Намалява напрежението между Турция и Израел с лек тласък от САЩ

Фулия Йозеркан

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Тайна дипломация за възстановяване на отношенията между Анкара и Тел Авив стана известна след дипломатическо посещение на високо ниво от страна на Турция в САЩ, които считат както Израел, така и Турция за ключови партньори в Близкия Изток. Докато САЩ упражняват натиск над Турция да признае помирителните действия на Израел, Турция иска помощта на Вашингтон за реализиране на нейните ключови искания.

Според дипломатически източници последователният натиск от страна на САЩ спрямо Турция и Израел с цел да се намали напрежението в сериозно влошените отношения между двете регионални сили е спомогнал за предприемането на бавни реципрочни действия.

„Американците, разбира се, не искат да има проблеми между двете приятелски държави. Ние казахме на американците, че искаме да преодолеем този проблем, но Израел трябва да направи някои стъпки“, каза за в. „Хюриет дейли нюз“ вчера високопоставен представител на турското министерство на външните работи.

Въпреки че посланието на Турция бе предадено на американските официални представители миналата седмица от дипломатическа делегация начело със заместник-министъра на турското министерство на външните работи Феридун Синирлиоглу, това не е първият опит за тайно подобряване на отношенията откакто на 31 май т. г. Израел нападна турската флотилия в ивицата Газа.

Турски високопоставен дипломат е заявил в интервю за израелския ежедневник „Йедиот ахронот“, че по време на тайна среща през юни т. г. в Брюксел турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу и израелският министър на промишлеността, търговията и труда Бенямин Бен-Елиезер са подготвили проект за писмо с извинение за инцидента.

Според дипломат, пожелал да остане анонимен, документът всъщност не е писмо, а текст, над който двете страни са работили.

„Не съществува писмо, става въпрос за работа над текст. Подготовката на този текст е започнала преди разговорите в Брюксел между двамата министри. Не знам дали текстът е обсъждан в Брюксел, но инициативата пропадна поради разликите във възгледите в израелското правителство“, каза дипломатът за в. „Хюриет дейли нюз“.

„Документът беше само текст. Може би Израел щеше да направи словесно изказване. Не знаем. До момента не е поднесено извинение“, допълни турският дипломат.

Посолството на Израел в Анкара отказа да коментира въпроса, но се смята, че усилието да се осигури извинение – едно от ключовите искания на Турция, е осуетено от безкомпромисния израелски външен министър Авигдор Либерман.

След атаката над флотилията на 31 май т. г., по време на която бяха убити осем турци и един американец от турски произход, Турция постави две условия за възстановяване на отношенията си с Израел: извинение и компенсация за жертвите. Израел казва, че вече е предприел действия за нормализиране на отношенията, включително се е съгласил ООН да проведе разследване на инцидента и е върнал трите турски кораба, задържани по време на акцията, предал е помощите от корабите за Газа, облекчил е блокадата на ивицата Газа и е премахнал предупреждението за пътувания на израелските туристи в Турция.

Заради разногласията между двата силни партньора в близкия изток, Вашингтон положи активни усилия за подтикване на Анкара и Тел Авив да поправят негативните последствия от нападението и да подобрят дипломатическите си отношения. В. „Хюриет дейли нюз“ научи, че чрез посолството си в Анкара и посредством други канали САЩ призовава Турция да изпрати позитивни сигнали на Израел в знак на оценяване на стъпките, които той вече е предприел.

„Обяснихме на американците подробности от ситуацията, които те не знаеха. Те си мислят, че не сме положили никакви усилия. А ние положихме усилия, но развитието на ситуацията пое в нежеланата посока. Казахме им, че става въпрос за проблем между приятели. Може би това е причината проблемът да не бъде разрешен“, каза турски дипломат.

По време на посещението си във Вашингтон турската делегация е осъществила среща с произраелски настроени лобита в САЩ. Анкара информира Вашингтон за своето желание да преодолее проблемите с Израел, но подчерта, че Израел трябва да предприеме действия в знак на извинение и компенсация.

„Девет души умряха в крайна сметка. Ако Израел предприеме необходимите действия, ние сме готови за подобряване на отношенията, но Израел не прави нищо. Казахме на американците да ни помогнат“, каза турски дипломат.

Сега Турция възлага надежди на комисията на ООН за разследване на кризата с флотилията, от което според турския дипломат може да произлезе формулата за намиране на отговор на турските искания. „Именно Израел трябва да направи стъпката. Ако те направят стъпка, ние ще отговорим“, каза дипломатът.

На въпрос дали Турция е отправила покана към премиера на Израел Бенямин Нетаняху за официално посещение в Турция, дипломатът каза, че не е, но веднага след това добави: „Ако кризата бъде разрешена навреме, защо не? Той е добре дошъл, но това не е покана.“

Според турския дипломат същите две условия се отнасят и за завръщането на посланика на Турция в Тел Авив, който бе повикан от Анкара след атаката на Израел. „Нищо няма да се случи, докато условията не бъдат изпълнени“, каза той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.