Саркози, Сапатеро и Берлускони фаулират грубо властта в Букурещ

Румънец пред плакат с текст „Румъния в обединена Европа“ – част от еуфорията по приемането на страната в ЕС. Снимка: etv24.ee

Кристина Хорват

Франция продължава експулсирането на роми към родните им страни, Италия обявява, че се готви да започне много по-строга политика към номадите, а Испания вече премина към конкретни действия в това отношение. Какво правят румънските власти в същото време? Почти нищо. Президентът на Румъния Траян Бъсеску е в отпуск, така че не може да бъде притесняван (дори и от недоволен избирател в ресторант „Чирешика“), министърът на външните работи Теодор Баконски е потънал в сладка дрямка още от назначаването си, а премиерът Емил Бок прехвърли проблема в типичния си стил – на ухо и с максимална скорост, като назначи слабо грамотния Валентин Мокану на поста държавен секретар по проблемите на ромите.

Изглежда на румънските управници не им пука особено за това, което се случва от три дни в Испания и Италия във връзка с ромския проблем. Тези хора, избрани да управляват страната, не дават никакъв знак, че са разбрали колко твърди и ясни сигнали се изпращат от Париж, Рим и Мадрид и че най-много до един месец Румъния ще се сблъска с изключително много проблеми, причинени от репатрирането на 200 000 ромски номади.

Ромски деца от Румъния изгоряха като факли в Италия

Нещо потресаващо се случи в петък вечерта в номадски лагер в периферията на Рим. Внезапно в този лагер избухна опустошителен пожар, който причини смъртта на едно тригодишно ромско дете от румънски произход, а друго – само на три месеца, е на границата между живота и смъртта с изгаряния от трета степен на 40 процента от тялото. Първоначално карабинерите и италианската прокуратура заявиха, че пожарът вероятно е започнал от неправилно поставена газова лампа в бараката на ромското семейство. По-късно обаче всекидневникът „Кориере дела сера“, както и кметът на Рим Джани Алемано, разкриха, че има сериозни индикации за умишлено предизвикване на пожара от страна на външни на номадския лагер лица. Разследването на италианската полиция и на прокуратурата продължава и в момента. Нещастното събитие наля вода в мелницата на правителството на Берлускони, и по-специално на министъра на вътрешните работи Роберто Марони (член на крайнодясната партия Северна лига) по отношение на ускоряването и втърдяването на мерките срещу ромите от румънски и български произход.

Ето какво заяви Марони в петък вечерта, няколко часа след инцидента в лагера край Рим: „Да, възможно най-скоро експулсиране и твърдо „не“ на подпомагани от италианската държава репатрирания или доброволни връщания в родината (бел. авт: ексулсирането от Италия е за сметка на румънската държава. Италианците не са склонни дори да направят като французите – да ни върнат циганите със свои пари). Няма да се отклоним и сантиметър от това, което сме решили. Ако тези роми-граждани на ЕС искат да останат на италианска територия, трябва да изпълняват и трите условия: да имат минималния за страната доход, постоянен дом и да не бъдат вписани в друга система за социална закрила в родната си страна. Много цигани са от страни от ЕС, най-вече румънци и българи, но повечето от тях не изпълняват никое от правилата, наложени от нашето правителство. В заключение, съвсем справедливо е да експулсираме ромите, а правителството на Берлускони ще бъде много по-твърдо отколкото Саркози в това отношение“.

Опозицията в италианския парламент критикува остро политиката на експулсиране на вътрешния министър Роберто Марони и дори формулира хипотезата, че подобни инциденти, като този от петък вечерта в ромския лагер край Рим, са предизвикани преднамерено, за да оправдаят такива мерки с „фашистки произход“, както заяви депутатката от Демократическата партия Ливия Турко.

Социалистът Сапатеро – по-твърд от италианските екстремисти по ромския въпрос

Докато в Италия нещата се ускоряват от ден на ден по отношение на репатрирането на румънските и българските роми, в Испания, ръководена от социалиста Сапатеро, мерките срещу циганските номади са дори още по-твърди, а испанският премиер заяви в интервю за всекидневника „АБеСе“, че „планът за доброволно репатриране“ трябва да бъде продължен форсирано. Хосе Луис Родригес Сапатеро говори в това интервю за около 720 000 лица, които ще бъдат експулсирани тази година от Испания, от които над половината са румънски, български и босненски роми. Попитан от журналистите от „АБеСе“ дали този план за доброволни репатрирания не означава всъщност един вид „ето, вече нямам нужда от работници на черно, плащам ти, само си тръгвай по-скоро от Испания“, премиерът Сапатеро отговори, че е дълг на правителството му да закриля на първо място испанските граждани, сигурността им и работните им места и че, въпреки икономическата и финансова криза, Испания ще направи материалното усилие да плати доброволните репатрирания на ромите до родните им страни, най-вече в страните от ЕС Румъния и България.

Напомняме, че интервюто с „дружелюбния“ социалистически премиер Сапатеро идва само няколко дни след скандалния анимиран клип, появил се в спортния всекидневник „Марка“, в който испанците се подиграват на румънците чрез анимация, в която ромски просяци автоматично са определяни като румънски граждани.

Само наивник не би разбрал, че тази зона на ксенофобията и на преследването на ромите, която започна от Париж и продължи към Рим и Мадрид, е внимателно планирана и дирижирана акция не само срещу Румъния, а и срещу неспособните й ръководители. Настоящата власт в Букурещ доказа, че е напълно безсилна от дипломатическа и политическа гледна точка да се справи с проблема с експулсирането на ромите и да го обсъди като равен с равен с властите от другите европейски страни, а не на колене – така, както за съжаление правят правителството на Бок и президентът Траян Бъсеску.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.