Ще полетят ли прасетата или как Борисов и Румен Петков яхат Формула 1

Тази снимка за въпросната среща между българските институции и представителите на компанията от Абу Даби беше разпространена от пресцентъра на Министерския съвет. На нея се виждат главният архитект на София Петър Диков, премиерът Бойко Борисов, Румен Петков, Румен Миланов и Богдан Николов (редицата вляво) и чуждестранните бизнесмени (вдясно). Снимка: Пресцентър на правителството

В България всички мъже разбират от футбол. Сега се опитват да разбират и от Формула 1. Само че в малка страна като България само неколцина се занимават отблизо с Формула 1 от години. Един от тях е инж. Иван Тенчев – автор на статии за автомобили в повечето списания с такава тематика и в съответните рубрики на вестниците в последните 20 години. Оказа се, че той е по-осведомен от българското правителството какви са намеренията на босовете във Формула 1 и какви са шансовете да се строи подобна писта в България (виж тук коментара му). Както е известно правителствената пресслужба съобщи преди дни, че инвеститори от Абу Даби ще строят писта за Формула 1 у нас, а премиерът великодушно дал терен за това край София – в Доброславци.

По повод това инж. Тенчев цитира свой колега, известен в цял свят автор на текстове и коментари за Формула 1 – Джо Сейуърд. Той казал – “Когато прасетата започнат да летят, ще има Формула 1 в България”. Не намерих къде го е казал. Но Сейуърд има блог, който е по-посещаван от някои български всекидневници. И там се споменава България. Например Сейуърд пише, че когато прословутият хитрец Бърни Екълстоун споменава пред журналисти за възможността да се направи писта за Формула 1 в България, той иска да подсети унгарското правителство да дава повече пари за състезанието на Хунгароринг.

Но колко е сладко да яхнеш инициативата да се строи писта за Формула 1 в България. Най-здраво я е яхнал бившия вътрешен министър Румен Петков, който отдавна лъже медиите, че въпросът е уреден и аха строителството да почне.

Румен Петков отдавна се самопровъзгласи за шеф на организационния комитет за строителство на такава писта, организира си посещение при Бърни Екълстоун преди изборите, заедно с близкия си по плевенска линия шеф на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. И сега Петков въвлече премиера Борисов, който не за пръв път показва симпатии към него (Борисов обвини преди време експремиера Станишев, че нападнал него и Румен Петков и така попречил да се бори мафията – виж тук).
И сега премиерът Борисов седна заедно с Румен Петков и главния архитект на София на една маса с инвеститори от Абу Даби да пазарят Формула 1 в България. Тоест и Борисов поиска да яхне популистката идея – ние ще построим в България писта за Формула 1. Разбира се, с парите на някой богат шейх.

Двамата популисти отляво и отдясно обаче страшно се издъниха. Дреболия е това, че представиха като шейх и като държавна компания инвеститора от Абу Даби. Той се оказа бизнесмен и представител на частна компания. По лошо е, дето пресцентърът на правителството съобщи, че въпросът с пистата е решен и тя ще се строи край София. А арабските инвеститори като научиха какво е съобщило правителството, възмутено опровергаха, дори техния изпълнителен директор заплаши, че няма да инвестират нищо у нас, заради този непрофесионализъм (виж тук). Под непрофесионализъм те имат предвид именно правителството – неговата пресслужба очевидно съобщи неверни неща. И сега, след скандала, ще идва човек от Абу Даби да замазва работата. От София вероятно са се обаждали и са обещавали планини от мед и масло, само и само да замажем скандала. Сакън, да не се изгаламе. И арабите съобщиха, че не се отказват, ама това-онова.

Премиерът Борисов се оправда пред в. „Сега“, че приел представителите на фирмата по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията Богдан Николов. „Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил „, казал Борисов. Това обаче не звучи много правдоподобно. Кой ли не иска премиерът да приеме един или друг инвеститор, за да си опече работата. Борисов обаче приема само такива, които ще му излъскат медийния образ с някоя новина като строителство на писта за Формула 1.

Сега престои да видим как ще бъде замазан гафът и как ще построят писта. Но никой не знае тази шумотевица за Формула 1 колко струва. Това, че някой ще извади пари да построи писта – добре. Това, че правителството ще даде терен – добре. Ами после? Като държавата трябва да дава по около 100 милиона евро за едно състезание годишно? А вероятно и 150 милиона? Това Румен Петков ще го обясни ли на своите избиратели, на които така иска да се хареса? Или неговият уж политически противник, а по-скоро дружка – Борисов?

Български производители да извадят като реклама и като спонсорство толкова пари е немислимо. Унгария е в подобно положение. Но Будапеща е в сърцето на Европа, а София е в периферията. Съседна Турция има писта, но е 70-милионна държава с голяма икономика и компании от цял свят наливат там реклама, за да спечелят от големия пазар. Тук – какво? Спонсорите на Формула 1 колко ще спечелят от българския пазар, че да налеят толкова пари? Колко туристи ще дойдат да гледат в София състезание? 100 000? По скоро под 10 000. Това не може да върне и 5% от сумата, която трябва да плати страната за това състезание.

Сметката очевидно е без кръчмаря. Популисти политици обещават страхотни фойерверки, а после някой трябва да им плати сметката.

Ще полетят ли прасетата наистина?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.