Нова мода – туризъм под прикритие сред наркобандите на Мексико

Ройтерс

За разлика от повечето туристи, които се тълпят в Мексико, за да се наслаждават на коктейлите „Маргарита“ по белите пясъчни плажове, малцина дръзват да изберат по-малко познати туристически атракции, където са преследвани от имиграционни агенти или рискуват живота си в опасни бедни квартали. Растящото насилие в мексиканската война срещу наркотиците може би кара някои туристи да размислят дали да отидат на ваканция в Мексико, но агенции, предлагащи алтернативен туризъм процъфтяват сред търсещите не само почивка, а необичайна почивка.

Изобретателни туроператори предлагат екскурзии в отдалечени планински райони, където действат левите бунтовници сапатисти, както и в кварталите с най-голяма престъпност на столицата Мексико. Не е ясно дали тази тенденция може да даде тласък на туризма в Мексико, който има дял от близо 9 на сто от втората най-голяма икономика в Латинска Америка.

Чужди туристи, най-вече от Европа, се записват за обиколки под прикритие в Тепито, обширен пазарен район в Мексико, известен със сделките за наркотици, проституцията на малолетни и контрабандни стоки, съобщи Сесар Естрада, ръководител на компанията Юнивърсъл Травъл. Предлага се и т. нар. сафари в този исторически район, където мнозина мексиканци отказват да стъпят, страхувайки се от въоръжен грабеж. „Казваме на посетителите да се обличат просто. Ако искат снимки, нашите екскурзоводи ги снимат дискретно,“ каза Естрада.

Германската туристка Доната Фон Салвиати казва, че предпочита такива екскурзии, понеже на тях може да се надникне в истинското Мексико, което не е възможно да се види на плажни курорти като Канкун. „Такива неща няма в Германия,“ добавя тя. Мексикански туристи в централния щат Идалго могат да отидат на „риалити“ туризъм – агенция, притежавана от местни граждани, предлага симулация на опасното преминаване през границата на САЩ, което предприемат хора от Мексико и Централна Америка.

БЕЗ ХРАНА И ВОДА

Туристите плащат около 200 песо (15$) за нощния преход през щатския парк, където се стараят да издържат на темпото на гидовете, играещи ролята на „пойерос“ – безмилостни трафиканти, които прибират хиляди долари, за да преведат бедните бъдещи мигранти през границата. За да усетят как се чувстват мигрантите, на туристите е забранено да носят храна или вода, докато газят през река в мрака и се крият в храстите, за да избегнат „мигра“ – американските имиграционни власти. Екскурзията приключва бързо за онези, които не тичат достатъчно бързо – хвърлят ги в каросерията на камион досущ като тези на граничните патрули.

Този вид алтернативни екскурзии започнаха преди 6 години, за да се привлече внимание към съдбата на имигрантите без документи – около 7 милиона мексиканци са живели нелегално в САЩ през януари 2009. Първоначално те бяха предлагани в северно Мексико, но с влошаването на сигурността там, те бяха преместени в централните райони. Над 28 000 души станаха жертви на насилието, свързано с наркотиците, откакто президентът Фелипе Калдерон обяви война на могъщите картели след встъпването си в длъжност през 2006 г.

Американската компания Глобъл Ексчейндж Риалити Турс, която си постави за цел да запознава туристите със социалните условия в развиващите се държави, предлага срещи с леви бунтовници в южния мексикански щат Чиапас. Там туристите посещават отдалечени планински райони, които са дом на бунтовниците сапатисти. Тяхната група организира селски бунт през 1994 г. в подкрепа на правата на местното население.

Пътешествениците едва ли ще зърнат неуловимия лидер на сапатистите – „иконата“ Субкоманданте Маркос, но се запознават с културата и храната на южно Мексико.“Хората искат да се срещнат очи в очи с представители на сапатистите“, казва Снех Рао, регионален директор на Глобъл Ексчейндж.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.