Предупреждението на „Илинден“

в. Утрински весник

Корабът „Илинден“. Снимка: топнюз

Корабът „Илинден“, който потъна в Охридското езеро на 5 септември миналата година, е по-бърз от македонските държавни институции. Този кораб потъна за три минути, завличайки към смъртта 15 български туристи, а ето, една година след трагедията, случаят все още е актуален. Македонските институции, които разследват инцидента, имат скоростта на охлюв. По никакъв начин не могат да ускорят работата и да доведат случая до епилог.

Трагедията с кораба стана, защото в надпреварата за по-голяма печалба от курса за разходка по езерото някой бе пренебрегнал техническите ограничения и вместо 43 пътници бе качил 56. След като стана „корабокрушението“, узнахме и че корабът е получил сертификата за техническа изправност и плавателно състояние с гледане през пръсти.

Но ако някой мисли, че сега, една година след инцидента, работите са се поправили, лъже се. Българският прокурор публично упрекна македонските власти, че все още не може да получи протоколите от аутопсията на загиналите. Ако процесът се протака в македонските съдилища, българските институции искат при тях случаят да стигне до финала. Те, за разлика от нас, вече наказаха организаторката на пътуването, собственичката на българската туристическа агенция.

Въпрос на време е кога е ще свърши съседското благоприличие и България ще започне да обвинява Македония из брюкселските кулоари за бавенето на институциите по този случай. Нито Охрид, който претендира да бъде туристическа дестинация от европейско значение, нито Македония би трябвало да позволят да се случи такова нещо. Туристическото компрометиране на Охрид просто трябва да престане. Затова македонските институции трябва да ускорят действията си. Става дума за Македония.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.