Изстудено червено вино през лятото – нова мода. И с български вина става

Снимка: Валентина Петрова

Опитвали ли сте червено вино, изстудено като бяло? Не е никакво извращение, а мода, която се разпространява от няколко години по света. В парижки ресторанти могат да ви предложат силно изстудено божоле или по-леки вина от долината на Рона.

Въпросът е виното да се изстуди силно до 12-14 градуса – според вкуса. Така, както се изстудява розе или бяло вино. С кои червени вина може да се прави това? По правило с по-леки на вкус и по-плодови. Натоварените червени вина, разни резерви, добре отлежали в дъбови бъчви и др., в които дъба се усеща и имат силни танини, не са подходящи.

За силно изстудяване са подходящи леките червени вина, с леко тяло, каквито в България са рядкост. Например памид или гъмза. Но който пробва с тези видове гъмза, които са на пазара, ще остане разочарован – нито изстудени, нито на стайна температура са добри. Много танинови, груби, кисели и т. н.
Памид няма, почти не се среща, освен в купаж с разни сортове, който понякога дори не е изписан на етикета.

Трите мавруда, които в дегустацията на e-vestnik излязоха най-добри преди година и половина – отляво надясно на „Памидово“, „Загрей“ и „Тодоров“. Който обича да експериментира, може да пробва и с трите силно изстудени. Снимки: e-vestnik

Но много добре се получава и с по-плътните, но с богат плодов вкус вина, които не са отлежавали в дъб. Например някои от по-евтините вина на „Тера Тангра” на цена около 6-8 лв. Едно от тях „био вино”, „органик” или органично вино, както го представят, е много подходящо. Има богат плодов вкус, пълно тяло. Но като се изстуди силно, така че бутилката да e изпотена, става прекрасна напитка в жегите.

Някои пробват с лед в червеното вино, но не е същото, разрежда, обменът на суденото в течността е друг. Впрочем през лятото се пият какви ли не коктейли, всеки е свободен да експериментира, да пие разредено червено с лед и т. н.
Но за силно изстудено червено вино, неразредено и без лед, трябва да се опитват различни сортове и видове. Може да се пробва дори с мавруд – по-евтините, неотлежавали в дъб мавруди на „Загрей”, на изба „Памидово”. Който иска да пробва дори с „Тодоров” – най-евтината им серия.

И не само с мавруд. Вината на „Вила Любимец” „Фемела“ и „Метафора“ също трябва са се пробват. Както и различни млади вина от последна реколта. Или по-евтините вина на „Домейн Бойар” от серията „Boyar” с винтова капачка – стават за изстудяване, независимо от сорта – мерло, каберне.

Който не обича бели вина, може да пробват наред и да налучква най-доброто червено вино, което става за пиене изстудено.

Вината от серията „Boyar“ с винтова капачка стават за пиене охладени, трябва да се пробват. Снимки: e-vestnik

Има жени, които пият само бяло вино по технически причини – червеното оцветява зъбите, за които са дали няколкостотин лева за избелване. Но има и мъже, и жени, които избягват белите вина и пият само червени пак по „технически причини”. При производството на всяко вино се слагат консерванти – серниста киселина още с гроздето, която се преобразува в серни съединения, които пък възпрепятстват окисляването и са безвредни.

Но… Червените вина имат повече танини и естествени съединения, които предпазват виното от разваляне. Затова в тях се слага по-малко серниста киселина, а в белите се слага повече. От белите вина по принцип са за предпочитане млади вина, а от червените се пият и стари, отлежали. Белите се окисляват с времето два пъти по-бързо от червените, въпреки серните съединения. И по-високото съдържание на серни съединения в тях се отразява на …главата на пияча. Като изпиеш повече от бутилка бяло вино, не дай Боже повече от две, започва да се „усеща” болезнено.

Затова идеята да се пие охладено червено вино не е за подценяване.

Експериментите движат прогреса. Тук във форума всеки може да сподели и да даде идеи по въпроса.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.