Букурещ – паяжина от незаконни строежи

в. Курентул

Небостъргач в Букурещ. Снимка: скайскрейпър

Букурещ се превръща от ден на ден в град на високите сгради, от стъкло, модерни, които обаче не спазват и най-елементарните градоустройствени правила и с лекота нарушават ограниченията за височина, естетическа съвместимост на формите и дори степента на застрояване на дадена площ. С плътност от около 9000 жители на квадратен километър Букурещ се дисквалифицира в състезанието за социален комфорт спрямо градове като Берлин или Будапеща, където максималното достигнато досега ниво е 4000 жители на квадратен километър. Въпреки това, „малкият Париж“ се радва на разрешителни за строеж, издавани на конвейер, за вече и без това пренаселени места, но и на нередности в начина, по който се строят подобни имоти.

Подобен е и случаят на Ана Орза, която живее на улица „Интраря Патрулей“, с излаз на „Каля Кълърашилор“, сектор 3, в къща, която успешно е просъществувала 80 години след построяването си. От две години обаче строежът на жилищния комплекс „Деля Веке“ оставя отпечатъците си върху стените, както и върху носещата конструкция на имота, без собственичката да е предупредена по някакъв начин.

След като строежите наоколо започнаха да никнат като гъби след дъжд, дълбоките пукнатини се разпростряха по цялата повърхност на стените до тавана, вратите вече не се затварят добре, а миналата година имотът дори е бил наводнен заради изкопа за основите на съседния блок. „Къщата ми се държа като крепост пред техния стил на строене. Мисля, че и някой отгоре ми помагаше, иначе не мога да си обясня как все още устоява“, казва Ана Орза. 79-годишната собственичка е дала под съд на 2 юни 2008 г. строителната компания за щети, причинени на имота й.

Друго недоволно лице е Мария Джорджеску, собственичка на къща от 1938 г., намираща се на улица „Деля Веке“, която от над две години се бори, за да запази правото си на собственост. Старата разделяща ограда била премахната от съседния блок без съгласието на собственичката, за да бъде построена точно на граничната линия страничната част на сградата, висока 25 метра. Голямата изненада на Мария Джорджеску била, когато открила, че въпросната стена ще има и прозорци. „На практика вече няма да мога да правя нищо в двора си, защото по всяко време някой ще може да гледа необезпокоявано“, заяви тя.

Най-тежката ситуация в района „Деля Веке“ обаче откриваме при една жителка, чиято къща е била обградена от три блока със 7 и дори с 12 етажа. „В кухнята е мрак дори в 12 часа на обед, а от балкона мога да се ръкувам с бъдещите си съседи от блока. Освен това, сметките за отопление и осветление се увеличиха едновременно с лишаването от слънце“, казва собственичката, пожелала анонимност.

Ако в чужбина по-голямата част от Зоналните градоустройствени планове (ЗГП) се изготвят от местен орган на властта и позволяват само незначителни изменения спрямо Общия градоустройствен план (ОГП), в нашата страна положението е точно обратното. Често ЗГП се изготвя в резултат на частни инициативи, които искат все по-високи и все по-гъсто разположени строежи, с безброй отклонения от ОГП, които биват одобрявани от Общинския съвет на град Букурещ.

Така, ключът към злоупотребите са незаконно дадените ЗГП, които са основната причина да виждаме сгради по 15 етажа в квартали с вили, казва Никушор Дан, председател на асоциацията „Спасете Букурещ“. Той смята, че първите виновници за градоустройствената нестабилност на столицата са главните архитекти на секторите, които издават незаконно разрешителни за строеж с изменения на параметрите в зоналните градоустройствени планове, както и неефективността на прокуратурата, която не се самосезира, вероятно защото не разполага с необходимите специалисти.

Букурещ е пълен с архитектурни примери, които нарушават всяко правило на здравия разум в областта на градоустройството. Седалището на „Богарт“ на булевард „Йон Михалаке“ в сектор 1 е получил разрешително за строеж в зона със сгради с най-много 5 етажа, при условие, че кулата има 22 етажа. В сектор 3, по-точно на улица „Поставарулуй“, се сблъскваме със сграда с 12 етажа, предназначена за жилища, която не се е посвенила да „отхапе“ от зелената площ на съседния едва 4-етажен блок.

Историческите паметници също не са пощадени от желанията на предприемачите, които не виждат никакъв проблем да изградят 18-етажен блок редом до Катедралата „Св. Йосиф“ в сектор 1. Абсолютен шампион в липсата на градоустройствена съгласуваност обаче остава 18-етажната кула, залепена до Арменската църква в сектор 2.

Асоциация „Спасете Букурещ“ смята, че законът трябва да бъде променен, по-специално по отношение на системата за санкциониране, чрез която незаконните строежи могат да бъдат съборени, както и по отношение на спирането на дейността там, където има подозрения за законността на разрешителните.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.