Доц. Д-р Анета Хубенова: В някои години при нас са умирали и по 20 души от гъбни отравяния

Бъркат печурки и сърнели с бяла и зелена мухоморка, казва токсиколожката от "Пирогов"

Доц. д-р Анета Хубенова. Снимка: сп. „Тема“

Започва сезонът на есенните гъби, които се смятат за най-хубави и гъбари отново ще се изложат на риск. Само преди седмица в в медиите се разчу случай от Асеновград, където почина възрастен гъбар с опит. Той набрал гъби и отровил себе си и съпругата си, а после от гордост дори не разрешавал на жена си да вика бърза помощ, защото няма начин да е сгрешил. За късмет жена му оцеляла. Сред повечето гъбари се носят митове, че те се тровят не от гъбата (защото я познават и не грешат), а от нянакви отрови за вълци, хвърляни в гората, които са поети от гъбите. Това и разни други заблуди опровергава доц. д-р Анета Хубенова от клиниката по токсикология в „Пирогов“. Доц. д-р Хубенова е един от токсиколозите с най-голям стаж в България. Работи в „Пирогов” от 1973 г., била е и началник на клиниката по токсикология.

– Ядете ли гъби, д-р Хубенова?

– Не съм гъбар, не познавам гъбите. Консумирам само култивирани гъби през зимния период. Може би всеки токсиколог има малко „по-изкривено“ мислене и се опасява за това, че би могло да има недобросъвестни продавачи на гъби, които през летния период могат да смесят диворастящи гъби (евентуално и отровни) с култивирани.  При нас умират и гъбари, защото по принцип любителите-гъбари са доста самонадеяни.

– Д-р Хубенова, повечето лекари токсиколози, с които съм говорил, казват, че хората с тежки гъбни отравяния, които попадат при тях, най-често са яли печурки или сърнели. И вие ли имате такива наблюдения.

– Да. Печурките имат за двойник или могат да се сбъркат с бялата и зелената мухоморка. Растат по едни и същи места, по едно и също време. Има такива отравяния при хора, които са яли основно „печурки” или „сърнели”.

– А сигурни ли сте, че не са се отровили от нещо друго? Може ли да се различи добре отравянето от зелена или бяла мухоморка от друг тип отравяне? Много гъбари смятат, че гъбите засмукват някакви отрови от почвата е се тровят от тях, а не защото са сбъркали гъбата с отровна?

– Ние питаме болните с отравяния какви гъби са яли, за да се ориентираме, но в токсикологията има описания на различните видове отравяния. Клиничната картина, латентният период, лабораторните изследвания – на тях се основава нашата диагноза. Има случаи цели семейства на любители-гъбари да загиват, гъбарят твърди, че не е сбъркал, а причината е, че гъбите са поели  отрови от почвата. А в същото време развиват картината на тежко гъбно отравяне. Правени са много изследвания за съдържание и на тежки метали, и на препарати за растителна защита и други токсични вещества в гъбна тъкан, но доказателство за това няма. А ако имаше, би трябвало да е друг вид отравяне.

– Гъбари твърдят, че случаите, когато техни опитни колеги са се отровили, това е станало от отрова за вълци, хвърлена по местата , където са брали гъби. Тоест гъбата е поела от отровата за вълци и това е било причината. Има ли такива случаи?

– Отровата за вълци и лисици е стрихнин предимно, а гъбари със стрихнин не сме имали през дългите години, които работя тук. Такова беше твърдението и на възрастен гъбар, чието семейство след консумацията на подобни гъби, уж поели “стрихнин”, починаха всички, включително и съседско момче.

– Има ли спасение от зелена и бяла мухоморка?

– Ние прилагаме всички възможни съвременни методи на лечение, много пъти без да се повлияе отравянето. Но имаме и много спасени, благодарение на нашите усилия – в отделни години на т. н. гъбна фалоидна епидемия леталитетът е от 30-40% срещу очаквания 90-95%. Отровените идват късно, когато вече …нямат функциониращ  черен дроб – идват обикновено средно около 12 – 14 часа след като са яли гъби, а понякога и  по-късно.  „Ангелът на смъртта”, както казват американците, вече е дошъл – те наричат фалоидните гъби (б. а. – зелена и бяла мухоморка) „ангели на смъртта” – идват и не си отиват, докато не те вземат.

Вляво – бяла мухоморка, смъртоносно отровна. Вдясно – печурка. Понякога мухоморките растат смесени с печурките, дори долепени една до друга. Снимки: „Уикипедия“ и Люлин Стаменов.

Трансплантация на черен дроб в много случаи е невъзможно да се направи – говоря за фалоидните отравяния (б. а. – със зелена и бяла мухоморка). От зелена и бяла мухоморка или умираш, или оцеляваш с последици за черния дроб (б. а. – цироза и др.). От гъба с тегло 5 грама умира 70-килограмов човек. Разпространяват се разни митове, че като ядеш отровна гъба, може да се спасиш с витамин С в големи дози и др. Няма такова нещо.
Смъртността от отравяне със зелена и бяла мухоморка е до 95%. В отделни години сме я сваляли до 31-32%. Зависи от сезона, от годината. Както със змиите – има по-силни и по-слаби години, тоест отровата им е по-силна или по-слаба.

– По колко души са умирали при вас, в „Пирогов” от гъбни отравяния за един сезон?

– До 15-20 души са умирали за година – само при нас. Гъбна фалоидна епидемия. Всяка година е различна – в една година може да има петима умрели, в друга 10, в трета – 20.

– Още веднъж да попитам – при вас са попадали хора с типично фалоидно отравяне, които са яли печурки или сърнели, нали? Тоест – те са се отровили със зелена или бяла мухоморка и са мислели, че ядат печурка или сърнела? Различава ли се отровата?

– Естествено. Печурките – полска, ливадна, както и сърнелите са ядливи диворастящи гъби, те не съдържат отровни субстанции. А в бялата и зелената мухоморка отровният комплекс е доста разнообразен и с висока токсичност. Един от най-токсичните  представители на гъбните отрови – алфа-аманитинът – се  разработва като бойно отровно вещество.

– За другите видове отровни гъби се казва, че не са толкова опасни и от тях има много ниска смъртност, по-скоро смъртните случаи са изключения?

– Да, може да се каже. Но зависи пациентът колко и как е консумирал.

– А имате ли впечатления от халюциногенните гъби, които се търсят напоследък от по-младите? Те опасни ли са?

– Опасни са, променят психическото състояние на човек, той може да се самонарани, да извърши непредвидими постъпки, дори убийство, да се хвърли от някъде.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.