безпочвени аргументи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.