Да гледаме ли това убийство?

e-vestnik си позволи да покаже кадри на голяма жестокост – тълпа мъже в Ирак ритат и убиват с камъни едва мърдащо в краката им момиче, чийто грях е, че се залюбило с друговерец (виж рубриката “Свят”).
Как се получава така, че сега, когато всеки има в джоба си мобилен телефон-камера, той се използва да заснеме такова варварство? Дори не и варварство – и векове назад при варварите точно такива екзекуции не са познати. Тълпа мъже убива бавно 17-годишно момиче и същевременно снима с мобилните си телефони. За спомен? Да споделят удоволствието с други? Или може би за да показват кадрите за назидание? Едва ли – не много семейства там имат компютър и интернет.
Случаят показва колко измамна представа има за останилия свят жителят на цивилизованите страни. Когато тук, в Европа, се говори за независимия либийски съд, за суверенните права на държавата Ирак, чийто законен президент Саддам бил свален с агресия, това е нелепост. Наивно прилагане на демократични и правни мерки към изостанали общества, чиито критерии са съвсем други.
За необразованите и религиозни кюрди това убийство е справедливо. То става под погледа на иракската полиция и военни. Те не се месят, защото знаят, че мотивите на мъжете-убийци са дълбоки и могат да предизвикат безредици с намесата си.
Преди време тълпа иракчани спря джип с цивилни американци в Ирак, извади ги отвътре, уби ги, запали ги и върза обгорелите трупове да висят на мост в Багдад. Снимки, как под висящите трупове тълпа деца радостно размахва ръце и ликува, обиколиха света. Подобно действие за нравите на хората там е естествено.
Цивилизованият свят се възмути повече от “гаврите” в затвора “Абу Гариб”. Там американски военни събличали затворници голи, снимали се с тях, карали ги да пълзят и т. н. Издевателства, далеч по-невинни от извращенията в българската казарма.
Ако някой е забравил, в началото на 90-те у нас няколко стари войници осакатиха младия войник Булиев, като напъхаха маркуч от компресор в ануса му и разкъсаха вътрешностите му. Тазу култура е била възпитана в цивилизованото социалистическо общество, за което у нас битуват нагласи, че е имало ред, хуманност и справедливост. Кланетата в бивша Югославия доказаха, че сърби от една православна общност могат да бъдат главорези, не по-различни от мюсюлманските (за там също има видеоклипове в Интернет).
Дали трябва да се успокояваме, че българските нрави са далеч от тези в Ирак и Либия? Не е никак безобидно, когато у нас някой провокира верската и етническа омраза.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.