Европа търси стригачи на овце, готвачи, инженери, доктори, златари

Професията стригач на овце се оказва много дефицитна във Великобритания. Снимка: Асосиация на овчарите

Дейвид Стрингър

Стригачи на овце за Великобритания, инструктори по джудо за Испания, златари за Холандия. Европейските държави откриват някои изненадващи празнини в своя трудов пазар и се конкурират в привличането на чуждестранни работници, притежаващи умения, за които има търсене.
Държавите на континента изпитват недостиг в стотици професии. Въпреки че някои страни затягат и без това строгите си имиграционни правила, много облекчават визовите ограничения, за да помогнат на фирмите да внасят кандидати за работните места, които местните работници не могат или не искат да приемат.

Много европейци отказват ниско платена работа, докато неподходящото планиране в миналото за бъдещите нужди на трудовия пазар създава недостиг на някои високо квалифицирани професионалисти.

„Твърде често каруцата се поставя пред коня. Във Великобритания правителството първо мисли за ограничаване на имиграцията, а едва след това за нуждата от обучение на местни работници, които да работят това, което преди са вършели чужденци“, каза съветничката по политиката на заетостта в британската търговска камара Абигейл Морис.

Великобритания изпитва характерен за нея недостиг в някои професии – тя има нужда от балетисти за прочутата сцена на кралската опера „Ковънт гардън“ и от стригачи на овце за ветровитите склонове на шотландските ферми.
Но следващата година правителството ще въведе нова постоянна имиграционна квота с обещание драстично да намали нивото на имиграцията. Бизнес лидери предупреждават, че таванът ще създаде в страната недостиг в жизнено важни отрасли.
Анализаторката от лондонския изследователски център „Чатъм хаус“ Ванеса Роси заяви, че Европа страда от това, че не е успяла да обучи достатъчно млади хора в специализирани сектори, сред които медицина и области като строеж на атомни електроцентрали.

Докато преди десетилетие САЩ насърчаваха студентите да се занимават с големи проекти за електроцентрали, в голяма част от Европа се закриваха специализирани инженерни центрове и се губеше експертен потенциал, каза Роси.
„Ние бяхме склонни постоянно да пренебрегваме плановете за бъдещето“, заяви тя.
Членовете на Европейския съюз позволяват на гражданите на повечето други държави членки свободно движение, за да живеят и работят в техните страни. Но недостигът на работници означава, че повечето също така облекчават имиграционните правила в някои специфични сектори, за да могат да привличат таланти от държави извън Европа.

Почти всички европейски държави имат нужда от квалифицирани медицински работници и инженери, особено за големи инфраструктурни проекти, но недостигът не се ограничава само до болниците, строителните площадки и стоматологичните клиники.

В Испания автономната област Астурия облекчава визовия режим, за да наеме инструктори по джудо и аеробика, Канарските острови се нуждаят от горски специалисти, а районът на Мелиля на северноафриканския бряг търси корабни готвачи, моряци и келнери.

Шведското правителство казва, че има нужда от водопроводчици, главни готвачи и кранисти. Съседна Дания търси специалисти по хиропрактика, акушерки и учители по музика. Холандия казва, че през последните години обявите за работа са намалели, но все пак изпитва недостиг на дърводелци, златари, фармацевти и шофьори на камиони.
Във Великобритания някои работодатели се безпокоят, че задаващата се квота за имиграцията ще направи почти невъзможно да се конкурират за таланти от други държави.

Директорката на британската национална кампания за изкуствата Луиз дьо Уинтър каза, че британските танцови състави и оркестри ще пострадат, ако новите ограничения означават, че те не могат да вземат най-добрия талант, когато имат под ръка изпълнители – като кубинската фурия Карлос Акоста.
„Ако Кралският балет не може да наеме следващия Карлос Акоста, защото има таван за имиграцията, тогава е свършено – те губят таланта завинаги. Това е международен пазар на труда и талантът просто ще отиде в страна, където няма такива ограничения“, заяви Дьо Уинтър.

25-годишният южноафрикански танцьор от лондонския танцов състав „Рамбърт“ Мбулело Ндабени каза, че Великобритания трябва да защитава многообразието на своите изпълнители, като настоява, че това е помогнало за създаването на жизнена сцена на изкуствата.
„Аз нося нещо от Южна Африка, което другите нямат. Същото важи за танцьорите ни от Куба или Индия. Всички ние носим нещо различно на сцената и затова публиката ни обича, защото това не са просто английски танцьори“, заяви той.

От 22-мата танцьори на състава „Рамбърт“ 10 са британци, 5 са от европейски страни, а другите 7 са от държави извън континента, включително танцьори от Южна Африка, Куба, Австралия и Сингапур.
„Не можем просто да се ограничаваме до танцьори от ЕС, ако искаме да продължим да сме танцов състав от световна класа – трябва да наемаме от целия свят, за да поддържаме нужния ни стандарт“, каза главната изпълнителна директорка на танцовия състав „Рамбърт“ Надя Стърн.

Британските фермери се сблъскват със същия проблем всяко лято, когато се борят да наемат обучени стригачи на овце, търсейки експертен потенциал от Нова Зеландия и Австралия. Фермите обикновено разполагат само с шестседмичен срок за стригане на овцете, което значи, че са нужни около 300 души, почти всички от страни извън Европа, които да помогнат за изпълнението на задачата заедно с около 3000 британци.
„Без тях работата просто няма да бъде свършена навреме“, каза фермерът от Шотландия Колин Макгрегър, който ръководи обучението по стригане в британския комитет на пазара на вълна.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.