Шариатът заплашва контрола на Москва върху Чечения

Ройтерс

Рамзан Кадиров. Снимка: дозор

Елементи от шариата, въведени през последните месеци в мюсюлманска Чечения, тласкат бавно републиката към автономия и това представлява нова заплаха за контрола на Кремъл, твърдят анализатори. Кремъл разчита на твърдолинейния чеченски президент Рамзан Кадиров да възстанови реда в обладания от насилие регион в Северен Кавказ, където сепаратистите бяха отстранени от власт преди десет години след две войни. Анализатори казват, че методите на Кадиров за усмиряване на региона включват както удари по опонентите, така и налагането на радикалния ислям, което може да тласне Чечения отново към сепаратизма. Кадиров, който се сражава с руските войски в първата сепаратистка война в началото на 90-те години, но премина на страната на Москва, когато конфликтът се разгоря отново през 1999 г., заявява, че тези обвинения са опит да бъде очернено името му.

„Кадиров е възприел шариатския закон. Той на практика е постигнал нива на чеченска независимост, каквото 15 години на въстания и бунтове не успяха да постигнат“, казва пред Ройтерс Матю Клемънтс, анализатор от лондонската „Джейнс информейшън груп“. По-рано този месец духовният водач на чеченците успя да затвори всички закусвални по време на свещения месец Рамадан. Отделно много жени казаха, че са били тормозени от мъже за това, че не носят забрадки, като според тях инструкциите били дадени от духовните власти. Пред държавната телевизия Кадиров заяви, че се гордее с хората, които през юни са нападали с цветни топчета боя жени без забрадки.

Клемънтс казва, че докато Москва толерира действията на Кадиров по въвеждането на твърдата форма на исляма в замяна на това, че е ограничил активността на бунтовниците, балансът може да бъде нарушен, ако той превиши пълномощията си. Кремъл се бори срещу разпростирането на ислямисткото въстание из Северен Кавказ, където бунтовниците са разгневени от бедността и амбицирани от идеологията за глобалния джихад и се сражават за създаването на панкавказка независима държава, управлявана по шариатския закон. Близостта на района да Сочи, където през 2014 г. ще се състоят Зимни олимпийски игри, е особено смущаваща, тъй като бунтовниците се укриват в същите планини, където ще бъдат разположени центровете по зимни спортове.

Кадиров, който е ревностен мюсюлманин от мистичното течение на суфитите, е казвал публично,че според него шариатът има върховенство над светските закони, но в същото време постоянно заявява, че е обвързан с руското управление и закони в Чечения. Алви Каримов, говорител на Кадиров, отрече по телефона, че в Чечения действа шариат. С изключение на съседна Ингушетия, където през юни бе взето решение за утрояване на размера на откупа за булка, въвеждането на шариата в Северен Кавказ досега се ограничава само в Чечения.

Духовните лидери в региона също казват, че искат да положат основите на шариата. Но Ваха Кашканов, ръководител на основания от Кадиров Чеченски център за духовно-нравствено обучение, казва пред Ройтерс, че нищо, което е позволено от шариата или Корана, не може да има приоритет над конституцията на Русия. Кадиров е събрал лична милиция от най-малко 5000 души, която понякога действа като религиозна полиция, каквато има в някои мюсюлмански страни.

Правозащитни групи твърдят, че тази полиция налага Кадировия възглед за исляма в Чечения, където продажбата на алкохол е строго ограничена, жените трябва да носят забрадки на публични места, а полигамията е насърчавана от властите. Кадиров обяснява, че те просто поддържат реда. Деветдесет на сто от чеченците са мюсюлмани и повечето от обикновените хора се самоопределят като вярващи, но насилственото налагане на шариата може да предизвика напрежение между хората. Минкайл Ежиев, правозащитник и основател на чеченския Форум за гражданско общество, казва, че това може да раздели обществото. „Моралът и етиката трябва да бъдат култивирани в семейството, а не налагани на улицата“, каза той в чеченската столица Грозни.

Преди няколко години Кадиров се захвана с възраждането на суфитизма – мистичен клон на исляма, който акцентира върху личното единение с Бога. Чеченците твърдо се идентифицират като суфити откак са възприели исляма преди 200 години. Съветската власт прати исляма в нелегалност, както стана с почти всички религии. Рамзан Кадиров изгради най-голямата джамия в Европа, която се извисява в центъра на Грозни на мястото, където бе централата на комунистическата партия. Някои обаче казват, че сега Кадиров трябва да угажда на висшите суфитски духовници в Чечения, за да запази властта си.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.