Уго Чавес и градът стрелбище

Властите обвиняват медиите за престъпността

Президентът на Венецуела Уго Чавес с Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

Шансът да бъдете простреляни насред улицата в Каракас е може би по-висок от където и да било другаде, извън военните зони. Чъук Уон Е Сънъ, бейзболистка от Хонконг, разбра това на 13 август. Докато участваше в мач от Световното първенство по бейзбол за жени, насред терена на стадион във военна база в столицата заблуден куршум я рани в крака. Отборът й веднага се оттегли от турнира.

Това постави в неудобно положение правителството на Уго Чавес, на което предстоят парламентарни избори на 26 септември. То заяви, че стрелбата е изолиран инцидент и премести турнира на друг стадион, извън града. Властите обаче имат и друго решение на проблема с престъпността – да скриват тревожните статистики за престъпността и да не позволяват на медиите да публикуват кървави изображения.

Правителството спря да публикува информация за убийствата преди няколко години. Въпреки това Роберто Брисеньо-Леон от неправителствената организация „Венецуелска наблюдателница на насилието“ твърди, че според правителствен доклад, с който той се е сдобил, броят на убийствата за страната е 75 на 100 000 души, в сравнение с 49 преди едва четири години. Това е почти двойно повече от убийствата в съседна Колумбия, където партизански групи продължават да водят война с властта.

Според доклада броят на убийствата в Каракас достига изумителните 220 случая на 100 000 души. Това е повече дори от мексиканския град Сюдад Хуарес, в който се води война между наркокартелите и властите. „Ни най-малко не се съмнявам, че Каракас е най-опасният град в света“, коментира Брисеньо-Леон. През 1998 г., преди Чавес да стане президент, в страната бяха регистрирани общо 4550 убийства. Този брой се запази сравнително непроменен още няколко години. Ако се беше задържал, над 70 000 от онези, които се простиха с живота си по насилствен начин през последното десетилетие, все още щяха да са живи. Броят на убийствата обаче нарастваше неумолимо и през 2009 г. е достигнал 19 113, твърди Брисеньо-Леон.

Когато разкрил данните за нивото на насилието в телевизионен дебат по испаноезичния канал на Си Ен Ен, думите му били посрещнати с груб смях от Андрес Исара, бившия министър на информацията в правителството на Чавес. Исара, който преди работеше за Си Ен Ен, а сега ръководи конкурентната телевизия Телесур, орган на венецуелското правителство, обвини Си Ен Ен в „журналистическа порнография“, но не представи данни за убийствата, различни от огласените. Един от основните вестници във Венецуела, „Насионал“, отвърна на кикота на Исара, като публикува в голям формат на първа страница снимка на трупове в моргата в Каракас, направена през декември.

Властите обявиха, че ще заведат дело срещу вестника за нарушаване на закон, който защитава децата и младежите от изображения на насилие. Дори да го направят, още четири вестника препечатаха снимката. Според главния следовател на Венецуела тя е направена през 2006 г., а оттогава условията са се подобрили. Тъй като медиите нямат достъп до моргите обаче, това е трудно доказуемо.

Чавес говори по телевизията и радиото с часове, по няколко пъти в седмицата, но от години не е казвал почти нищо за престъпността. Стратегията да се премълчават проблемите се оказа печеливша в политическо отношение. Според резултатите от анкети мнозинството от венецуелците не го държат пряко отговорен. С нарастването на насилието обаче тази тенденция започва да се променя. „Хората започват да обвиняват президента“, твърди Раул Кабрера от социологическата агенция Консулторес 21. В една от нейните анкети, направена в началото на юни, 55 процента от отговорилите са посочили Чавес като пряк виновник за най-належащите си проблеми, в които престъпността заема челно място.

Ако съдим по реакцията на говорителите на държавни институции от последната седмица, хората на Чавес са съвсем наясно с потенциалната опасност, която това може да представлява преди изборите. Съдилищата, които са контролирани от правителството, забраниха на „Насионал“ да публикува каквито и да било снимки по темата в рамките на един месец.

Освен че обвинява пресата, режимът търси изкупителни жертви. Ектор Наваро, бивш министър на образованието и понастоящем говорител на управляващата социалистическа партия, твърди, че престъпността е продукт на небрежното отглеждане на младите при режима преди Чавес. Брисеньо-Леон контрира с думите: „Тяхната политика е да обвиняват предишното правителство, но не осъзнават, че след 11 години на власт, те са предишното правителство“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.