Природният газ – внезапното спасение на Израел

Сонда на Нобъл енерджи край израелския бряг. Снимка: фирмен сайт

Конфликтът, който е в ход в Югоизточното Средиземноморие с главни действащи лица Израел и Турция, започва да придобива геостратегически измерения, тъй като не се свежда само до палестинския проблем или до претенциите на Турция за роля в мюсюлманския свят, а до вероятността малки страни от региона да получат достъп до огромни енергийни находища.

Има вероятност Израел да се отърси от енергийната си зависимост чрез експлоатацията на находищата, които изглежда съществуват на дъното на изключителната икономическа зона. Въпросните запаси ще дадат стратегическо предимство на Тел Авив, който сега задоволява енергийните нужди на Израел, като прибягва до страни, като Норвегия или Мексико, тъй като е изолиран от енергийните ресурси на арабите.

Задкулисната конфронтация застрашава огромни икономически интереси, а от нейния изход зависи достъпът до важни енергийни находища и геостратегическият баланс на силите в чувствителния район на Близкия изток. Тя изигра значителна роля за сближаването на Кипър и Израел, както и за внезапната „лобюв“ между Атина и Тел Авив.

В тази голяма стратегическа игра пряко е замесен и Кипър, тъй като новите находища, които се откриват, са в съседство с кипърската икономическа зона, а към тях не остава безразлична и Гърция, след като Турция обяви, че иска да има думата при очертаването на морски зони със залежи в Югоизточното Средиземноморие.

Не е случаен фактът, че изследванията и експлоатацията на огромните газови находища в морския район на Израел бяха възложени на американската компания Нобъл енерджи, която е тясно свързана с еврейски интереси и на която кипърското правителство възложи сондажите на „терен 12“ в пределите на кипърската икономическа зона.

През април американската геоложка инспекция разгласи, че басейнът Левант в Източното Средиземноморие крие над 122 трилиона куб. м. природен газ – може би най-голямото находище на енергийни ресурси в света. През първите месеци на 2010 г. Нобъл енерджи и израелските компании, с които съвместно пое от правителството на Тел Авив да извърши изследванията, обявиха, че са открити две газови находища под морското дъно извън бреговете на Израел, разполагащи с около 24 трилиона куб.м. газ (това е два пъти над запасите на Великобритания).

По-малкото от двете находища, наречено „Тамар“ е с капацитет 8,4 трилиона куб.м., според анализаторите от лондонската Глобъл инсайт, и може да задоволи енергийните нужди на Израел поне до 2025 г. Второто находище „Левитан“ със запаси от 16 трилиона куб.м. газ не само ще осигури енергийна достатъчност на Израел, а и би превърнало страната в енергиен износител. „Левитан“ е било открито на разстояние 130 км. от Хайфа много близо до кипърските териториални води.

Израел обаче има на политическо и дипломатически ниво проблеми, тъй като Ливан, с който няма дипломатически отношения, обяви, че изследванията и експлоатацията на находищата не могат да продължат, тъй като не е делимитирана изключителната икономическа зона между двете страни и че следователно е възможно тези находища да засегнат райони от неговия суверенитет. Допълнителен проблем създава и фактът, че Израел е от малкото страни, неподписали конвенцията за морското право.

От друга страна Ливан протака ратифицирането на споразумението за делимитиране на изключителната икономическа зона с Кипър. Осведомени източници смятат, че това негово поведение се дължи на интервенциите на Турция. Следствие от тях е и липсата на напредък в гръцко-египетските разговори за делимитиране на икономическата зона между двете страни, тъй като Турция има претенции към гръцкия континентален шелф.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.