Още градове в САЩ отхвърлят джамиите

В продължение на повече от 30 години мюсюлманската общност в предградието Мърфрисбъро спокойно практикувала вярата си в апартаменти или офиси и не привличала вниманието дори след атентатите от 11 септември 2001 г. Когато обаче лидерите й предложили да се построи ислямски център с училище и плувен басейн, те били изненадани от острата реакция на съседите. Противниците на този строеж организирали митинги и стотици се включили в шумен протест на градския площад, а някои от тях носели надписи „Пазете Тенеси свободен от терор“.

„Досега не сме преживявали такава враждебност. Това е нещо ново за нас“, казва преподавателят по инженерни науки Салех Сбенати, който отговаря за плановете за строеж на ислямския център. Джамията в Мърфрисбъро е на стотици километри от град Ню Йорк и гневните реакции на национално ниво по спора дали трябва да се строи ислямски център с джамия близо до Кота Нула (мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, разрушени при атентатите от 11 септември – б.ред.).

Разпалените емоции в този спор обаче се появиха през последните месеци в общности от Калифорния до Флорида и породиха въпроси дали обществената нагласа към мюсюлманите в САЩ се променя. В щата Тенеси три плана за нови ислямски центрове в района на Нашвил – един от които впоследствие бе оттеглен – предизвикаха дебати и грозни прояви. Вярващите от една джамия открили нарисуван със спрей ерусалимски кръст на стената на сградата с надпис „Мюсюлмани, вървете си у дома.“ Различни политици и евангелисти също са направили остри изказвания против мюсюлманската общност.

Посещаващите джамията в Мърфрисбъро, които заявяват, че винаги са отхвърляли екстремизма, са изумени от реакциите към тях. Петдесет и две годишният Сбенати, който е дошъл в САЩ от Сирия за доктората си преди три десетилетия, разказва със сълзи в очите проявите на доброта на съседите му след 11 септември. Веднъж той бил на паркинг в търговски център със съпругата си, която носи хиджаб и група местни жители специално се спрели и ги уверили, че няма от какво да се страхуват. Онзи ден обаче, докато стоял на 15-акровия парцел на джамията, за която се планира разширяване, минаващи коли клаксонирали, а шофьорите им му размахали средни пръсти. „Тежко е да се види такава промяна“, казва Сбенати.

Оповестено миналата седмица от сп. „Тайм“ проучване сочи, че 43 процента от американците са с отрицателно мнение за мюсюлманите – далеч повече от тези, които са отрицателно настроени към мормоните (29 процента), католиците (17 процента), евреите (13 процента) и протестантите (13 процента). 25 процента от анкетираните смятат, че повечето мюсюлмани не са патриотични американци. Въпреки че общото равнище на антимюсюлмански настроения не се е променило особено след спора около проекта за джамия близо до Кота Нула, промяната в тона прави впечатление, казват богослови и други експерти.

Причините са различни – растящи страхове от местен тероризъм след стрелбата във Форт Худ и опита за бомбен атентат на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк, реториката на набиращото сила политическо движение на „Чаеното парти“ и засилващото се недоволство от управлението на президента Обама. Все повече американци – всеки пети – мислят, че президентът е мюсюлманин, сочи неотдавнашно проучване на Форума „Пю“ за религия и обществен живот.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.