ДПА: Слънчев бряг – място за алкохолен и секстуризъм

Крайбрежната улица на Слънчев бряг е заградена открай-докрай с павилиончета.

Слънце, секс и алкохол – и всичко това на минимални цени. Курортите на българското Черноморие изживяват истински бум. Но напоителните алкохолни пиршества на туристите вредят на имиджа на страната, се казва в коментар на германската агенция ДПА.

Една и съща картина се набива на очи в българския курорт „Слънчев бряг“ – под мотото „Секс он дъ бийч“ (секс на плажа) всяка вечер млади туристи организират истински запои директно на плажа чак до ранни зори.

Особено доволни са тийнейджърите, които тук откриват всичко, от което имат нужда – евтини момичета и евтин алкохол.

Чаша уиски със съмнително качество струва само 1 евро. Често питието се консумира заедно с различни миксове дрога, която в България също е почти без пари. А на следващия ден много от участниците в нощните запои отново ще осъмнат в някоя от местните клиники.

Дългият 8 км курорт „Слънчев бряг“ се е превърнал в място за алкохолен туризъм.

И този сезон хотелите са запълнени „до дупка“. Българският персонал е длъжен да стиска зъби и да търпи пиянските изстъпления на алкохолизираните чужденци. В крайна сметка всички те са платежоспособни туристи.

Изцяло запълнена бе хотелската база през месец август и в курортите „Златни пясъци“ и „Албена“. „Също и в романтичния Созопол всички хотели, кафенета и ресторанти се пръскаха по шевовете“, е цитиран да казва местен турист. Сезонът премина под мотото „Цените падат!“. Така например нощувка със закуска в тризвезден хотел струва 15 евро, а малка чаша бира – под 1 евро.

Тази година около 5 млн. чужди туристи ще почиват в България. Това са с 10% повече, отколкото през 2009 г. Ще рече, че 2010 г. се очертава като рекордна за туризма в България. Още по-голям ръст – с 20%, отбелязват резервациите от Германия.

Обикновено германските туристи съставляват половината от летовниците от страните членки на ЕС. Този интерес на чужденците не може да не радва и правителството в София. Не на последно място и заради това, че туристическият бранш генерира 10% от БВП на страната. Приходите от този сезон се очаква да достигнат 3,5 млрд. евро, или с 5% повече, отколкото през миналогодишния сезон.

Всеки квадратен метър покрай Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас вече е застроен. Снимки: Нели Томова

Хиляди руски туристи удължиха почивката си в България заради бушуващите през август пожари в родината им, а заради напреженията между Турция и Израел около „Флотилията на мира“ за Газа много израелски туристи предпочетоха да почиват в България вместо в Турция.

Експерти обаче предупреждават, че не е добре за имиджа на България да се превръща в евтина дестинация за масов летен отдих в бетонни джунгли с евтин алкохол, дрога и секс.

Зам.-министърът на икономиката Иво Маринов заявява, че със своите минерални извори и антични градове България предлага добри възможности също за културен и спа-туризъм. А след сензацията около откритите наскоро части от мощите на Св. Йоан Кръстител, България се надява, че районът около Созопол може да се превърне в един вид „нов Ерусалим“ за поклонниците.

Преводът е на българската редакция на „Дойче Веле

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.