Саудитска Арабия затъва в геронтокрация

Ройтерс

Саудитският крал Абдула с Барак Обама. Снимка: Белия дом

Застаряващият саудитски крал Абдула ибн Абдул Азиз трябва да включи повече нови лица в управлението си, за да разсее впечатлението за геронтокрация и да успокои напрегнатото съперничество вътре в династията. Политическата стабилност в монархията е от глобално значение. Държавата от Персийския залив контролира над една пета от петролните ресурси в света, води американската политика в региона, притежава най-много активи в долари, и е дом на най-голямата борса в арабския свят.

Промени по върха обикновено не влияят върху саудитската политика в ОПЕК, но могат да засегнат реформите, започнати от близо 86-годишния крал Абдула, за отслабване на контрола на духовниците върху обществото и привличане на инвеститори за създаване на работни места за местното население от 18 милиона души. Дипломати и анализатори твърдят, че наследниците му може да не се съгласят напълно с някои от тези широки политически цели.

Много кралски особи са на по 70 и 80 години в страна, в която няма парламент и политически партии и в която духовниците, последователи на строго течение в сунитския ислям, контролират съдилищата. Много технократи, които помагат за прилагане на реформите, са също стари. През последните две години Абдула назначи технократи в някои министерства, в централната банка и петролната индустрия, за да подкрепят реформите му, но смъртта миналия месец на 70-годишния министър на труда напомни, че има нужда от свежа кръв.

Още по-голяма загриженост предизвика управникът на Рияд принц Салман, ключов член на династията Ал Сауд, който претърпя операция на гръбначния стълб в САЩ, както обяви кралският двор през август. Новината изненада дипломатите, защото Салман, който е на приблизително 74 години и чиято снимка почти всекидневно присъства в саудитските вестници, е един от старшите млади принцове, за които се смята, че има амбиции за най-големите позиции.

Засега наследяването бе ограничено до синовете на основателя на съвременната държава Абдул Азиз ибн Сауд. Само около 20 са все още живи, някои от които са в лошо здравословно състояние, казват дипломати и анализатори. За да разшири кръга, управляващата фамилия ще трябва да отвори врати за около 600 до 900 внуци, много от които заемат постове в правителството, икономиката и медиите. Това обаче рискува да задълбочи съперничеството вътре в династията Ал Сауд, каза Саймън Хендерсън, автор на няколко изследвания за престолонаследието в Саудитска Арабия. „Няма индикации, че това ще се случи сега. Синовете все още искат да станат крале и да оставят нещо на своите синове“, каза Хендерсън от вашингтонския Институт за близкоизточна политика.

За да уреди наследяването, Абдулла създаде „Съвет за вярност“, но точният му мандат и правомощия са неясни.
Дипломати казват, че поне още веднъж наследник на трона ще бъде син на Ибн Сауд, като влиятелният вътрешен министър принц Найеф, който е около 76 годишен, е с най-големи шансове, след като бе повишен до втори заместник министър-председател през дългото отсъствие на принца престолонаследник Султан по болест миналата година. „Това ще им даде повече време да намерят консенсус и да измислят механизъм как да включат внуци от всички големи родове“, каза западен дипломат.

Либералите се опасяват за реформите, ако Найеф, един от най-консервативните принцове, се качи на престола, но политическият анализатор Теодор Карасик смята, че в надпреварата участват и други играчи като шефа на разузнаването принц Мугрин, „младеж“ със своите 67 години в сравнение с останалите кралски особи. Има много случаи, в които управляващата фамилия е търсила консенсус с духовниците, които помогнаха при основаването на кралството през 1932 г., но според дипломати съперничеството между принцовете се е засилило откакто престолонаследникът принц Султан замина в чужбина на лечение.

Кралството твърди, че Султан, който е в средата на 80-те си години, е излекуван. Дипломати казаха, че е бил лекуван от рак. Служители твърдят, че Султан работи нормално, а държавните медии редовно публикуват негови снимки, на които изглежда в добро здраве. Дипломати казват обаче, че той е виждан все по-рядко след връщането си през декември. Някои от задълженията на Султан изглежда неофициално са поети от други принцове, поне засега, казват дипломати и анализатори.

Синът на Султан – 61-годишният Халед, който е помощник министър на отбраната, стана известен след граничната война с шиитските бунтовници в Йемен миналата година и според дипломати е кандидат за министър на отбраната – пост, заеман от баща му от 1963 г. Принц Найеф и 51-годишният му син Мохамед бин Найеф, шеф на контратероризма, който оцеля при опит на Ал Каида да го убият миналата година, е също така зает повече с Йемен – сфера, с която Султан се занимаваше от десетилетия. Междувременно Абдула повиши 57-годишния си син Мутиб за заместник командващ на Националната гвардия. Друга кралска особа е управникът на Мека, реформаторът Халед ал Фейсал, син на покойния крал Фейсал и брат на външния министър ветеран Сауд ал Фейсал, казват дипломати.

Макар синовете на Султан, Найеф, Абдула и други да добиха повече известност, те все още се нуждаят от застаряващите си бащи на постовете им, за да ги повишават и защитават, смята Хендерсън. За да прокара реформи, Абдула включи нови технократи, като най-забележително бе назначаването на първата жена в правителството на поста заместник министър на образованието. „Макар министерствата на външните работи, финансите и петрола отдавна да не са сменяли ръководителите си, те вероятно ще са следващите – заради здравословни проблеми и необходими промени“, каза Карасик.

Сауд ал Фейсал, който стана министър на външните работи през 1975 г., може да се оттегли заради влошеното си здраве, но кралските особи тепърва ще трябва да постигнат съгласие кой ще бъде негов приемник, казват дипломати. Освен това Сауд ал Фейсал претърпя операция на гръбначния стълб през 2009 г. Друг ветеран, 75-годишният министър на петрола Али ан Наими, който зае поста през 1995 г., трудно ще бъде сменен. Анализатори казват, че главният най-вероятен по-млад кандидат би бил Халид ал Фалих, директор на държавния петролен гигант „Сауди Арамко“. Той зае този пост едва миналата година. Друг вероятен претендент би бил заместникът на Наими Абдул Азиз бин Салман, син на принц Салман, който е в министерството от над 15 години.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.