Путин намеква, че пак ще става президент

Владимир Путин на среща на дискусионен клуб „Валдай“. Снимка: официален сайт

По време на срещата с участниците в дискусионния клуб „Валдай“ в понеделник руският премиер Владимир Путин даде ясно да се разбере, че е дошъл за дълго във властта. Западните анализатори направиха извод, че на света ще му се наложи и в бъдеще да се приспособява към неговата авторитарна система на управление, която задушава политическото инакомислие, пише британският вестник „Гардиън“.

Определен знак в това отношение стана фактът, че на срещата се яви не президентът Дмитрий Медведев, а министър-председателят Путин. По-рано беше съобщено, че руският държавен глава сам е взел това решение. Западната преса обаче смята, че Владимир Путин, който тихомълком планира връщането си в президентския стол, е заповядал на Медведев да не присъства на срещата.

„Файненшъл таймс“ разглежда и други версии. Не е изключено на Медведев да му е омръзнало да се отчита и обяснява смята ли, или не, да се кандидатира през 2012 г. А Путин, на свой ред, е готов да отговаря на неудобни въпроси. Възможно е също Медведев да не е искал да отвлича вниманието си от Световния политически форум в Ярослав, който фактически е негово творение. Очаква се, че там ще бъде представена програмата му за икономическа модернизация.

При това, независимо от признаването на първенството на премиера в руския управляващ тандем, чуждите наблюдатели са убедени, че именно Медведев е гарантът за стабилността на страната. Междувременно Путин се опитва да създаде друго мнение. Връщането му ще накара света да разбере, че стабилността е Путин, а отсъствието на Путин е равносилно на нестабилност, отбелязва „Таймс“.

„С Путин, в качеството му на покровител на Медведев или „покрив“, както се изразяват руснаците, корумпираната бюрократична машина, макар само на думи, подкрепя призивите на президента за модернизация“, предполага изданието. Веднага обаче щом връщането на Путин стане очевидно, чиновниците ще започнат откровено да игнорират Медведев и страната ще спре развитието си.

В този случай ЕС ще престане да се прави, че Русия се движи към демокрация, а опозицията ще загуби надежда за политически реформи. „По чисто руска ирония на съдбата, желанието за стабилност, което подбужда Путин да се върне в Кремъл, може да провокира социален взрив“, заключва „Таймс“.

Пореден повод за предположение, че Путин се връща в Кремъл стана споменатият от него американски президент Рузвелт, който е управлявал страната си четири мандата. Според „Ню Йорк Таймс“ със споменаването на Рузвелт премиерът само е искал да удължи дискусията и да провокира интерес на пресата към себе си, за да не се отнасят към него като към „куц кон“.

Путин, изненадващо за обичайното, се изказа топло за американския президент Барак Обама. Той го нарече дълбока личност и каза, че искреността на американския президент не подлежи на съмнение. Той даже започна да сравнява себе си с Обама, акцентирайки на това колко е трудно да се управлява голяма страна.

„Отговаряйки на въпрос за централизацията на властта в своето правителство и за склонността си лично да се бори с кризи от типа на природни пожари, Путин направи паралел с това как Обама се е намесил в отстраняването на разлива от нефт в Мексиканския залив“, пише „Уолстрийт Джърнъл“.

Междувременно Путин е известен с критиката си по адрес на американската политика. Миналогодишната среща на премиера с американския президент започна с разгромяваща реч на Путин по адрес на враждебния, от гледна точка на Москва, курс на САЩ по време на администрацията на бившия президент на САЩ Джордж Буш.

За толкова доброжелателно отношение към Обама не можеше да се мисли също и след края на интервюто на вестник „Комерсант“, което Путин даде по време на автомобилния пробег по Далечния Изток. Той заяви, че не вижда резултати от обновяването на отношенията между Русия и САЩ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.