Френски министри недоволни от мерките срещу циганите, готвят оставки

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Твърдите мерки на Франция срещу ромите, които бяха разкритикувани от Ватикана и ООН, показаха пукнатини в правителството на президента Никола Саркози.
Двама от основните министри изразиха безпокойство от решените от правителството ускорени експулсирания на роми, наричани още цигани, към родните им страни. Вчера премиерът призна, че има „дискомфорт“ в консервативния лагер на Саркози заради последвалия дебат, който навреди на образа на Франция като непоколебим защитник на човешките права.
Вътрешният министър Брис Ортфьо не се стресна и заяви, че ускореното разрушаване на ромски лагери и експулсиранията на роми, които той определи като „легитимни и необходими“, ще продължат. „Не става дума за заклеймяване на тази или онази група от населението“, каза Ортфьо на пресконференция.
„Не можем да си затваряме очите за действителността“, каза той, имайки предвид нарастване на извършените от роми престъпления, и заяви, че към тях се отнасят като към граждани на членките на ЕС Румъния и България, а не като към етническа група.

Бурята в редиците на правителството идва сред неотдавнашните предположения, че Саркози, чийто рейтинг се задържа на ниски нива, може да направи промени в кабинета в близките седмици като подготовка за президентските избори през 2012 г.
Един от членовете на кабинета, който може би ще го напусне, е външният министър Бернар Кушнер. Вчера той заяви, че е обмислял да подаде оставка заради експулсиранията на роми. Кушнер даде да се разбере, че разочарованието му не идва от политиката, която каза, че подкрепя, а от начина, по който е било поднесено посланието, което след това е излязло от контрола на френските официални лица.

Външният министър, който дълги години е бил правозащитник преди да се захване с политика, заяви пред радио Ер Те Ел, че „не се радва от станалото“, но е преценил, че оставката му няма да реши проблемите на ромите.
Саркози от години си изгражда образ на политик на закона и реда, привърженик на твърдата ръка в усилията си да спечели политическа подкрепа. Саркози направи връзка между ромите и престъпността, определяйки лагерите им като източници на проституция и детска експлоатация. На 28 юли той обеща, че незаконните ромски лагери ще бъдат системно евакуирани.

Правителството започна да прилага по-интензивно съществуващата отдавна политика на задържане на роми, разрушаване на незаконните им лагери във Франция и изпращането им обратно у дома в Източна Европа – главно в Румъния.
Тази политика си навлече критики от всички страни, като някои я нарекоха форма на расизъм срещу едно от най-бедните малцинства в ЕС. Папа Бенедикт Шестнайсети и комисия на ООН за човешките права изразиха безпокойство, а европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг осъди употребата на „открито дискриминационен и отчасти подбуждащ към омраза“ език.

Френското правителство обаче обещава да продължи тези свои усилия. То настоява, че тази политика е законна, не е нова и че други страни в ЕС имат подобна политика. Макар и румънците, като членове на ЕС да имат право да влизат във Франция без виза, ако престоят им надхвърли три месеца, те трябва да докажат, че няма да са в тежест на държавата. За територия за лагеруване трябва да се получи разрешение.
Ортфьо заяви, че от 28 юли 977 роми са изпратени обратно у дома, главно в Румъния, и че това е станало доброволно, а те са получили парични суми – т.нар. „помощи за завръщане“. Министърът осъди като „позорно“ направеното от критици сравнение с политиката на „нацисткото варварство“.

Началникът на парижката полиция Мишел Годен заяви пред журналисти, че има рязко покачване на приписваните на румънци престъпления – всяка пета кражба. Той посочи, че те все повече се извършват от непълнолетни, придружени са с все повече насилие и са „много добре структурирани“.
Държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш отбеляза, че Румъния трябва да поеме отговорността за своите граждани. Той посочи, че само 0,4 процента от 20-те милиарда евро помощи от ЕС за периода 2007-2013 г. са били използвани за ромското население на Румъния. Предвидено е идната седмица Льолуш да посети Румъния като част от френските усилия да й се помогне да развие интеграционната си политика.
Вече е ясно, че правителството е проявило непохватност при поднасянето на посланието.

Вчера премиерът Франсоа Фийон призна пред радио „Франс ентер“, че в редиците на управляващата партия Съюз за народно движение има „дискомфорт“ и разкритикува „начина, по който някои хора са представили тази политика“.
„През 2009 г. изпратихме обратно по домовете им над 11 000 роми, а през 2008 г. близо 8000. Когато казваме, че млади румънци стоят зад 15 процента от извършените от малолетни лица престъпления в Париж, не заклеймяваме една общност, а посочваме, че има проблем“, каза Фийон.
Фийон изрази изненада от критични коментари към политиката за сигурност на правителството, направени през уикенда от министъра на отбраната Ерве Морен.

Морен намекна, че скоро ще напусне правителството и ще се съсредоточи върху евентуалната си кандидатура за президент от малката си десноцентристка партия, която е съюзник на партията на Саркози. Той също разкритикува твърдите мерки на правителството към ромите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.