Голям футболен резил. Промяната трябва да почне от спортните журналисти

Срамен и измъчен мач, позорна загуба посред София от слаб отбор – това се случи на стадион “Васил Левски” срещу отбора на Черна гора.

Българският отбор няма физиономия, няма стил, няма хъс, няма нищо. Махленски мач, леко подтичване и спорадични неточни удари към вратата. И след мача – драматични статии в спортните сайтове и вестници. Някои бяха написали информация отвътре – “момчетата плачеха в съблекалнята”. Баси. Плачели. Направо да ги съжалиш. Разхождаха се по терена, после – плачели.

Всъщност едни от най-големите виновници за трагедията с българския футбол е отровната атмосфера, която създават спортните журналисти. Например традиционно негативния и тенденциозен вестник “7 дни спорт” – днес излива злъчта си върху т. нар. Мъри – националния треньор. Нарича го “самозванец”, отбора – “бездарна трупа”, “покойници” и т. н.

Довчера изкарваше виновен Бербатов. Седмици и месеци наред гадни коментари за Бербатов. Инсинуации, измислици и т. н. Пишеха по-лошо за него, отколкото пресата на Острова, където го бяха нагънали заради слабия му сезон миналата година. Логично беше Бербатов да се откаже от националния – голмайстор, когото изкарват виновен за несполуките на целия национален отбор. Кой е луд да играе, за да го псуват?

А псувачите псуват от години – по-рано направиха Стоичков на нищо. Сега има да мечтаят за представяне на националния отбор като по времето на треньора Стоичков.

В националния се изредиха всички по-добри български треньори. И не става. Сега ще търсят чужденец. Трябваше да минат години, и да преживеем поредица от срамни загуби, за да се решат на това. Но ще оправи ли нещата един чужденец треньор, дори най-добрият да е? За успехите на един отбор трябва атмосфера, разбирателство, хъс. Няма такава. Тя се създава не само вътре в съблекалнята.

Когато комплексирани драскачи по спортните вестници всеки ден си изливат злобата върху един или друг играч и треньор, няма как да се създаде атмосфера. Това че Бербатов не играе е изцяло тяхна заслуга. Сега се оттегля Стилиян Петров. Той не може да се оплаче като Бербатов, но в общата атмосфера един разумен човек би се оттеглил, за да не търпи упреците и срама от такова представяне.

Да, във футболния съюз са наслоени тарикати като Сираков, който заяви след мача, че нямало на кого да си подаде оставката. Но конюнктурните вестници не се занимават с него.

В спортния печат всичко е далавера. Не очаквайте от ньего обективни анализи, оценки, не очаквайте да ви посочи правилния човек или истинския виновник. Всичко е очерняне на когото трябва, изкарване на виновен, за да върви далаверата.

Няма да се намери луд в тая ситуация да стане национален треньор. Освен някой мизерник, който да си направи сметката, че трябва да издържи 6 месеца за да вземе голямата заплата. Или заблуден чужденец, когото пак ще изкарат виновен.

Реформата в българския футбол трябва да почне от вестниците. Някой трябва да им обясни, че са по-зле от националите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.