Какво разкри Иво Инджев за Първанов и защо всички се правят, че не забелязват

Иво Инджев представя книгата си „Президент на РъБъ“ Снимка: ентусиаст

Книгата “Президент на РъБъ” стана бестселър на българския книжен пазар, без нито един вестник да напише, че е излязла такава книга. До момента са продадени към 10 000 броя, при положение, че в България за бестселър се смята книга с 3-4 хил. тираж.
Само няколко интернет сайта съобщиха, че журналистът Инджев е издал книга, която разобличава президента Първанов, от вестниците изключения са „Шоу“ и „Седем“. Вестници като “Труд”, “24 часа”, “Стандарт”, “Телеграф” и др. мълчаха упорито, а те отразяват далеч по-маловажни и незабележими книги на пазара. Въпреки това “Президент на Ръ Бъ” продължава да се продава – отново е влязла в топ 10 на най-продаваните книги в последния месец.
Какво толкова има в тази книга?
Иво Инджев прави някои собствени разкрития, свързани с прословутия апартамент за президента (оказва се, че са два мезонета, а не един), за който Първанов отрече, и заради който журналистът беше уволнен от бТВ. В книгата има и други компрометиращи информации за Първанов, които са излизали в различни публикации през последните години. Но систематизирани и обобщени в книгата, те рисуват един неподозиран портрет на президента, от който може да ти настръхне косата.

Завой към НАТО

Любопитен детайл в книгата е обяснението как Първанов изведнъж завива на 180 градуса и премества партията си на страната на онези, които поддържат членството в НАТО.
Георги Първанов, като лидер на БСП, е против членството в НАТО, и подкрепя Сърбия срещу Европа и Запада, като дори подписва писмо в подкрепа на Милошевич. През пролетта на 1999 г. в София пристига пратеник на европейските социалисти – германският социалдемократ Гернот Ерлер. В кабинета на тогавашния президент Петър Стоянов Ерлер обвинява Първанов, че ръководи единствената социалистическа партия в Европа, която е срещу действията на Запада в бивша Югославия. Ерлер е толкова ядосан, че президентът Стоянов се опитва да защити Първанов, като казва на госта на немски, че такава маневра на БСП е тежка задача. Но Първанов променя позицията си за НАТО и убеждава съпартийците си, че е необходима солидарност със западните партньори. Скрива обаче факта, че има заплаха фондация “Фридрих Еберт”, на която Ерлер е председател, да спре субсидиите за БСП.

Игрите с медиите

На посещение в Москва в началото на 2009 г. Първанов оказва натиск на домакините да се отнеме бизнесът на “Овъргаз” в България, като страната работи директно, без посредник с “Газпром” (“Овъргаз” е фирма на “Газпром”, със съдружник и шеф Сашо Дончев, който е и издател на в. “Сега”). В неофициален разговор Първанов казва – “Няма да позволя един вестник да подрива устоите на държавата”, разгневен от публикации в “Сега”, които го засягат. Негов съветник отсякъл по време на срещите в Москва: “Закрихме в. “Сега”.” Руснаците уж се съгласяват, но не отстъпват от посредническата си фирма “Овъргаз”, а Сашо Дончев не се отказва да издава в. “Сега”. Само вестникът малко смекчава тона в следващите месеци.

Корицата на книгата „Президент на РъБъ“ на издателство „Ентусиаст“.

През 2008 г. се появяват публикации за любовна афера на Първанов с певицата Мариана Попова, които започват от в. “Уикенд” и се разпространяват в различни вестници. Посредници предлагат на в. “Уикенд” и др. вестници пари чрез рекламни договори, за да бъдат спрени публикациите. При самата певица се явяват 5 агенти на ДАНС и в уж културен разговор я убеждават да започне да дава интервюта, в които да отрече връзка с Първанов. Първото интервю е във в. “Труд” със заглавие “Не съм българската Мерилин Монро”, в което не й задават нито веднъж директен въпрос имала ли е връзка с Първанов.
В книгата са дадени примери за обслужваща журналистика към Първанов и манипулации в негова подкрепа. Подробно е разказано уволнението на Иво Инджев от бТВ (по-точно как той напуска под политически натиск) и как Първанов го обслужват по случая журналистки като Венелина Гочева, Йовка Димитрова, Диана Кънчева (“24 часа”) и Валерия Велева (в. “Труд”).
Примерите как медиите обслужват Първанов в книгата са много.
Единствената телевизия, която кани Инджев след излизането на книгата е Нова ТВ, предаването “Станция Нова”. В него Инджев говори за случая с Мариана Попова и ДАНС, а тя влиза като следващ гост в студиото. Водещите й задават веднага въпрос във връзка с казаното от Инджев. Тя, вместо да се възмути от “клеветите” на Инджев, казва кратко “Не коментирам”, което звучи като потвърждение за изнесеното от журналиста.

Апартаменти в блок на Манджуков

Писмо по електронната поща до бТВ и други медии съобщава, че в бизнесцентъра на бизнесмена Петър Манджуков (издател на в. “Дума” и награден от Първанов с орден “Стара планина”) на бул. “България”, част от който е жилищен блок, един мезонет е на президента Първанов. Иво Инджев задава като въпрос това в предаването си “В десетката” на гостите си преди президентските избори. Този въпрос става повод Инджев да бъде изгонен от бТВ. Обвиняват го, че нарушил принципите на журналистиката, но по-късно в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ случаят с Инджев е даден като пример за уволнение под политически натиск.
В книгата Инджев разкрива, че става дума не за един, а за два апартамента мезонети на бул. “Гоце Делчев” 53Е, вх. Б (Инджев иронизира съвпадението с псевдонима Гоце на 53-годишния Първанов). По нотариален акт те се водят на името на Владимир Рангелов Лазов, на когото са продадени от директора на фирмата собственик на блока Ивайло Петров Манждуков (син на Петър Манджуков).
Кой е Лазов? Инджев доказва в книгата си, че е близък с Първанов. През 2006 г. пред новопостроения блок дежури полицейска кола. Лазов е перничанин, от приближените на Първанов бизнесмени. Шеф е на строителна фирма. Фирмата му е ремонтирала срещу 800 хил. лв. родилен дом в родното село на президента Първанов, за да стане старчески дом. Домът е на 2 етажа и е малко по-голям от апартамент, цената излиза 3000 лв. на кв. метър и предизвиква публикации в някои вестници. Фирмата на Лазов е ремонтирала и много други сгради, включително административни в София, като за 5 години до 2009 г. печели обществени поръчки за общо 28 млн. лв. Лазов е дарител на Българската Коледа под егидата на президента. Първанов е бил на рождения му ден през 2005 г., на сватбата на сина му през 2010 г., засичани са заедно и на други публични места, едно от които е в студиото на “Шоуто на Слави”, когато седи до Георги Първанов в публиката, а съпругата на президента Зорка е гост на шоуто.
В книгата си Инджев разкрива, че Зорка Първанова е забелязвана да посещава апартаментите. Те и досега се водят на Лазов, но необичайно – стоят празни. Площадката пред вратите им е преградена с допълнителна стъклена врата.

Съмнителни връзки

През 1996 г. пред многолюдна компания в с. Велиново, Трънско, Първанов получава подарък „Фолксваген голф 2”, модел 1988 г. от бившия митничар Венцислав Деянов, който е негов приятел. Пернишка класика. През 1999 г. голфът е прехвърлен като собственост на Зорка Първанова. Пише го в декларациите за имотно състояние на Първанов. Деянов е бил подсъден години наред, делото не стига доникъде. Жена му (с която живее на семейни начала) работи и досега в администрацията на президента.

И Соломон Паси чака за автограф на премиерата. Снимка: ентусиаст

На 50-годишнината на бившия шеф на митниците Евгений Узунов присъстват президентът Първанов и легендарният герой на медиите Младен Михалев–Маджо, сочен кано нарко и мафиотски бос. За това свидетелства в интервю Красимир Премянов, бивш шеф на парламентарната група на БСП, който също е бил там. Във всяка нормална страна такъв факт няма да остане без коментар и със сигурност ще доведе до обществен скандал с непредвидими последици. Но след интервюто, в което Премянов разкрива този факт, следва мълчание. На въпросния рожден ден са присъствали и Станка Шопова  и Николай Камов (и двамата бивши секретари на ЦК на комсомола, а Камов и депутат в последните години). Нито една медия не проявява интерес към присъствието на такива лица на едно място, никой не разпитва присъстващите или не пуска коментари по темата, пише Инджев.
Още факти от книгата:
Синовете на Първанов и неговата секретарка, дъщеря на покойния функционер на БСП Николай Добрев, са съдружници с равни дялове във фирма, която купила магазин на стойност 120 000 лв.
След като в. “168 часа” разкрива, че една от пушките на Първанов, на снимки на президентския сайт, струва над 50 000 лв., въпросните и други снимки са свалени от сайта. По снимки се разбира, че има и друга пушка, още по-скъпа от първата.
В книгата има примери за съмнителни връзки на президента и обкръжението му. Например – строителният бизнесмен Иван Митовски, по когото е стреляно с 4 куршума на 30.12.2009 г., е бил съдружник на Красимир Стоянов, главен секретар на президента. Костадин Паскалев, кмета на Благоевград и Първан Дрангов, бивш кмет на Дупница от БСП, казват, че има връзка между президентския съветник Илчо Дамянов и братя Галеви. И т. н.
Подробно е описана политиката на президента в защита на руските енергийни проекти в България, които Първанов нарече “Голям шлем” при посещението на Путин в България, а руският вестник “Комерсант” писа: “Голям член за България” (виж тук).

След излизането на такава книга в нормално общество би трябвало да има някаква реакция. Това е шамар за президента. Нито една медия не се опитва да разчопли въпроса. Първанов мълчи и не се опитва да съди Инджев, което е обезпокоително.
Странно е обаче мълчанието на ГЕРБ. Президентът им е поднесен на тепсия. А те, които искаха главата на Първанов, също мълчат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.