Черногорски език заменя сръбския в Черна гора

В Черна гора започна новата учебна година. Новината е, че учениците в основните и средните училища ще слушат уроците на черногорски език, въпреки че според мнозина това е дискриминация.

Черногорските власти се сблъскват с организирана съпротива срещу решението в обучението да се използва черногорски език. Опозиционните партии заявиха, че ще сезират Конституционния съд на Черна гора за това решение на правителството на премиера Мило Джуканович.

По-малките просръбски партии предложиха да се бойкотират уроците. Родители, обединени в сдружение „Стоп на дискриминацията“, раздават на заинтересованите родители петиция до директорите на училищата, в която се настоява децата им да учат на майчиния си език, тоест на сръбски. Според черногорската конституция децата имат право да учат на своя майчин език. В Черна гора за служебни езици са приети черногорски, сръбски, босненски, хърватски и албански.

Като припомня, че при последното преброяване на населението 63 процента от гражданите са посочиили, че говорят сръбски език, професорът по литература Деян Вучичевич казва за Дойче веле, че черногорските власти се опитват по политически начин да решат един чисто лингвистичен въпрос.

„Използва се един език, в който няма никаква систематизация, който няма основните характеристики на един език в морфологията, фонетиката и синтаксиса, което значи, че и най-простият граматически въпрос и до ден днешен не е решен. Ако не беше смешно, щеше да бъде наистина трагично и съм повече от сигурен, че едно такова решение ще предизвика сума трагикомични ситуации в нашите класни стаи. Особено интересно ще бъде как учителите ще говорят в часовете и как ще успяват да се обръщат към учениците и да им предават учебния материал на черногорски език.“

От друга страна, писателят Александар Бечанович казва за радиото, че в този случай няма дискриминация. „Дискриминация може да има само когато на някого се отнема едно право, а не когато то се дава на друг“, изтъква той и добавя, че е логично в черногорските училища обучението да се води на черногорски език.
„Правилата са произволни, а с течение на времето се натурализират. За мен важното е, че с такова решение не се застрашава правото на тези, които не смятат черногорския за свой майчин език, че те имат право да говорят и употребяват своя език и вярвам, че с течение на времето всички ще се научат да живеят в „езиков плурализъм“, казва Бечанович.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.