Румъния смени финансовия и още 6 министри, правителството се клати

Румънец пред плакат с текст „Румъния в обединена Европа“ – част от еуфорията по приемането на страната в ЕС. Снимка: etv24.ee

Промените в кабинета на румънския премиер Емил Бок показват слабостта на неговата центристка коалиция, изправена пред непопулярните мерки за затягане на коланите, но засега правителството вероятно ще продължи да следва курса на ангажиментите си към Международния валутен фонд.

Георге Яломицяну, 50-годишен икономист, който бе назначен за нов финансов министър късно снощи от премиера Емил Бок, е малко вероятно да направи големи промени във фискалната политика, твърдят анализатори.

Засегнатата от рецесията Румъния намали заплатите в държавния сектор и увеличи данъка върху добавената стойност, за да запълни растящия бюджетен дефицит и да спази условията на споразумението с МВФ за заем в размер на 20 милиарда евро, което направи центристката коалиция силно непопулярна и я накара да се бори за налагането на реформите.

Все пак, има вероятност крехката коалиция на Бок да падне до края на годината, въпреки големия ремонт на кабинета, при който бяха сменени шестима министри, включително на важните министерства на икономиката и труда.

„Премиерът е същият и в крайна сметка той решава относно споразуменията с МВФ и ЕС“, казва главният икономист на Ай Ен Джи Банк Николае Александру Кидесчук.

„Все пак, промените в кабинета сигнализират, че напрежението вътре в основната управляваща партия нараства. В същото време опозицията обяви ясното си намерение да свали правителството чрез нов вот на недоверие“, добави той.

„Шансовете правителството да падне до края на тази година постепенно се увеличават“, твърди Кидесчук.

Има известно безпокойство във връзка с назначаването на Яломицяну, настоящ заместник-председател на комисията по бюджет и финанси в долната камара на парламента заради факта, че не е позната личност. При обявяването на новината леята спадна до най-ниското си равнище за последните два месеца.

Бок разчита на партията на етническите унгарци и независимите за мнозинството си и се бори да запази подкрепата на някои от членовете на собствената си партия, което прави правителството уязвимо.

Лявата опозиция планира да гласува срещу вдигането на ДДС този месец и вероятно ще внесе нов вот на недоверие преди края на годината, който правителството може да загуби. Това може да предизвика предсрочни избори следващата година.

Все пак, някои анализатори казват, че опозицията може да не поиска да вземе властта във време, когато ще бъдат необходими още непопулярни мерки.

„Смяна на правителството и нови избори биха били голяма спънка за програмата за реформи“, казва Даниел Хюит, икономист на Барклис Кепитъл.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.