Странната борба за Виктор Бут – търговеца на смърт

Арестът на Виктор Бут в Тайланд. Снимка: АП/БТА

Историята около руския гражданин Виктор Бут с реноме на „оръжеен барон“ и неговото екстрадиране от Тайланд за САЩ набира обороти. След като Банкок реши да предаде Бут на американското правосъдие, се появиха противоречиви информации за сроковете, а после високопоставени тайландски чиновници заявиха, че екстрадирането му няма да бъде ускорено.

Премиерът Абхисит Веджаджива и други тайландски представители обясниха вчера, че все още има неуредени юридически въпроси във връзка със случая. Дата за екстрадицията не бе посочена, но според осведомителните агенции, максималният срок, предвиден в тайландските закони, е три месеца, считано от 20 август. Пълчища журналисти от няколко държави отразяват делото на Бут, но при все това цялата история е пълна с мъгла, отбелязва „Московский комсомолец“.

Позицията на американците май е ясна. Там Бут е смятан за „търговец на смърт“, участвал в заговор с цел продажба на оръжие за милиони долари на колумбийската лява групировка ФАРК, смятана в САЩ за терористична. Самият Бут обаче твърди, че не е ходил нито в Колумбия, нито в САЩ, не е търгувал с оръжие, навремето е развивал съвсем легален бизнес в международните въздушни превози, а от 10 години насам изобщо не се занимава с никакъв международен бизнес. Дали хитрува или не – това е отделен въпрос.

Тайланд, където Бут бе арестуван, се озова между два огъня. От една страна, Банкок е под силния натиск на американците, включително на държавния секретар Клинтън и на генералния прокурор Холдър, които настояват „оръжейният барон“ да бъде екстрадиран. От друга страна ги натиска Русия, според която решението за екстрадиране е чисто политическо. А между двете крайности е тайландското гледище – доколкото се знае, Банкок не смята ФАРК за терористична групировка. Нито пък Русия, коментира всекидневникът.

Нашият външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия смята да настоява за връщането на Бут в родината му, напомня той и се пита: „Защо руската дипломация изпитва толкова силен интерес към „оръжейния барон“? Западните медии подозират, че бизнесът на Бут надали би процъфтявал без подкрепата на влиятелни руски чиновници. Банални са вече и разсъжденията, че Бут е цяло съкровище като извор на тайни – американците може да ги изтръгнат от него и тогава всички ще си изпатят. Конгресмен от САЩ дори твърди, че Бут поддържа връзки с руските тайни служби.

Бут в Америка – това е нещо опасно. Там не би могъл да излезе на свобода и ще му остане само да сключи сделка, за да му намалят присъдата. Срещу което може да наприказва твърде много работи. През 90-те той явно е превозвал товари за всички, включително за ЦРУ и Пентагона, включително в нарушение на международните санкции. Тъй че много хора и организации в цял свят – включително и САЩ, може да се озоват в неприятно положение, добавя „Московский комсомолец“.

Въпросът за екстрадирането на Бут в САЩ окончателно престана да е само юридически. По-точно, никога не е бил такъв, при все че Вашингтон над две години полагаше големи усилия да докаже обратното, пише „Росийская газета“. Тайландските власти водят неравен политически пазарлък заради Бут с Вашингтон. Американците напират твърде силно да го получат – може би за да не изтърве нещо пред журналисти. А кабинетът в Тайланд явно схваща, че щом е така, Бут става много ценен затворник и може да бъде разменен крайно изгодно. С кого точно – за тайландските власти това е второстепенен въпрос. Сигурно тъкмо затова не бързат да го предадат на американците, предполага московският официоз.

От друга страна, тайландското правителство разбира, че тази политическа битка се разиграва между видимо неравни сили. Вашингтон неведнъж е доказвал, че знае как да си вземе, каквото пожелае. Американците постигат това с всички средства, дори ако са далеч от нормите на демокрацията. Така е ставало и на Балканите, и в Персийския залив, и в много други земни кътчета. А тайландският премиер почти няма с какво да се бори срещу натиска на САЩ – освен да отсрочи екстрадирането, използвайки юридически тънкости. Защо обаче Веджаджива протака нещата? – чуди се „Росийская газета“.

В Тайланд междувременно се разгаря политически скандал: местни медии писаха, че решението за екстрадиране на Бут било взето, след като отказал да потвърди, че сваленият тайландски премиер Таксин Шинаватра е замесен в оръжейна търговия, посочва „Ведомости“. Местната опозиция настоява Бут да даде пресконференция. А руският му адвокат Виктор Буробин обяснява протакането със стремеж на тайландските политици да изстискат от ситуацията всичко възможно – въпросът за екстрадирането му е просто разменна монета за политическите сили в Тайланд, изтъква вестникът.

Тайландският Седми национален телевизионен канал излъчи предаване с твърдението, че според тайните служби на САЩ Бут е замесен в събитията от 11 септември 2001 г. Адвокатът му в Тайланд заяви, че подобно нещо няма сред обвиненията срещу Бут, информира „Ведомости“. Според руски експерт, цитиран в материала, новината не бива да се възприема сериозно: най-вероятно става дума за предишни съобщения на медии в САЩ, че преди 11 септември Бут е доставял боеприпаси на талибаните.

Юридическите колизии около обвиненията срещу „оръжейния барон“ със сигурност не са случайни – просто защото в подобни случаи случайните неща са крайно рядко явление, смята електронният вестник „Утро“. Последният обрат в историята на Бут добре се вписва в сюжетите от това лято – шпионския скандал между Русия и САЩ и ареста в Либерия на руски летец, превозвал товари в Африка.Подобни истории се повтарят доста редовно, което налага извода за известна тенденция, включваща поне две съставки. Първо, всички тези скандали създават и поддържат легендата за „руската престъпност“.

Второ, такива арести се използват в голямата политическа игра срещу руските елити и федералното ръководство. Неслучайно западните медии обясниха ареста на Бут с „игра на американските спецслужби“ срещу техни московски колеги, решили да припечелят от наркотрафика между Колумбия и Балканите, а шпионския скандал – с натиск върху бизнеса около руските властници, който перял пари в Америка, коментира „Утро“.

Сценарии от тоя род минаха като по мед и масло в САЩ, Швейцария и Либерия. Тайланд пък е сочен като база за тайни операции на американските служби, но там нещата изведнъж тръгнаха надолу. Преди половин година приключи без резултат скандалът около задържан в Тайланд самолет с оръжие, извършвал полети между Украйна и Северна Корея. Увисна във въздуха „педофилското“ дело срещу руския музикант Михаил Плетньов. Процесът по искането за екстрадиция на Виктор Бут се точи вече трета година. Не е изключено разковничето да се крие в сферата на голямата политика – там видимо спада авторитетът на САЩ и нараства влиянието на Китай, който фактически доминира вече в цяла Югоизточна Азия, допълва „Утро“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.