Генералът на народа ще управлява без обяснения

Едвин Сугарев

Бат` Бойко нямало да се обяснява никому за това как управлява. Нито на сини, нито на червени. Щял да си я кара така, както си е намислил – а недоволните да го духат.

Защо така? Ами защото е велик. Това Гърция и Сърбия, това Испания и Португалия – нищо не чинят те в сравнение с него.

Съдете сами – изказване на българския премиер пред бТВ: „Нямам желание да се обяснявам нито на синята, нито на червената или на която и да е била коалиция. Аз казвам, че за разлика от Гърция, Румъния, Сърбия и всички държави в региона, да не говоря и за Испания, Португалия и колко много други, ние сме държавата с най-ниски данъци и успяваме една година да управляваме без да повишим данъците, без да намалим пенсиите и заплатите.”

Да, не му липсва самочувствие, не може да се отрече. Липсват му първите седем години. Плюс малко акъл, за да прави разлика между държава и пожарна. А вероятно и някой, който кротко и на достъпен език да му каже, че обясняването на водената от един министър-председател политика е негово неотклонно задължение – и това е така и по писаните, и по неписаните закони – поне в цивилизованите и демократични държави.

Всяко правителство е длъжно – на първо място пред опозицията и на второ – пред своите политически партньори – да обясни мотивите за своите управленски действия и да ги защити със съответните разумни аргументи. Ако може да го направи – остава на власт, а ако не може –най-често си отива. Но ако едно правителство отказва да прави това, то това правителство не е нито цивилизовано, нито демократично – а самият стил на подобно управление е популярен под името диктатура.

Зад това изказване обаче се крие и нещо повече от самочувствие и безхаберие – крие се наглост.

Наглост, породена от вярата, че неговото управление е без алтернатива – поради което всички могат да бъдат пренебрегвани, мачкани и обиждани – все едно дали са леви или десни, все едно дали са оспорили или подкрепили със своя вот неговия кабинет.

Да сложиш под един знаменател сините и червените – като политически субекти, които не заслужават обяснения – това значи най-малкото да покажеш колко си тъп, защото с този си акт се напъхваш доброволно в крепката прегръдка на „Атака” и утвърждаваш политическите си позиции на партия, подкрепяна единствено от националисти с твърде съмнителна политическа идентификация. Като това се прави – забележете – точно в момента, в който БСП и ДПС преговарят за вот на недоверие към кабинета.

Тази наглост обаче като че ли не е достатъчна. Изглежда за Бойко Борисов е нужно да открие нов политически враг, който да му е виновен за трагическото дередже на „обрания бостан” България – и който съответно да бъде натоварен с всички криви дървета на настоящето, с които неговия кабинет не може да се справи. И – след изтощаването на обилното, продължило цяла година говорене за реалния виновник в лицето на тройната коалиция, сега се открива и съответния имагинерен такъв. (Между впрочем – симптоматично е, че открива този враг едновременно с „Атака“.)

Кой? Отговорът сякаш е зает от патриотичния вестник „Шишарка” (този с главния редактор на име Бор) – Иван Костов, разбира се! Заради него, управлявалия преди цяло десетилетие, икономиката днес заспивала. Черно на бяло: „Икономиката заспива”, защото трябва да се затворят шестте реактора на ТЕЦ „Варна” заради глупавата политика, която е приложена от страната на правителството на СДС.”

Ето го прочее виновникът – извергът, заради който живеем лошо и сме най-бедната страна в ЕС, заради който имаме бюджетен дефицит, блокирано здравеопазване, мизерни пенсии и нарастваща безработица. Каква ти тук криза, каква ти тук тройна коалиция?! Виновни са ТЕЦ „Варна”, глупавата политика на СДС – и особено е виновен Иван Костов.

За да бъдем наясно – Костов наистина е виновен за много неща, писал съм за повечето от тях, не съм забравил нито кой продаде „Нефтохим” на руснаците, нито кой хариза националната ни авиокомпания на Гад Зееви, нито благодарение на чие високомерие се срина доверието в синята политика и сините политици. Шестте реактора в ТЕЦ „Варна” обаче не са сред перлите в короната на греховете му. Във всеки случай – ако изобщо са грях, не могат да се сравняват примерно със съгласието България да купи „котка в чувал” и да бъде продължен проекта с онзи гьол в Белене, за който оглавяваното от Бойко Борисов правителство подписа пътна карта.

Прочее може би е време сините да се позамислят и да решат – трябва ли пък те да се обясняват пред тази очевадна еманация на българската простащина. Може би е време да му напомнят, че вече не сме 2009, а сме 2010 – и че ако утре отидем на избори, не те, а той ще изчезне от политическата карта на България. Може би трябва да намерят кураж и да ударят по масата – защото са отговорни не само пред собственото си чувство за чест и достойнство, но и пред народа си.

Добре известно е прочее от историята какво му се случва на този народ, когато го управляват простаци. (Справка – онзи правешки простак, на който настоящият беше бодигард.)

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.