В десетката: „Циганинът с Ленин“ пише писмо на американския посланик

Атанас Чобанов. Снимка: личен сайт

Открито писмо до Негово Превъзходителство посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик

Ваше Превъзходителство,

Преди три дни Вие откривахте мост към ромския квартал в Царево. Стояхте пред публиката между кмета на Царево Петко Арнаудов и областния управител Константин Гребенаров. И двамата са бивши членове на престъпната според българския закон организация БКП и агенти на зловещата комунистическа Държавна Сигурност.

Зад Вас стоях аз с голям портрет на Ленин, на чийто гръб беше написано „Уберите посла, верните Вождя. Агент ДС „Гоце“ и Агент ДС „Иванов“ град Мичурин“. Надявах се Вие лично и присъстващите медии да забележат плаката и да ме попитат защо съм там и какво означава тази любопитна инсталация. Но преди Вас ме забеляза кметът и се възмути: „Кой е циганинът с Ленин?“

Дойдоха полицаи и ме отведоха в районното, където ми написаха предупреждение да не нарушавам обществения ред, макар че аз нищо не бях нарушавал. Конфискуваха ми и надписа. Предполагам, че през това време агент „Иванов“ (Петко Арнаудов) Ви е отвел на банкет, където сте вдигали наздравици за ромската интеграция.

Ето защо със закъснение се възползвам от все още свободното интернет пространство, за да отговоря на непоставените към мен и към Вас въпроси.

Защо Ленин? Защото по времето на комунизма на такива масовки задължителен атрибут бяха тълпите от трудещи се, които носеха плакати на вождовете на световната революция. На вашия пърформанс присъстваха почти всички трудещи се в Царево, които са платени от общинската хазна, но си бяха забравили атрибутите. Само ромите се бяха сетили да сложат едно американско знаме, за да отсрамят положението.

Защо този надпис? Защото трябва да се припомни, че България се управлява от най-високото, до най-забутаното място от агенти на ДС. За борбата с тях американските данъкоплатци, които Ви плащат заплатата отделиха астрономически суми. Агентите на ДС де факто работеха за интересите на Съветския съюз, за КГБ и против собственото си население. Конкретно кметът Арнаудов е бил агент на разузнавателния отдел на Гранични войски. Същите тези войски стреляха в гръб и убиваха немногобройните смелчаци решили да избягат от комунистическия затвор, а агент „Иванов“, който тогава е бил жител на село близко до границата е слухтял и донасял за намеренията на бегълците.

Минута преди да ме отведат полицаите видях как се прегърнахте и се разцелувахте с агент „Иванов“. Беше покъртително. Ромите ръкопляскаха, общинските работнички дишаха дълбоко и бяха развълнувани.

Признавам, че си тръгнах развълнуван и аз. С Ленин в ръце и с полицейски конвой отзад. Не ми даваше мира дилемата дали се целувате с агент „Иванов“ заради протокола, заради непроницаемите интереси на Великия враг на комунизма и тиранията САЩ, или поради други причини.

Благодаря, че ме прочетохте и ще се радвам ако ми отговорите на последния въпрос.

С почитание,

Атанас Чобанов или „Циганинът с Ленин“

П.С. За репликата „Кой е циганинът с Ленин?“ и снимков материал посетете gramophona.com

Виж още текстове от Атанас Чобанов в сайта му atanas.fr

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.