Гърците плащат за кризата със страдания

Асошиейтед прес

Планът за спасяване на Гърция от фалит започна да дава резултат, при това здравата. Докато обаче правителството съкращава разходите и повишава данъците, а дефицитът се свива, работни места изчезват, магазини затварят врати, а по улиците цари мрачно настроение. Европейският съюз харесва бързите мерки срещу дефицита. Малцина гърци обаче имат повод да празнуват. Мнозина прогнозират стачки и демонстрации през есента, след като онези, които са могли да си позволят да отидат на лятна почивка, се върнат обратно в суровата действителност.

На теория планът за строги икономии работи. Министерството на финансите съобщи в петък, че бюджетният дефицит се е свил с цели 39,7% на годишна основа – малко повече от поставената цел. Европейският съюз, който поиска съкращаване на дефицита в замяна на спасителни кредити, „мърка доволно“. В четвъртък ЕС обяви, че усилията на Гърция да понижи разходите са впечатляващи.

Не така впечатлени обаче са собствениците на магазини, които казват, че клиентите са затегнали своите кесии, като са намалили покупките на нежизненоважни неща. По-високите данъци и понижаването на заплатите на държавните служители неутрализират ефекта от стимулирането на икономиката чрез правителствени разходи.

„Държавните служители имаха навика да идват и да си поръчват двойно еспресо и нещо за ядене. Сега те си взимат единично еспресо и по-евтин сандвич“, отбелязва Константинос Гарифалу, който стои зад бара по 15 часа на ден в кафене точно до централния атински площад „Синтагма“ и близо до няколко министерства и държавни служби. Дори малки промени в потребителските навици – 50 евроцента по-малко на човек на ден – могат да доведат до намаляване на приходите на неговото заведение с около 4000 евро на месец. „Никой не може да издържи на такъв спад“, коментира Гарифалу.

Затрупана с дългове, тази година Гърция бе принудена да поиска спасителни заеми от Международния валутен фонд (МВФ) и Еврогрупата, за да избегне изпадане в неплатежоспособност по кредитите си. В замяна лявоцентристкото правителство се задължи да приложи програма на строги икономии, според която бяха намалени заплатите на всичките над 700 000 държавни служители, бяха орязани пенсиите, повишени данъците и реформирани из основи пенсионната система и трудовият пазар.

Главната цел е бюджетният дефицит да бъде съкратен до края на годината до 8,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо сегашните 13,6%, които превишават над четири пъти тавана, разрешен на страните от еврозоната. Първата партида от кредити, отпуснати като част от тригодишния пакет на стойност 110 милиарда евро, пристигна през май, ден преди Гърция да изпадне в неплатежоспособност с настъпването на падежа на облигационни дългове. ЕС препоръча одобряването на втора партида през септември. Дотогава по всяка вероятност още магазини по главните улици на Атина ще спуснат кепенците. Освен че се наблюдава спад на оборота, все по-малка е склонността на банките да отпускат кредити. На много компании двойният натиск просто им дойде в повече.

„Виждали ли сте всички тези надписи „отдава се под наем“ в центъра? Никога не съм виждала такова нещо през последните 30 години“, казва Георгия Брезати – собственичка на магазин за дрехи, намиращ се съвсем близо до популярната пешеходна търговска улица „Ерму“ в центъра на Атина. Доклад от този месец на Гръцката национална търговска конфедерация сочи, че 15% от магазините на тази улица са били затворени.

Неотдавнашно проучване на Атинската търговско-промишлена камара установи, че 86% от 523-те търговски обекта, включени в анкетата, отчитат недостатъчна печалба, а поразителните 93% от тях имат спад на оборота заради финансовата криза. Председателят на камарата Константинос Михалос разкритикува правителството, че води политика, „сведена чисто и просто до обслужване на интересите на нашите кредитори, пренебрегвайки сериозните проблеми на пазара и на обществото като цяло“.

Някои икономисти са на мнение, че акцентът погрешно е поставен върху строгите икономии и в крайна сметка е възможно това да затрудни изплащането на дълговете, като задуши икономическия растеж. Търговските обекти в центъра на Атина пострадаха още от постоянните стачки и съпътстваните понякога с насилие демонстрации през пролетта на тази година, когато разгневени гърци излязоха по улиците, за да протестират срещу програмата за строги икономии, като блокираха трафика от градския център в продължение на часове. Собствениците на магазини често бяха принудени да затварят и да заковават своите прозорци, за да се защитят от младежите, хвърлящи камъни и коктейли Молотов, като това прогони клиентите. През май трима души загинаха, заклещени в горяща банка.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.