Жените на Мексико – живот и смърт сред гангстерска война

Ройтерс

Мексикански полицай арестува участничка в наркобанда. Снимка: АП/БТА

Все повече жени работят и умират за влиятелните наркокартели в обхванатия от най-голямо насилие мексикански град Сиудад Хуарес, в момент когато високата безработица в районите по границата със САЩ въвлича отчаяните семейства в смъртоносния бизнес. На времето никой не беше чувал за жени в мачовския свят на наркотрафикантите. Сега само тази година рекордно много жени – 179, бяха убити при престрелки в Сиудад Хуарес. Тийнейджърки и дори майки с малки деца се съгласяват да работят за картелите, казват властите.

„Те ги убиха, те ги убиха“, викаше жител на един от бедните квартали на Сиудад Хуарес през юни, след като две 15-годишни момичета бяха застреляни. Полицията приписа това престъпление на наркобандите. През август три тинейджърки бяха застреляни на гарнирано с наркотици парти, което, според съседи, продължило цели три дни.

Въвличането на жени в подземния свят на мексиканския наркобизнес подчертава пред какви предизвикателства е изправен президентът на Мексико Фелипе Калдерон, опитващ се да преобърне тенденцията на растящото насилие и да насърчава икономика, която не може да осигури законна работа на бедните. Над 28 000 души загинаха в нарковойната в Мексико, откакто Калдерон поде кампанията срещу наркокартелите в края на 2006 година. Няма признаци, че кръвопролитията ще намалеят. В Сиудад Хуарес, който стана известен през 90-те години заради неразрешените случаи на убийства на стотици жени, много от които работнички във фабрики, през последните две години и половина загинаха около 6400 души.

Калдерон е изправен пред огромната задача да промени положението в този граничен град, в който има много фабрики, произвеждащи стоки за износ за американските потребители. Някога Сиудад Хуарес беше място за пиршества за американски туристи, но сега е зловеща ничия земя, в плен на страховити нападения. Насилието придобива нови измерения сега, когато жени, заподозрени, че работят за наркокартелите, са избивани пред очите на децата им от съперници на оживени улици – нещо, което се смята за отклонение от традиционния кодекс на честта, забраняващ нападенията срещу жени.

„Деветдесет процента от убийствата на жени в Сиудад Хуарес са свързани с организираната престъпност“, казва Патрисия Гонсалес, главен прокурор на щата Чиуауа, в който е граничният мексикански град. „Жените вероятно са замесени в това“, допълва тя. Жените са привлекателни за наркотрафикантите, защото е малко вероятно те да бъдат претърсени при полицейски операции срещу наркобизнеса в Мексико.

Една жена, която пренесла тайно кокаин в САЩ за наркобанда разказва, че виждала как момичета се сприятеляват с наемните убийци, после стават техни любовници и след това започват да работят за тях като наркотрафиканти. Много от тези момичета са привлечени от статута на приятелки на наемни убийци и от емоциите, които поражда наркотрафикът. „Когато приятелите им отиват да убият някого, те канят момичетата да ги придружат, сякаш става дума за отиване до мола или до киното. Смята се за нещо напълно нормално да работиш да картелите“, казва жена, пожелала да запази анонимност.

Една от най-прочутите мексикански наркотрафикантки Сандра Авила, известна с прякора Кралицата на Пасифика, се превърна в медийна сензация заради бижутата и луксозните си коли, когато беше арестувана през 2007 г. Но много жени, работещи за наркокартелите в Сиудад Хуарес са бедни. Някои са били съкратени от фабриките в момент, когато Мексико се опитва да се справи с най-тежката рецесия от 1932 г. Повечето от тези жени искат само да спечелят пари, за да осигурят добро образование на децата си.

Разчитащ на търговията от другата страна на границата, Сиудад Хуарес беше ударен от рецесията повече от която и да е друга част на Мексико. Около 75 000 работни места в производството бяха съкратени, а съвсем малко бяха възстановени. Насилието на наркокартелите само влоши нещата, като стана причина за затварянето на стотици барове и ресторанти.
„Икономиката е основната причина, тласнала тези жени да продават наркотици и да участват в организираната престъпност“, казва Имелда Маруфо, защитничка на правата на жените от Сиудад Хуарес.

Някои жени, предимно тийндейджърки, се присъединяват към наркокартелите, след като напускат страдащите от недостатъчно финансиране училища. Те се срещат в нощни клубове с момчета, които продават дрога. Някои са въвлечени в бизнеса от членове на техните семейства, работещи за наркокартелите. Длъжностната характеристика е различна: привлекателни, добре облечени жени понякога прекарват наркотици чак до и дори отвъд границата със САЩ. Други продават дрога в барове в Сиудад Хуарес или координират екипи от наемни убийци, разказват социални работници и полицаи.

Една от тези жени, известна като Ла Дона (Дамата), беше убита миналия месец в северната част на щата Чиуауа. Тя работеше като трафикантка на наркотици за най-големия наркотрафикант на Мексико Хоаким Гусман, известен като Готиния, който ръководеше картела в Синалоа, в западната част на Мексико. Въпреки информациите в медиите, полицията твърди, че жените по принцип не работят в екипите, които убиват техни съперници или полицаи. Те вместо това наблюдават мъжете, които се занимават с тази работа.

„Те им казват кого да убиват и кога“, разказва Айде Арелано, социална работничка от полицейските сили на Сиудад Хуарес. „Пътуват с децата си, за да не изглеждат подозрителни“, добавя тя. Но блясъкът на работата в картелите избледнява сега, когато бандите започват да преследват и наркотрафикантките, без да се съобразяват с пола им. „Те убиват жени точно, както убиват мъже. Застрелват ги. Тези убийства не се разследват и само засилват безнаказаността“, казва Имелда Маруфо.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.