Италианската кухня вече има храм в Ню Йорк – Eataly

„Моцарелки“, приготвени пред очите на клиентите, кулинарно училище, библиотека, седем тематични ресторанта: Eataly, храм на италианската кухня, в който ще се проповядва философията на здравословното хранене, бе открит в Ню Йорк.

Огромното „царство на кулинарията made in Italy“, разположено на ъгъла на Пето авеню и Бродуей при 23-а улица, върху площ от 5000 квадратни метра, е съюзник на международното движение Slow Food (Бавно хранене), което отстоява биоразнообразие в хранително-вкусовата индустрия и качествена, природосъобразна храна на справедливи цени. Подобни храмове на кулинарията има в няколко италиански града и в Япония.
Първият бе отворен в центъра на Торино през 2007 г. и е посещаван от стотици хиляди хора годишно.

В Ню Йорк Eataly е плод на сътрудничеството между Оскар Фаринети, основател на марката, на прочутия американски шеф-готвач Марио Батали и съдружника му Джоузеф Бастианич. Eataly работи седем дни в седмицата, от 10 до 22 ч., и разполага с всичко, за което могат да мечтаят почитателите на ризото и паста ал денте – ателиета за колбаси и сирена, фурна, месарница, рибен магазин, бакалия, енотека, неаполитанска пицерия и още шест тематични ресторанта, библиотека и кулинарно училище.

Във вторник, деня на откриването, десетки продавачи се суетяха сред гаргантюанския декор от жамбони, сирена и пирамиди от ръчен хляб. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и архиепископ Тимъти Долън срязаха традиционната лента и веднага вътре се струпаха нюйоркчани, любители на здравословното хранене.

„Дойдох от Торино, за да събера екипите“, разказва Тициано Гая, управител на енотеката. „Тук сме петдесетина специалисти от Eataly. Имаме 700 етикета и 350 производители – истинско пътешествие из винарска Италия. Проявяваме предпочитания към биодинамичните вина, според изискванията на Slow Food“, добавя той.

Цените са както на други места – от десетина долара за някои видове Pinot Gris до над 7000-8000 долара за Barolo „резерва“.Повечето продукти са от Италия, като биволската моцарела, която се доставя по въздуха, консервираните домати и колбасите, както и минералните води. Още по-важно от произхода на продуктите е качеството на приготвянето на храната и опазването на природата и сезонните цикли. Всичко това е в сърцето на философията на кулинарния храм.

Във фурната хлябът „е същият като този, който са яли римляните – с естествена мая. Не се използва бирена“, обяснява шеф-хлебарят Алесандро Алесандри. „Дори в Италия се яде хляб с естествена мая само в Неапол – вече никой не прави такъв хляб“. Той признава, че американските клиенти ще трябва да свикнат със забравените или дори непознати вкусове.

Eataly ще отстоява философията на здравословното хранене и ще я разпространява чрез библиотеката и курсовете, които ще води ресторантьорката и кулинарка Лидия Бастианич. Тя ще образова потребителите да зачитат сезоните, да научат, например, че не бива да се лови риба в периодите на възпроизводство и следователно да не се поръчва в ресторантите през тези периоди, изтъква експертът по рибите Нандо Фиорентино, потомък на генуезки рибари.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.